Οι μισθοί στο Δημόσιο από 1η Οκτωβρίου

 Όλα δείχνουν ότι το σενάριο που λεγε ότι οι κατώτατοι μισθοί θα αυξηθούν έστω και λίγο ’’πήγε περίπατο’’. Έμειναν μόνο οι μειώσεις και αυτές θα είναι στο 25% κατά μέσο όρο, ενώ απ’ όσα επιδόματα θα απομείνει ουσιαστικά.                                                              

το οικογενειακό ενώ  το λεγόμενο πριν παραγωγικότητας, αλλά αυτό θα το παίρνουν μόνο όσοι έχουν κάποια θέση ή μόνο όσοι έχουν πτυχίο.


Παράλληλα οι όποιες αυξήσεις προβλέπονται μέσω των γνωστών ωριμάνσεων πάνε στα τρία χρόνια.

Όλα αυτά βέβαια είναι στη γνωστή τακτική των διαρροών καθώς όπως έγινε με τα μισά από τα μέτρα η κυβέρνηση προτίμησε να μην ανακοινώσει τίποτε επισήμως παραπέμποντας στο επόμενο υπουργικό.

Ωστόσο όλα δείχνουν ότι η τρόικα είναι αυτή που υπαγορεύει (που όπως είπε ο κ. Βενιζέλος ευτυχώς υπάρχει) και έτσι το νέο μισθολόγιο μάλλον θα ακολουθήσει το “χειρότερο σενάριο”

Έτσι μπαίνει πλαφόν στις ανώτατες αποδοχές που πλέον δεν θα ξεπερνούν τα 2.700 ευρώ μεικτά πλην ελαχίστων εξαιρέσεων που μπορεί να φτάνουν τα 3.000 ευρώ.

Ένα 10% των εργαζόμενων στο δημόσιο που ανήκει στα λεγόμενα υψηλά κλιμάκια θα έχει μειώσεις μέσω περικοπών των επιδομάτων από 1.000 ως και 1.500 ευρώ το μήνα.

Οι μέσες απώλειες όμως για όλους θα είναι από 300 ως και 400 ευρώ (μεικτά) το μήνα.

Από τα 104 επιδόματα όπως και αν μεταφράζονται σε χρήμα για τους υπαλλήλους θα μείνουν μονάχα το οικογενειακό, το θέσης και το επικινδυνότητας που όλα μαζί σε σχέση με το σημερινό ποσό θα πρέπει να υπολογίζεται ότι θα απομείνει μόνο ένα 20%

Αλλάζει και το βαθμολόγιο. Από τους πέντε βαθμούς που έχουμε σήμερα πάμε στους έξι κάτι που μαζί με τα κλιμάκια που μειώνονται από τα 18 στα 11 θα σημάνει πιο αργή εξέλιξη και άρα ότι 
η ωρίμανση θα χορηγείται κάθε τρία χρόνια.

Οι υπάλληλοι για να περνούν από τον έναν βαθμό στον άλλον θα υπόκεινται σε ειδικά τεστ αξιολόγησης. Τα τεστ θα διενεργούνται κάθε τρία χρόνια για όλους ανεξαιρέτως τους υπαλλήλους του Δημοσίου. Η διενέργειά τους μάλιστα θα βασίζεται σε συγκεκριμένα κριτήρια, το καθένα από τα οποία θα βαθμολογείται με συγκεκριμένα μόρια, που θα καθοριστούν με προεδρικό διάταγμα το οποίο θα καταρτίσει ο υπουργός μετά την ψήφιση του νέου βαθμολογίου – μισθολογίου.

Μετά τις αλλαγές κάθε βαθμός , με εξαίρεση τον 1ο, θα αντιστοιχεί σε δύο μισθολογικά κλιμάκια.
Από τον έναν βαθμό στον άλλον για τις κατηγορίες ΠΕ και ΤΕ θα χρειάζονται κατά μέσον όρο έξι χρόνια, ενώ κάθε τρία χρόνια θα αλλάζουν μισθολογικό κλιμάκιο, που είναι και προϋπόθεση για να λαμβάνουν τη μισθολογική ωρίμανση. 
Αυτό σημαίνει ότι το χρονοεπίδομα θα χορηγείται κάθε τρία χρόνια και το ύψος του θα εξαρτάται από το μισθολογικό κλιμάκιο. 

Ετσι με το νέο βαθμολόγιο – μισθολόγιο τα συνολικά κριτήρια τα οποία θα ισχύουν για την κατάταξη των εργαζομένων στα νέα μισθολογικά κλιμάκια θα είναι ο χρόνος υπηρεσίας, το επίπεδο σπουδών, όπως ακριβώς ισχύουν σήμερα, αλλά και η βαθμολογία την οποία θα αποκτούν στα τεστ αξιολόγησης, που καθιερώνεται για πρώτη φορά. Οι αρχές αυτές θα ισχύουν ανεξαρτήτως του σε ποια υπηρεσία εργάζονται έτσι ώστε να υπάρξει «σύγκλιση» στις αμοιβές. Από την άλλη πλευρά, η κυβέρνηση εκτιμά ότι η σύγκλιση θα παγιωθεί και μετά την κατάργηση των ειδικών επιδομάτων που συντηρούν τις κραυγαλέες ανισότητες στο Δημόσιο.

ΤΑ ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ ΠΟΥ “ΧΑΝΟΝΤΑΙ” ΑΠΟ 1η ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ

Εσωτερικών:
Ειδικό επίδομα: από 469 έως 591 ευρώ
Υπαλλήλων πρώην υπουργείου Προεδρίας: από 507 έως 598 ευρώ
Υπαλλήλων Τυπογραφείου: από 646 έως 660

Γ.Γ. Ενημέρωσης: 
Προσωπική Διαφορά 142 ευρώ
Ειδικών συνθηκών 283 ευρώ

Οικονομικών:
ΔΙΒΕΕΤ από 808 έως 1.757 ευρώ
ΔΕΤΕ από 925 έως 1.710 ευρώ
ΔΕΧΕ από 946 έως 1.780 ευρώ

Εξωτερικών:
Προσωπική διαφορά 142 ευρώ
Ειδικό επίδομα από 55 έως 485 ευρώ

Εθνικής Άμυνας:
Προσωπική διαφορά 412 ευρώ

Οικονομίας (τέως)
Ειδική παροχή: από 800 έως 1.739

Οικονομίας Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας
Ειδικό επίδομα από 455 έως 650 ευρώ
Διεύθυνσης ΚΕΔΑΚ από 404 έως 485 ευρώ

Γ.Γ. Μακεδονίας Θράκης
Προσωπική διαφορά 142 ευρώ
Έξοδα κίνησης 218 ευρώ

Θαλασσίων Υποθέσεων
ΠροσωπικΑκολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...