Οι συνθήκες διαβίωσης των Ρομά στους καταυλισμούς της Άμφισσας αντικείμενο ευρείας σύσκεψης στο Υπουργείο Δικαιοσύνης 

Με πρωτοβουλία του Υφυπουργού Δικαιοσύνης και Βουλευτή Φωκίδας, κ. Ιωάννη Μπούγα, έλαβε χώρα σήμερα στο Υπουργείο Δικαιοσύνης ευρεία σύσκεψη, προκειμένου να συζητηθούν τα προβλήματα που προκαλούνται στην πόλη της Άμφισσας και των όμορων περιοχών στην Π.Ε. Φωκίδας λόγω της ύπαρξης καταυλισμών Ρομά και να εξετασθεί περαιτέρω το σχέδιο του Δήμου Δελφών για την μετεγκατάσταση των δύο (2) από τους τρείς (3) καταυλισμούς.

Στη σύσκεψη μετείχαν ο Γενικός Γραμματέας Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Καταπολέμησης Φτώχειας κ. Πρόδρομος Πύρρος, ο Γενικός Γραμματέας Δικαιοσύνης κ. Πάνος Αλεξανδρής, ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας κ. Φάνης Σπανός, ο Δήμαρχος Δελφών κ. Παναγιώτης Ταγκαλής, ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Φωκίδας κ. Γεώργιος Δελμούζος, ο Αντιδήμαρχος Δελφών κ. Νικόλαος Λουπάκος, ο Πρόεδρος της Κοινότητας Άμφισσας κ. Παναγιώτης Μερινόπουλος, ο Πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητήριου Φωκίδος κ. Βασίλειος Αυγερινός, ο Γενικός Αστυνομικός Διευθυντής Στερεάς Ελλάδος, Ταξίαρχος κ. Γεώργιος Καραχάλιος, ο Αστυνομικός Διευθυντής Φωκίδας κ. Κωνσταντίνος Τοπάλης, ο Διοικητής Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Φωκίδας, Πύραρχος κ. Παναγιώτης Μπαλτάς, η Προϊσταμένη Εφορείας Αρχαιοτήτων Φωκίδος κα Αθανασία Ψάλτη, ο Διευθύνων Σύμβουλος ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ Α.Ε. κ. Αθανάσιος Ψαθάς. Από την Ειδική Νομική Υπηρεσία του Υπουργείου Δικαιοσύνης εκλήθη η Αντεισαγγελέας Εφετών κα Ευθυμία Βερροιώτου., η οποία εξέφρασε την νομική της εκτίμηση για τα θέματα ποινικής αντιμετώπισης ανηλίκων δραστών Ρομά και τη δημιουργία νέων εγκαταστάσεων στον καταυλισμό. 

 

      Αρχικά, έλαβε τον λόγο ο Δήμαρχος Δελφών, ο οποίος διετύπωσε την πρόταση του Δήμου για την απαλλοτρίωση εκτάσεως 40 στρ., όπου βρίσκεται ο καταυλισμός Ρομά και την ανταλλαγή του, μετά την ολοκλήρωση της απαλλοτρίωσης, με τμήμα της νοτιανατολικής πλευράς του ΒΙΟΠΑ, για τη δημιουργία νέου καταυλισμού που θα πληροί τις προϋποθέσεις και θα καλύπτει τις ανάγκες στέγασης. 

Στη συνέχεια, έλαβε τον λόγο ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας που παρέθεσε τις μέχρι σήμερα δράσεις της Περιφέρειας, δηλώνοντας παράλληλα ότι θα συνδράμει τον Δήμο Δελφών με όλα τα μέσα που διαθέτει, για να υλοποιηθεί η απόφαση για μετεγκατάσταση των Ρομά. Από την πλευρά του, ο Αντιπεριφερειάρχης Φωκίδας επεσήμανε τις μεγάλης έκτασης ζημιές που έχουν κατ’ επανάληψη σημειωθεί στην περιοχή. 

Ο Αστυνομικός Διευθυντής Φωκίδας, αφού περιέγραψε την υφιστάμενη κατάσταση δήλωσε ότι, σε συνεννόηση με τον Ταξίαρχο, θα ενισχυθούν τα μέτρα φύλαξης και τήρησης της τάξης, εντός και πέριξ των καταυλισμών, με επιπλέον αστυνομικό προσωπικό για την βελτίωση της προληπτικής όσο και κατασταλτικής λειτουργίας. Ο Διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας ενημέρωσε ότι όλα τα προβλήματα που προκύπτουν αντιμετωπίζονται με επιτυχία.

Περαιτέρω, ο Πρόεδρος του Εμπορικού-Βιομηχανικού Επιμελητηρίου ανέφερε τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι τοπικές επιχειρήσεις από την αυξημένη παραβατικότητα κι εξέθεσε τις αντιρρήσεις του ως προς την τυχόν μετεγκατάσταση των καταυλισμών Ρομά μέσα στην περιοχή του ΒΙΟΠΑ. Ο εκπρόσωπος της ΕΤΒΑ ανέφερε ότι το διοικητικό συμβούλιο θα μπορούσε να εξετάσει τεχνοοικονομικά τις προτεινόμενες από το Δήμο λύσεις, σε περίπτωση υποβολής επίσημης πρότασης και με βάση τα ειδικότερα στοιχεία αυτής. Τέλος, η Προϊσταμένη της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας δήλωσε ότι ο χώρος που προτάθηκε από τον Δήμο Δελφών έχει λάβει έγκριση αποκλειστικά για δράσεις εντός ΒΙΠΕ κι οιαδήποτε αλλαγή χρήσης προϋποθέτει την οριζόμενη από το Υπουργείο Πολιτισμού διαδικασία.

Μετά την κατάθεση όλων των απόψεων, ο Γεν. Γραμματέας κ. Πύρρος περιέγραψε το ισχύον ήδη από το 2017 νομοθετικό πλαίσιο, τονίζοντας ότι δεν είναι εφικτή η κατ’ εξαίρεση αλλαγή του, δεδομένου ότι η πρόταση για μεταστέγαση στο συγκεκριμένο σημείο δεν πληροί τις προϋποθέσεις που θέτει ο νόμος. Αποφασίστηκε η συνεργασία του Δήμου Δελφών με τη Γενική Γραμματεία Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Καταπολέμησης Φτώχειας, με ορισμό εκπροσώπων εκ μέρους τους, που θα επικοινωνούν διαρκώς, προκειμένου να αναζητηθούν άλλες λύσεις μετεγκατάστασης, αξιοποιώντας τα ευρωπαϊκά προγράμματα μεταστέγασης και στοχεύοντας στην εξασφάλιση της συνεργασίας των Ρομά με την τοπική κοινωνία.

        Ο κ. Μπούγας ευχαρίστησε όλους όσοι μετείχαν στη σύσκεψη, η οποία για πρώτη φορά έδωσε τη δυνατότητα σε όλους τους εμπλεκομένους να ορίσουν τα προβλήματα και το πλαίσιο των εφικτών λύσεων, εντός του οποίου οφείλουν να εργαστούν προς επίλυσή τους. Επίσης τόνισε ότι θα παρακολουθεί διαρκώς και θα συνδράμει την προσπάθεια της ΕΛ.ΑΣ., για ενίσχυση της προληπτικής  αστυνόμευσης και φύλαξης των κρίσιμων περιοχών και της κατασταλτικής  αντιμετώπισης φαινομένων παραβατικότητας. Επίσης, συμπλήρωσε ότι το Υπουργείο Δικαιοσύνης σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού θα συμβάλει στα θέματα εκπαίδευσης και κοινωνικής επανένταξης των Ρομά και κατέληξε πως η σημερινή σύσκεψη αποτελεί μια πρώτη συνολική προσπάθεια για εξεύρεση μόνιμης και βιώσιμης λύσης, ανεκτής από την τοπική κοινωνία, που θα βελτιώνει τις συνθήκες διαβίωσης των Ρομά.   Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...