Οι τράπεζες μπλοκάρουν τα δάνεια των επιχειρήσεων

Οι τράπεζες μπλοκάρουν τα δάνεια των επιχειρήσεων
Οι τράπεζες μπλοκάρουν τα δάνεια των επιχειρήσεων


22/05/2020 – 16:25

Το σύνδρομο της Ιταλίας, όπου ξέσπασε πολιτική κρίση γιατί οι τράπεζες δεν χρηματοδοτούν την επανεκκίνηση της οικονομίας, χτυπάει και την Ελλάδα.

Παράγοντες της αγοράς αποκάλυψαν στην KONTRA NEWS ότι επτά στις δέκα μικρομεσαίες επιχειρήσεις αποκλείονται από τα προγράμματα ενίσχυσης ενώ και οι υπόλοιπες είναι αμφίβολο αν θα πάρουν τα δάνεια, αφού οι τράπεζες προβάλουν απαιτήσεις για εγγυήσεις.

Αποκλεισμένες από χρηματοδότηση είναι και οι επιχειρήσεις, οι οποίες βρίσκονται στον Τειρεσία.

Με δεδομένο ότι στη δεκαετία των εφιαλτικών μνημονίων οι περισσότερες επιχειρήσεις έχουν προβλήματα με τον Τειρεσία, εξαιτίας ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων σε δάνεια και ασφαλιστικά ταμεία, το πρόγραμμα που εξήγγειλε ο Κυριάκος Μητσοτάκης αφορά μόνο ένα μικρό μέρος της αγοράς.

Οι μικρομεσαίοι επιχειρηματίες εκπέμπουν σήμα κινδύνου γιατί είναι αναγκασμένες να κατεβάσουν ρολά με ό,τι συνεπάγεται μια τέτοια εξέλιξη.

Εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενοι κινδυνεύουν να μείνουν στον δρόμο με αποτέλεσμα η ανεργία να εκτοξευτεί στα ύψη και τα ασφαλιστικά ταμεία να εμφανίσουν συμπτώματα κατάρρευσης.

Γι΄ αυτό απαιτούνται τολμηρές πρωτοβουλίες από την κυβέρνηση και από τις εποπτικές αρχές.

Στην κατεύθυνση αυτή θα πρέπει να δοθούν οδηγίες για ένταξη στο πρόγραμμα ενίσχυσης όλων των επιχειρήσεων που απασχολούν εργαζομένους, ανεξαρτήτως αν είναι ή όχι στον Τειρεσία.

Οι παρεμβάσεις του Άδωνι Γεωργιάδη προς τις τράπεζες δεν αρκούν, γιατί οι τραπεζίτες είναι υποχρεωμένοι να εφαρμόζουν το γράμμα του νόμου, βραχυκυκλώνοντας την επανεκκίνηση της οικονομίας.

Η αγορά περιμένει με αγωνία τις επόμενες κινήσεις της κυβέρνησης, προκειμένου να ξεπεραστεί το τεράστιο αυτό πρόβλημα, το οποίο στην ουσία μπλοκάρει την υλοποίηση του προγράμματος που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός.

Θύελλα στην Ιταλία

Ο Ιταλός πρωθυπουργός λέει πως στις περισσότερες περιπτώσεις φταίνε οι τράπεζες που δεν παίρνουν οι επιχειρήσεις χρήματα γρήγορα – «Δεν μπορούμε να το ανεχτούμε», είπε στη Βουλή – «Φταίει η γραφειοκρατία», λέει η αντιπολίτευση 

Στην Αθήνα, ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης συνέστησε «ευελιξία» στις διαδικασίες εκταμίευσης δανείων από τις τράπεζες προς τις επιχειρήσεις. Στη Ρώμη, το ίδιο θέμα έχει εξελιχθεί σε ανοιχτή αντιπαράθεση. Οι δυσκολίες και τα εμπόδια στην παροχή ρευστότητας προς τις επιχειρήσεις προκάλεσαν θορυβώδεις διαξιφισμούς χθες στο ιταλικό κοινοβούλιο.

Μιλώντας στη Βουλή ο Ιταλός πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε είπε ότι «Το τραπεζικό σύστημα συμβάλλει, αλλά μπορεί και πρέπει να κάνει περισσότερα για την επιτάχυνση των διαδικασιών στη χορήγηση των κρατικά εγγυημένων δανείων». Επισήμανε επίσης ότι «ο νόμος για την ενίσχυση της ρευστότητας προβλέπει την παροχή εγγυημένων δανείων σε 24 ώρες, ειδικά σε περιπτώσεις αιτημάτων για ποσά κάτω των 25.000 ευρώ».

Η κυβέρνηση του Κόντε και οι τράπεζες αλληλοκατηγορούνται για τις καθυστερήσεις στην παροχή της εγγυημένης ρευστότητας σε επιχειρήσεις, ενώ οι συνέπειες του δίμηνου lockdown αφήνουν το αποτύπωμά τους στην οικονομία. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προβλέπει ότι η οικονομία της Ιταλίας θα συρρικνωθεί κατά 9,5% φέτος, ενώ το Bloomberg Economics εκτιμά ότι η συρρίκνωση θα ανέλθει στο 13%.

Πηγή: kontranews.gr



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...