Οι τράπεζες αρνούνται να προχωρήσουν σε ρυθμίσεις των οφειλών

bb
Οι τράπεζες αρνούνται να προχωρήσουν σε ρυθμίσεις των οφειλών

Οι τράπεζες αρνούνται να προχωρήσουν σε ρυθμίσεις των οφειλών


15/02/2020 – 16:06

Παραπέμπουν τους δανειολήπτες στη Δικαιοσύνη – Ξέσπασμα Σταϊκούρα για την τακτική που ακολουθούν οι τραπεζίτες 

Η τακτική των τραπεζών να αρνούνται τη ρύθμιση των κόκκινων δανείων και να παραπέμπουν τους οφειλέτες στη Δικαιοσύνη προκάλεσε την οργή του Χρήστου Σταϊκούρα ο οποίος ανέλαβε μια σειρά πρωτοβουλιών προκειμένου να βρεθεί λύση στο τεράστιο αυτό πρόβλημα.

Στην κατεύθυνση αυτή εντάσσεται η σύσκεψη με την Ελληνική Ένωση Τραπεζών καθώς και η έρευνα που διέταξε για να πληροφορηθεί τους λόγους που ανάγκασαν δεκάδες χιλιάδες δανειολήπτες να μην προβούν σε οριστική υποβολή αιτήσεων για τη ρύθμιση των δανείων τους.

Παράλληλα απαίτησε από τις τράπεζες και τις εταιρείες διαχείρισης δανείων να αποστέλλουν σε εβδομαδιαία βάση τα στοιχεία των ρυθμίσεων που πραγματοποιούνται.

Αξίζει να σημειωθεί ότι χθες πραγματοποιήθηκε και συνάντηση με την Ένωση Εταιρειών Διαχείρισης Απαιτήσεων από δάνεια και πιστώσεις, προκειμένου να υπάρξει ενημέρωση για την πορεία της ρύθμισης των δανείων που μεταβιβάστηκαν σε αυτές.

Ο υπουργός Οικονομικών με επιστολή του προς την Ένωση Ελληνικών Τραπεζών επισημαίνει ότι υπάρχουν αναφορές από φορείς ότι τα κριτήρια επιλεξιμότητας καθώς και το ποσοστό που προσφέρεται ως ρύθμιση 120% της αξίας του ακινήτου είναι υψηλό και ως εκ τούτου αποτρεπτικό για την ένταξη των οφειλετών στον νόμο.

Οι πρωτοβουλίες του Χρήστου Σταϊκούρα εκδηλώνονται σε μια περίοδο κατά την οποία έχει ξεσπάσει θύελλα αντιδράσεων για την τύχη εκατοντάδων χιλιάδων δανειοληπτών οι οποίοι από την 1η Μαΐου χάνουν το δικαίωμα προσφυγής στη Δικαιοσύνη για την επίλυση των διαφορών τους με τις τράπεζες.

Με δήλωσή του ο υπουργός Οικονομικών αναφέρεται αναλυτικά στις πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει προκειμένου να αντιμετωπιστεί το τεράστιο πρόβλημα με τα κόκκινα δάνεια.

Δήλωση Σταικούρα

Το Υπουργείο Οικονομικών, σε συνεργασία με την Ειδική Γραμματεία Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους, έχοντας πρωταρχικό μέλημα την αντιμετώπιση των μη εξυπηρετούμενων δανείων ιδιωτών και επιχειρήσεων, με στόχο την επιστροφή σε καθεστώς βιώσιμης ανάπτυξης και την ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής, ανέλαβε συγκεκριμένες πρωτοβουλίες προς το σκοπό αυτό:

  1. Απέστειλε επιστολή στην Ελληνική Ένωση Τραπεζών, το Σάββατο 8 Φεβρουαρίου 2020, με την οποία ζητά τη χορήγηση στοιχείων αναφορικά με τις ρυθμίσεις των στεγαστικών, καταναλωτικών και επιχειρηματικών δανείων με υποθήκη στην κύρια κατοικία, στο πλαίσιο του νόμου 4605/2019 για την προστασία της πρώτης κατοικίας, καθώς και την κατάθεση προτάσεων εν όψει του γεγονότος ότι παρατηρείται απόκλιση μεταξύ του ενδιαφέροντος που σημειώνεται για την κατάθεση αίτησης και του μικρού αριθμού των οριστικά υποβληθεισών προτάσεων (βλέπετε Συνημμένη Επιστολή 1).
  2. Πραγματοποίησε σύσκεψη με την Ελληνική Ένωση Τραπεζών, τη Δευτέρα 10 Φεβρουαρίου 2020, κατά την οποία ζητήθηκε ενημέρωση αναφορικά με την πορεία αναδιάρθρωσης δανείων, τόσο στο πλαίσιο των διαθέσιμων εργαλείων ρύθμισης, όσο και διμερών απευθείας ρυθμίσεων με δανειολήπτες, ενώ χορηγήθηκαν στοιχεία των ρυθμίσεων που ολοκληρώθηκαν, με αναφορά σε συνολικό αριθμό ρυθμίσεων και όγκο δανείων.
  3. Προχωρά σε έρευνα, μέσω αποστολής e-mails σε 42.107 χρήστες της πλατφόρμας, προκειμένου να διευκρινιστούν οι λόγοι για τους οποίους δεν προέβησαν στην οριστική υποβολή αιτήσεως για να λάβουν ρύθμιση του δανείου και συνακόλουθα να προστατεύσουν την πρώτη κατοικία τους. Αυτοί οι δανειολήπτες, αν και προχώρησαν στην άρση του τραπεζικού και φορολογικού τους απορρήτου, δεν ολοκλήρωσαν ποτέ την αίτησή τους στην πλατφόρμα (βλέπετε Συνημμένο Έγγραφο 2).
  4. Απέστειλε επιστολή απευθυνόμενη στην Ελληνική Ένωση Τραπεζών, τις τράπεζες, τον ειδικό εκκαθαριστή PQH καθώς και το σύνολο των αδειοδοτημένων εταιριών διαχείρισης απαιτήσεων από δάνεια και πιστώσεις, την Πέμπτη 13 Φεβρουαρίου 2020, προκειμένου να χορηγούνται σε εβδομαδιαία βάση στοιχεία των ρυθμίσεων που πραγματοποιούνται με δανειολήπτες.

Πηγή: kontranews.gr

Ακολουθήστε το nafpaktianews.gr στο Google News αλλά και στο Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...