Οι Τελευταίες Μέρες Του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου

Οι Τελευταίες Μέρες Του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου

Χρήστος Η. Χαλαζιάς

Πέρασε ένας αιώνα από την ημέρα που σταμάτησε η πρώτη μεγάλη αιματοχυσία στην Ευρώπη που προκάλεσε η Γερμανία. Οι τελευταίες στιγμές ήταν δραματικές μέχρι να υπογραφή η ανακωχή με στόχο να μην  ξανά προκαλέσει η Γερμανία  νέο πόλεμο!  

Αρχές Οκτωβρίου του 1918  ο Γερμανός  Καγκελάριος πρίγκιπας Μαξ  της Βάδης, μετά από αίτηση της Γερμανικής ανώτατης  στρατιωτικής ηγεσίας έστειλε  επιστολή προς  τον Πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών Ουίλσον  με την οποία  τον παρακαλούσε να πάρει στα χέρια του την υπόθεση της ειρήνης, να ενημερώσει  τα εμπλεκόμενα κράτη και να τα καλέσει  να στείλουν εκπρόσωποι  για να αρχίσουν οι διαπραγματεύσεις  για να συζητήσουν τα 14 σημεία του προσυμφώνου και να σταματήσει αυτή  η άσκοπη  αιματοχυσίας υπογράφοντας γενική ανακωχή.

Μέρα με την μέρα η στρατιωτική κατάσταση του Γερμανικού   στρατού χειροτέρευε . Το Κατελέ είχε πέσει. Το Καμπραί το ίδιο . Τα συμμαχικά στρατεύματα  προωθούνται προς την Καμπανία. Οι Γερμανοί έπρεπε να βιαστούν να υπογράψουν τη συμφωνία ανακωχής.

Μέσα Οκτωβρίου  ο Γερμανός Καγκελάριος απάντησε ικανοποιητικά στα ερωτήματα του Αμερικανού προέδρου.

Η Γερμανική ηγεσία  απογοητεύθηκε  από την απάντηση του Ουίλσον, με την οποία ζητούσε  να αποχωρήσει από τη Γερμανία η αυτοκρατορική  εξουσία, την όποια θεωρούσε ως το σοβαρότερο εμπόδιο  για τη σύναψη μιας μόνιμης ειρήνης στην Ευρώπη.  Η Γερμανική εξουσία προσπάθησε να το διαπραγματευτεί. Ο Ουίλσον επέμενε στα απόψεις του και στις 23 Οκτωβρίου ανακοίνωσε ότι η Γερμανική κυβέρνηση δεν του ενέπνεε καμιά εμπιστοσύνη γιατί εξακολουθούσε να παραμένει μιλιταριστική.

Παρά την  σοβαρή χαοτική κατάσταση που βρισκόταν ο Γερμανικός στρατός το ανώτατο αρχηγείο προσπάθησε να αντιδράσει.  Μια ημέρα μετά ο Χιδνδεμπούργκ έκδωσε  ημερησία διαταγή στην οποία υπογράμμιζε την ανάγκη του αγώνα μέχρι  εσχάτων, αφού ο πρόεδρος  των Ηνωμένων Πολιτειών απαιτούσε την ταπείνωση της Γερμανίας.   

Αρχές Νοεμβρίου ο Ουίλσον  ενημερώνει τον  αρχικαγκέλαριο Μαξ της Βάδης ότι ο στρατάρχης Φος εξουσιοδοτήθηκε  από τους συμμάχους να δεχθεί εκπροσώπους της Γερμανικής κυβέρνησης για να τους ανακοινώσει  τους όρους της ανακωχής.

Παραιτείται ο πρίγκιπας Μαξ και αντικαθίσταται   από τον σοσιαλιστή Έμπερτ. Τα μεσάνυχτα  7 Νοεμβρίου ο στρατάρχης Φος  λάμβανε από  το Γερμανικό Επιτελείο το εξής τηλεγράφημα: «Το ανώτατο Γερμανικό Επιτελείο, κατ’ εντολή της γερμανικής κυβέρνησης προς  τον στρατάρχη Φος: Η γερμανική κυβέρνηση  πληροφορήθηκε μέσω του Αμερικανού προέδρου ότι ο στρατάρχης Φος εξουσιοδοτήθηκε να δεχθεί  τους αντιπροσώπους της και να ανακοινώσει προς αυτούς τους όρους της ανακωχής, ανακοινώνουμε τα ονόματα των συμμετεχόντων:  Ο Ερτσμπέργερ υπουργός άνευ χαρτοφυλακίου, πρόεδρος  ο στρατηγός Φον Βίντερφελδ πρώην στρατιωτικός ακόλουθος Παρίσι , αντικατέστησε τον Φον Γκυνδέλ, ο κόμης Ολενδόρφ πληρεξούσιος υπουργός, ο πλοίαρχος Βανσελώφ, ο λοχαγός  πεζικού Γκάΐγερ και ο Ίλαρχος Χέλδορφ.  

Οι όροι που θα διαπραγματευτούν οι Γερμανοί εκπρόσωποι είναι:

1) Κατάπαυση  των εχθροπαθειών 6 ώρες μετά τη συμφωνία ανακωχής.

2) Άμεση εκκένωση των κατεχομένων  από τους Γερμανούς εδαφών, ως της Αλσατία και Λωρραίνη

3) Επαναπατρισμός εντός 15 ημερών των αιχμαλώτων και εκτοπισθέντων.

4) Παράδοση 5.000 τηλεβόλων ( 2500 βαρέων και 2500 πεδινών), 25.000 μυδραλιοβόλων, 3000 ναρκοβόλων, 1700 αεροπλάνα, μεταξύ των οποίων στην πρώτη γραμμή βομβαρδιστικά. Όλα θα βρίσκονται σε καλή κατάσταση.

5) Εκκένωση από το Γερμανικό στρατό της αριστερής όχθης του Ρήνου που πρέπει να έχει συντελεστεί μέσα σε 30 ημέρες από την υπογραφή  της ανακωχής. Η περιοχή αυτή θα καταληφθεί και θα διοικείται  από τους συμμάχους και τις ΗΠΑ. Η δεξιά όχθη του Ρήνου, σε βάθος 10 χιλιομέτρων θα είναι Ουδέτερη Ζώνη, έως και ένας κύκλος ακτίνας 30 χιλιομέτρων που θα αποτελεί προγεφύρωμα μπροστά στην Μαγεντία, στο Κόμπλεντς και την Κολωνία.

6) Οι Σύμμαχοι  θα έχουν δικαίωμα επιτάξεως στις παραρηνίους περιοχές. Η συντήρηση  των στρατευμάτων  κατοχής θα βαρύνει  το Γερμανικό Δημόσιο.

6) θα σταματήσουν αμέσως οι Γερμανικές  επιτάξεις στη Ρουμανία και στη Ρωσία.

7) Οι Σύμμαχοι θα έχουν ελευθερία εισόδου στην Πολωνία.

8) Θα επανορθωθούν όλες οι ζημιές. Θα αποδοθούν  τα αποθέματα της Βελγικής Τράπεζας, καθώς και ο Ρωσικός και Ρουμανικός χρυσός, μέχρι να υπογραφεί η ειρήνη.

9) Οι σύμμαχοι θα έχουν ελευθερία εισόδου στη Βαλτική θάλασσα.

10) Διατηρείται ο αποκλεισμός της Γερμανίας. Τα Γερμανικά πλοία  που βρίσκονται στη θάλασσα θα κατασχεθούν και οι σύμμαχοι θα να αναλάβουν τον επισιτισμό της Γερμανίας.

11) Οι Γερμανικές αεροπορικές δυνάμεις θα συγκεντρωθούν  σε βάσει, που θα οριστεί από το ανώτατο συμμαχικό αρχηγείο.

12) Θα εκκενωθούν από τους Γερμανούς τα λιμάνια του Ευξείνου Πόντου. Τα καταληφθέντα  Ρωσικά πλοία θα παραδοθούν στους συμμάχους , θα απελευθερωθούν κατά κατασχεθέντα ουδέτερα πλοία.

13)Απαγορεύεται κάθε μετακίνηση Γερμανικών πλοίων  κάτω από την σημαία ουδέτερου κράτους

14) Η διάρκεια της ανακωχής ορίζεται 36 ημερών. Ενδεχομένη καταγγελία πρέπει να γίνει προ 48 ωρών.

Ο στρατάρχης Φος και ο Άγγλος  εκπρόσωπος  υπέγραψαν  το σχέδιο ανακωχής. Που δεν άρχισε να καταπατηθεί από τη Γερμανία και να κηρύξει τον Β΄ Παγκόσμιο πόλεμο για να κυριαρχήσει στην Ευρώπη.      

 

Πηγή: https://www.kontranews.gr/PARAPOLITIKA/346954-Oi-Teleytaies-Meres-Toy-A-Pagkosmioy-Polemoy ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...