Από τον περασμένο Ιανουάριο, το Νιου Τζέρσεϊ προσφέρει στους νέους γονείς μια ακαταμάχητη προσφορά: Δωρεάν πακέτα μητρότητας που είναι γεμάτα με πάνες, μωρομάντηλα και ρούχα, όλα συσκευασμένα μέσα σε ένα κουτί από χαρτόνι, το οποίο διπλασιάζεται και γίνεται κρεβατάκι για το μωρό.
Με άλλα λόγια, γίνεται η πρώτη αμερικανική πόλη που υιοθετεί τα περίφημα κουτιά μητρότητας της Φιλανδίας, που συμβολίζουν την ισότητα όλων των παιδιών στο ξεκίνημά τους και μειώνουν τη βρεφική θνησιμότητα.
Τα βρεφικά κουτιά της Φιλανδίας και η ιστορία τους
Τα κουτιά μητρότητας είναι ένα concept με προέλευση από τη Φιλανδία, όπου τα μαιευτήρια μοιράζουν ανάλογα πακέτα από το 1938. Τα χάρτινα αυτά κουτιά είναι γεμάτα με ρούχα ουδέτερου χρώματος, πάνες, παιχνίδια και άλλα αντικείμενα που θα χρειαστούν οι νέοι γονείς τους πρώτους μήνες ζωής του παιδιού τους.
Παράλληλα, το πακέτο περιλαμβάνει ένα μικρό στρώμα, σεντόνια και κουβέρτες, ενώ το ίδιο το κουτί είναι μια ασφαλής κούνια για το νεογέννητο.
Πρόκειται για μια παράδοση που χρονολογείται από τη δεκαετία του ’30 και σχεδιάστηκε για να δώσει σε όλα τα παιδιά στη Φιλανδία ένα ίσο ξεκίνημα στη ζωή, ανεξάρτητα από την κοινωνική τους προέλευση.
Πακέτο μητρότητας από το 1947
Χιλιάδες παιδιά, από διαφορετικά κοινωνικά στρώματα, έχουν περάσει τις πρώτες μέρες ή τους πρώτους μήνες της ζωής τους στην ασφάλεια των τεσσάρων τοίχων ενός χάρτινου κουτιού.
Ομως, το πιο επαναστατικό χαρακτηριστικό αυτών των κουτιών, είναι ότι έχουν μειώσει το ποσοστό βρεφικής θνησιμότητας σε ένα από τα χαμηλότερα στον κόσμο.
Οταν η Φιλανδία εισήγαγε για πρώτη φορά τα κουτιά, το ποσοστό βρεφικής θνησιμότητας ήταν περίπου 65 θάνατοι (σε βρέφη ηλικίας κάτω του ενός έτους) ανά 1.000 γεννήσεις.
Το 2016, υπήρχαν μόνο 2,5 θάνατοι βρεφών ανά 1.000 γεννήσεις στη Φινλανδία, σε σύγκριση με 5,3 στις ΗΠΑ και 4,3 στο Ηνωμένο Βασίλειο.
Στα 75 του χρόνια, το μωρουδιακό κουτί είναι πλέον μια καθιερωμένη πρακτική της φινλανδικής ιεροτελεστίας μετάβασης προς τη μητρότητα, ενώνοντας πολλές γενιές γυναικών. Και τα τελευταία χρόνια εξαπλώνεται σε όλο και περισσότερες χώρες.
Πηγή: