Ολόκληρο το σχέδιο για τη χρηματοδότηση της εστίασης

Ολόκληρο το σχέδιο για τη χρηματοδότηση της εστίασης
Ολόκληρο το σχέδιο για τη χρηματοδότηση της εστίασης


02/04/2021 – 16:08

ΤΙ ΕΠΙΔΟΤΗΣΕΙΣ ΔΙΚΑΙΟΥΝΤΑΙ ΔΕΚΑΔΕΣ XIΛΙΑΔΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΤΑ ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΚΑΙ ΟΙ ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ ΤΟΥ ΠΑΚΕΤΟΥ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΜΕΣΩ ΕΣΠΑ
ΓΙΑ «ΧΑΡΤΖΙΛΙΚΩΜΑ» ΜΕ ΜΕΣΗ ΕΝΙΣΧΥΣΗ 9.700 ΕΥΡΩ ΚΑΝΕΙ ΛΟΓΟ Ο ΣΥΡΙΖΑ

ΑΝΟΙΓΟΥΝ άρον-άρον την Εστίαση για να “μαζέψουν” τη ζημιά στην Οικονομία! Με τα λεφτά στα δημόσια ταμεία να εξαντλούνται, η κυβέρνηση αποφάσισε σε έκτακτη σύσκεψη στο Μαξίμου, να ανοίξει τα εστιατόρια, ακόμα και μέσα σε έξαρση της πανδημίας.

Υπο-υλοποιεί πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για μη επιστρεπτέα προκαταβολή, δίνοντας “χαρτζιλίκι” εκκίνησης, που σύμφωνα με τους επιχειρηματίες “είναι καλό, αλλά δεν φτάνει”. Θα μοιραστούν 330 εκατ. ευρώ, στις επιχειρήσεις με μείωση τζίρου από 30% και άνω. Αναλυτικά όλες οι ημερομηνίες και οι προϋποθέσεις.

Σε κάθε περίπτωση, το άνοιγμα της αγοράς, ικανοποιεί ένα μέρος από όσα ζητούσαν οι Φορείς, ενώ σύντομα αναμένονται και περισσότερες ανακοινώσεις τόσο για την Εστίαση, όσο και για το λιανεμπόριο. Άμεσα, έρχεται η νέα δράση, προϋπολογισμού 330 εκατ. ευρώ, για την παροχή κεφαλαίου κίνησης στις επιχειρήσεις εστίασης με σκοπό την αγορά πρώτων υλών για τους 2-3 πρώτους μήνες επανεκκίνησης. Σε προχωρημένο στάδιο είναι και οι “ζυμώσεις” για το ΕΣΠΑ. Όμως, οι προϋποθέσεις και οι όροι που χρειάζονται προσοχή είναι πολλοί, καθώς πολλές επιχειρήσεις κινδυνεύουν να μείνουν εκτός, όπως έγινε με τους κύκλους της επιστρεπτέας προκαταβολής.

Όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Ανάπτυξης & Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης, στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε εχθές το μεσημέρι στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον πρωθυπουργό, τους συν αρμόδιους υπουργούς και τον πρόεδρο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εστιατορικών & Συναφών Επαγγελμάτων (ΠΟΕΣΕ) Γιώργο Καββαθά, αποφασίστηκε η ενίσχυση του κλάδου της εστίασης μέσω ΕΣΠΑ, για την κάλυψη των υλικών, ώστε τα καταστήματα να μπορούν -όταν έρθει η ώρα- να επαναλειτουργήσουν. Συγκεκριμένα, ο υπουργός δήλωσε ότι «σχεδιάσαμε και υλοποιούμε τη μεγάλη κλαδική δράση μέσω ΕΣΠΑ που έγινε ποτέ. Οι επιχειρήσεις της εστίασης, που είχαν μείωση τζίρου πάνω από 30% το 2020, θα λάβουν το 7% του τζίρου του 2019 προκειμένου να αγοράσουν πρώτες ύλες για το άνοιγμα των καταστημάτων τους» 

Τα πόσά

Το ποσό της ενίσχυσης ανέρχεται στο 7% επί του τζίρου του κύριου Κωδικού Αριθμού Δραστηριότητας (ΚΑΔ) εστίασης ή του ΚΑΔ με τα μεγαλύτερα έσοδα του 2019.

Σύμφωνα με το αρμόδιο υπουργείο, για τις επιχειρήσεις που έχουν συσταθεί εντός του 2019 ή εντός του 2020 το ποσό της ενίσχυσης ορίζεται ως εξής: [(κύκλος εργασιών 2019 ή 2020)/αριθμός ημερών λειτουργίας ]*365*7%. Το μέγιστο ποσό ενίσχυσης ορίζεται σε 100.000 ευρώ ανά ΑΦΜ.

Τα κριτήρια

Το ενδιαφέρον, από τις 77.000 επιχειρήσεις της εστίασης αναμένεται μεγάλο, αλλά είναι σίγουρο ότι την ενίσχυση θα λάβουν αρκετά λιγότερες επιχειρήσεις ακόμα και από αυτές που εντάχθηκαν σε κάποια από τις επιστρεπτέες προκαταβολές (65.000 επιχειρήσεις έως τον 7ο κύκλο). Τα κριτήρια ένταξης στη δράση είναι: 

  1. Μείωση ετήσιου τζίρου 2020 σε σχέση με το 2019 μεγαλύτερο ή ίσο του 30%. 
  2. Για τις επιχειρήσεις που συστάθηκαν εντός του 2019 για την πτώση του τζίρου υπολογίζεται ίσος αριθμός ημερών λειτουργίας.
  3. Συσταθείσες εντός του 2020 μπαίνουν αυτοδικαίως στη δράση. 
  4. Επιχειρήσεις. εστίασης που ήταν σε στάδιο κατασκευής το 2019 και ξεκίνησαν να έχουν έσοδα το 2020 αντιμετωπίζονται ως συσταθείσες εντός του 2020. 
  5. Επιχειρήσεις εστίασης που είναι υπόχρεες σε υποβολή περιοδικών δηλώσεων ΦΠΑ.

Αιτήσεις έως 31 Ιουλίου

Η διαδικασία για την υποβολή αιτήσεων δεν είναι ιδιαίτερα δύσκολη, δεδομένου ότι ακολουθεί την ίδια λογική με τις προηγούμενες ενισχύσεις. Θα υποβάλλονται στο Πληροφοριακό Σύστημα Κρατικών Ενισχύσεων (ΠΣΚΕ) του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων στη διεύθυνση www.ependyseis.gr. Η έναρξη υποβολής αιτήσεων θα καθοριστεί από την έγκριση του καθεστώτος από την Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ αιτήσεις θα γίνονται δεκτές έως τις 31 Ιουλίου 2021 προκειμένου να μπορέσουν ν ενταθούν και οι εποχιακές επιχειρήσεις.

Η αξιολόγηση θα είναι άμεση και η εκταμίευση της επιχορήγησης θα γίνεται αμέσως μετά την ένταξη και την έγκριση της αίτησης, ενώ οι επιχειρήσεις οφείλουν να αναλώσουν την επιχορήγηση μέχρι 31-12-2021.  Ο έλεγχος θα γίνει με βάση τις περιοδικές δηλώσεις ΦΠΑ και τα δηλωθέντα έξοδα.

Οι “κόφτες”

Σύμφωνα με το υπουργείο, το ποσό της ενίσχυσης που θα χορηγηθεί από τη δράση δεν θα πρέπει να υπερβαίνει το 70% του αθροίσματος των ποσών των Κωδικών 361, 363 και 364 του εντύπου των περιοδικών δηλώσεων ΦΠΑ για το έτος 2021. Το άθροισμα του ποσού της δημόσιας χρηματοδότησης από την παρούσα δράση, του ποσού της δημόσιας χρηματοδότησης στο πλαίσιο των δράσεων ενίσχυσης επιχειρήσεων που επλήγησαν από την πανδημία COVID-19 των Περιφερειακών Επιχειρησιακών Προγραμμάτων του ΕΣΠΑ σε όλη την με την μορφή επιχορήγησης, δεν μπορεί να υπερβαίνει το 100% του αθροίσματος των ποσών που αναγράφονται στον Κωδικό 367 του εντύπου των περιοδικών δηλώσεων ΦΠΑ έτους 2021.

Σε περίπτωση που ισχύει είτε το (Α) είτε/και το (Β) τότε το ποσό της δημόσιας χρηματοδότησης της παρούσας δράσης καταλογίζεται ως αχρεωστήτως καταβληθέν και επιστρέφεται από τον λήπτη της ενίσχυσης.

Η χρηματοδότηση 

Ο προϋπολογισμός της δράσης αντλείται από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ανταγωνιστικότητα- Επιχειρηματικότητα- Καινοτομία» (ΕΠΑνΕΚ) του ΕΣΠΑ 2021 – 2027 και αφορά επιχειρήσεις, μικρομεσαίες και μεγάλες, που έχουν κύριο ΚΑΔ ή ΚΑΔ με τα μεγαλύτερα έσοδα της εστίασης. Περιλαμβάνονται και οι επιχειρήσεις franchise υπό την προϋπόθεση πλήρωσης ορισμένων κανονιστικών κριτηρίων του ΕΣΠΑ.
Ενδιαφέρον, αν και αναμενόμενο είναι ότι καθώς η δράση εντάσσεται στο προσωρινό πλαίσιο κρατικών ενισχύσεων της ΕΕ, ως δράση πανδημίας, για να υλοποιηθεί απαιτείται να εγκριθεί και από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Από το υπουργείο είπαν σχετικά, ότι δεν αναμένονται αντιρρήσεις ή αλλαγές.

“Να μην χαθούν λεφτά του ΕΣΠΑ”

Το υφιστάμενο ΕΣΠΑ θα έχει εκταμιευθεί πλήρως μέχρι 31 Δεκεμβρίου 2023 για να μη χαθεί κανένα ευρώ ενώ ήδη το νέο ΕΣΠΑ είναι σε διαπραγμάτευση στην ΕΕ. Πρόκειται για ένα μεγάλο πακέτο που μαζί με την εθνική συμμετοχή φτάνει στα 26  δισ. ευρώ, ανέφερε ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Γιάννης Τσακίρης σε σχετικές του δηλώσεις. Σύμφωνα με τον ίδιο, στο νέο ΕΣΠΑ σχεδιάζονται για την αγορά και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις εστιασμένες δράσεις που να αφορούν στην, μετά την πανδημία, εποχή, ενώ συμπλήρωσε ότι έχει γίνει πολύ μεγάλη προσπάθεια για ευελιξία και ταχύτητα στις πληρωμές. Επίσης, ο υφυπουργός αναφέρθηκε και σε δύο προγράμματα που τρέχουν τώρα και έχουν αυξημένη ζήτηση: Για τη δράση που αφορά τα θερμαντικά σώματα θα δοθεί παράταση μετά τις 28 Απριλίου και ίσως και για τον χειμώνα που έρχεται, ενώ για τη δράση για τα «e shop» θα κλείσει για λίγες μέρες, θα πληρωθούν όσοι εντάχθηκαν και θα ξανανοίξει να μπουν οι επόμενοι, μέχρι εξάντλησης των κεφαλαίων.

“Δύσκολο να επανεκκινήσει η εστίαση”

Από την πλευρά των επαγγελματιών του κλάδου, ο πρόεδρος της ΠΟΕΣΕ Γιώργος Καββαθάς αναφέρθηκε στην επιχορήγηση δηλώνοντας ότι «μετά από πέντε μήνες lockdown, είναι πολύ δύσκολο να επανεκκινήσει η εστίαση. Το 40-50% των επιχειρήσεων έχει μηδενικά ταμειακά διαθέσιμα. Γι’ αυτό είχαμε ζητήσει πρόγραμμα επιχορηγήσεων».

εστιαση

εστιαση

ΣΥΡΙΖΑ

«Χαρτζιλίκωμα» από την κυβέρνηση με μέση ενίσχυση 9.700 ευρώ

«Μετά από δύο πολύμηνα lockdown και ελλιπή μέτρα στήριξης που άφησαν τις επιχειρήσεις χωρίς ίχνος ρευστότητας, η κυβέρνηση ανακοίνωσε σήμερα σε πανηγυρικό τόνο ένα πρόγραμμα ΕΣΠΑ που θα καλύψει μέρος των εξόδων για τον πρώτο τους ανεφοδιασμό» αναφέρει ο τομεάρχης Ανάπτυξης και Επενδύσεων του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία Αλέξης Χαρίτσης.

«Καλωσορίζουμε το όψιμο ενδιαφέρον της κυβέρνησης για την εστίαση. Θα περίμενε βεβαίως κανείς αυτό να εκδηλωθεί νωρίτερα, όχι έναν χρόνο μετά το ξέσπασμα της κρίσης, και σίγουρα όχι 24 μόλις ώρες μετά την ανακοίνωση των προτάσεων του ΣΥΡΙΖΑ για τον κλάδο.

Το πρόγραμμα που ανακοινώθηκε σήμερα είναι μια αυτονόητη ενίσχυση που δεν διασφαλίζει όμως την ομαλή επανεκκίνηση του κλάδου μετά το πολύμηνο lockdown. Δεν λέει κουβέντα για πραγματική επιδότηση της εργασίας. Δεν λέει κουβέντα για τη ρύθμιση και το «κούρεμα» των χρεών που έχουν ήδη συσσωρεύσει οι επιχειρήσεις. Δεν λέει κουβέντα για τη θέσπιση ακατάσχετου επαγγελματικού λογαριασμού και για την στήριξη των ίδιων των επαγγελματιών ως φυσικά πρόσωπα, προκειμένου να καλύψουν της ανάγκες διαβίωσής τους» σημειώνει ο Αλέξης Χαρίτσης και προσθέτει:

«Μένει να δούμε αν έστω κι αυτή η αργοπορημένη στήριξη θα αφορά το σύνολο του κλάδου. Ή αν ένα μεγάλο μέρος των επιχειρήσεων θα μείνουν και πάλι εκτός, όπως αποκλείστηκαν από τα προγράμματα ενίσχυσης των Περιφερειών αλλά και από τις επιστρεπτέες προκαταβολές.

Και βεβαίως, θα παρακολουθούμε στενά την χρονική εκτέλεση του προγράμματος. Επιχειρήσεις και εργαζόμενοι έχουν ξεπεράσει κάθε όριο αντοχής, καμία νέα καθυστέρηση δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή.

Σε κάθε περίπτωση, αντί για εκτός τόπου και χρόνου πανηγυρισμούς που προσβάλλουν τους πολίτες, η κυβέρνηση οφείλει επιτέλους να σοβαρευτεί. Η οικονομία χρειάζεται ένα ολοκληρωμένο σχέδιο στήριξης που θα περιλαμβάνει και μια σοβαρή επιδημιολογική επιτήρηση για να μπορούν οι επιχειρήσεις να λειτουργήσουν με ασφάλεια.  Οι κυβερνητικές παλινωδίες, τα ημίμετρα και η εμμονική άρνηση για ουσιαστική ενίσχυση του ΕΣΥ έχουν ήδη κοστίσει πολύ ακριβά στη δημόσια υγεία και την οικονομία».

Πηγή: kontranews.gr



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...