Ομόφωνα απέναντι στη σχεδιαζόμενη εγκατάσταση του υπεράκτιου αιολικού πάρκου στον Πατραικό,αποφάσισε χθες με ψήφισμά του, το δημοτικό συμβούλιο Ναυπακτίας
Η σχεδιαζόμενη εγκατάσταση του υπεράκτιου Αιολικού πάρκου στον Πατραικό κόλπο ενώνει τοπικές κοινωνίες,δήμους και φορείς με στόχο την ανατροπή αυτής της απόφασης σε έναν τόπο που τελεί υπό κορεσμό σε τέτοιου είδους επενδύσεις.
Ο δήμαρχος Ναυπακτίας Βασίλης Γκίζας επιχειρηματολόγώντας στο χθεσινό δημοτικό συμβούλιο ζήτησε την άμεση ανάκληση της σχεδιαζόμενης αυτής επένδυσης,τη δημιουργία νέου πλαισίου χωροταξικού σχεδιασμού για τις ΑΠΕ,η οποία όπως τόνισε λαμβάνει διαρκώς νέες παρατάσεις εως τέλος του έτους,αφού ο παλαιός έχει λήξει.Το νέρο πλάισιο ανέφερε ο δήμαρχος θα πρέπει να σχετίζεται με το νέο χωροταξικό πλαίσιο για τον τουρισμό,σύμφωνα με το οποίο προβλέπονται περιοχές με δυνατότητες ανάπτυξης,όπως ειναι οι Δ.Ε. Ναυπάκτου και Αντιρρίου,αλλά και η πρόβληεψη για μη χαρακτηρισμένες περιοχές,όπως η Δ.Ε.Χάλκειας,Πλατάνου και Πυλλήνης.
Η οποιαδήποτε διαδικασία αδειοδότησης νέων έργων πρέπει να γίνει μετά την ολοκλήρωση του νέου αυτού πλαισίου χωραταξικού σχεδιασμού,λαμβάνοντας υόψιν όλα τα στοιχεία κοινωνικοοικονομικής τουριστικής ή πολιτιστικής φύσεως.Η οποιαδήποτε εγκατάσταση τέτοιων έργων ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ να έχει την συγκατάθεση των τοπικών κοινωνιών,των συμβουλίων της Περιφέρειας και των δήμων,να υπάρξει μελέτη αλληλεπίδρασης των αιολικών πάρκων μεταξύ τους λόγω της πυκνότητάς τους και να μην προχωρούν οι αδειοδοτήσεις σε περιοχές υψηλής αισθητικής όπως είναι η δική μας περιοχή,απειλώντας την τοπική οικονομία και ειδικότερα τις εναλλακτικές μορφές τουρισμού.
Στα πλαίσια αυτά,ο δήμαρχος ενημέρωσε το σώμα για τις ενέργειες στις οποίες έχει προβεί μέχρι τώρα με όλους τους φορείς και τους εκπροσώπους της Εκκλησίας,όπως τον Ναυπάκτου Ιερόθεο, τον Αιτωλίας και Ακαρνανίας Δαμασκηνό και τον μητροπολίτη Πατρών Χρυσόστομο,τα ΤΕΕ Αιτωλ/νίας και Αχαίας τα οποία θα εκπονήσουν μελέτη με τις συνέπειες αυτής της εγκατάστασης.
Ο κοινός αγώνας κάτω από τις ίδιες αγωνίες είναι αυτός που θα προβάλλει τη σθεναρή αντίδραση όλων των κοινωνιών στιν αποτροπή αυτής της εξέλιξης σημείωσε ο δήμαρχος.
Συντονισμένη αντίδραση πρότεινε και ο επικεφαλής της Ενωτικής Πρωτοβουλίας Γιώργος Σιαμαντάς,διακρίνοντας ώστόσο ολιγωρία στις μέχρι τώρα κινήσεις που θα έπρεπε να είχαμε κάνει.Πρότεινε να υπάρξει αντίδραση μέσω της νομικής οδού βρίσκοντας ένα κατάλληλο δικηγορικό γραφείο,αλλά και μια περιβαλλοντική μελέτη συνεπειών της εγκατάστασης.Τέλος μια επιτροπή αγώνα στο πλαίσιο της κοινής αντίδρασης.
Για μνημόσυνο μίλησε χαρακτηρίζοντας αργοπορημένη την όποια αντίδραση από την πλευρά του δήμου Ναυπακτίας,ο επικεφαλής της παράταξης Αλλάζουμε Πλεύση,Ανδρέας Κωνσταντόπουλος,λέγοντας ότι υπάρχουν σχετικές ευθύνες.Και αν δεν μπουν τα πράγματα στη σωστή τους βάση,τότε η μοίρα αυτού του ψηφίσματος θα ειναι προδιαγεγραμμένη,προς τον κάλαθο των αχρήστων.Τόσο στο κομμάτι το τεχνοκρατικό για το ποίο δεν έχει τίποτα,όσο και στο νομικό κομμάτι.
Η διαδικασία για την εγκατάσταση ενός αιολικού πάρκου,ξεκινά από τον σχεδιασμό, τις μελέτες,το ενδιαφέρων τον επενδυτών για να υλοποιήσουν το έργο και στο τέλος πραγματοποιείται ο διαγωνισμός για την τιμή.Βάσει του δυναμικού της επένδυσης πρόκειτα να αγγίξει το 1,4 δις ευρώ,όταν η επένδυση λ.χ. στο Μακρυνόρος είχε στοιχίσει 80 εκατ.ευρώ.Και ερχόμσστε σήμερα λέγοντας ότι με ένα απλό ψήφισμα θα αντιπαρατεθούμε σε ένα τόσο μεγάλο έργο.Αρχικά δεν θα έπρεπε να έχουμε φύγει από το ΣΠΟΑΚ (Σύνδεσμος των Δήμων που περιβάλλουν τον Κορινθιακό Κόλπο και δρούν από κοινού για την προστασία και την ορθολογική ανάπτυξη της περιοχής) για τα αναλογούντα προς τον δήμο 5000 ευρώ όταν αυτά τα χρήματα δεν θα φτάσουν ούτε για ένα εξώδικο. Όσον αφορά τα επιχειρήματα που ακούστηκαν-σημείωσε ο κ.Κωνσταντόπουλος-είναι σωστά,αλλά επί του θέματος δεν κάνατε τίποτα,αφού δεν υπάρχει ένας ειδικός συνεργάτης για να σας κατευθύνει και να είμαστε έτοιμοι,τόσο τεχνοκρατικά όσο και νομικά στην τελική μάχη του ΣτΕ.
Ο ανεξάρτητος δημοτικός σύμβουλος Ανδρέας Κοτσανάς στην τοποθέτησή του,ανέφερε ότι ένα τέτοιας σημασίας θέμα θα έπρεπε να έχει τύχει άλλη αντιμετώπισης,σοβαρότερης προετοιμάσιας με τη συμμετοχή περισσότερων φορέων.Ωστόσο,καθυστερήσαμε ανέφερε ο κ. Κοτσανάς και το θέμα είναι περισσότερο πολιτικό.Όταν άνοιξε το θέμα της Εθνικής διαβούλευσης,αφού πρόκειται για εθνικής σημασίας έργο,οι Περιφέρειες της Κρήτης και των Ιονίων ήδη από πέρυσι τον Νοέμβριο,μέσα από τα σχόλια που υπάρχαν στο Gov σχετικά με τα οικόπεδα που ήταν δεσμευμένα στην περιοχή των Οθωνών και απέναντι από την Ελούντα,εξαφανίστηκαν και μετακινήθηκαν από το αρχικό τους σημείο.Με στοχευμένες παρεμβάσεις μπόρεσαν και ανέτρεψαν την κατάσταση ήδη από πέρυσι,όταν εμείς ξεκινήσαμε μόλις τον Αύγουστο.
Η ζοφερή πραγματικότητα από τον Ανδρέα Κοτσανά-πως θα ομοιάζει η “επένδυση”
Ο κ. Κοτσανάς περιέγραψε αναλυτικά την κατάσταση που τείνει να διαμορφωθεί με την σχεδιαζόμενη εγκατάστασή του σε μια θαλάσσια έκταση 140 τετραγωνικών χιλιομέτρων,σε μία θαλάσσια λεκάνη που εκτείνεται σε μήκος 40 χλμ και 10 χλμ σε πλάτος.Με τις 46 ανεμογεννήτριες από την πλευρά της Ναυπακτίας,δεσμεύεται το 1/3 του Πατραικού.Υπολογίζοντας σ’αυτά,τη γραμμή της ακτοπλοίας,της ακτογραμμής της Πελοποννήσου,τότε τα 2/3 του Πατραικού δεσμεύονται ,χάνοντας επί της ουσίας τη θάλασσά μας και ερχόμαστε μετά το καλοκαίρι ως ουραγοί,όταν οι υπόλοιποι έχουν τελειώσει,ασθμαίνοντας με διάσπαρτα ψηφίσματα,με έναν δήμαρχο Πατρέων που την ερχόμενη Κυριακή διοργανώνει παράσταση διαμαρυρίας πάνω στη Γέφυρα και στην Αποκεντρωμένη αν και ως τόπος βρίσκεται 8.5 χλμ μακριά από τις ανεμογεννήτριες σε σχέση με το 1,5 χλμ που θα απέχουμε εμείς.
Αυτό σημαίνει ότι από την περιοχή της Μακύνειας και σε απόσταση 1.5 χλμ θα υπάρχουν ανεμογεννήτριες με ύψος 220 μέτρων πάνω από τη θάλασσα,όταν ο Μ3 Πυλώνας της γέφυρας με τα 167 μέτρα του είναι ορατός από 40 χλμ απόσταση,παιρνόντας σε ύψος ακόμα και το οδόστρωμα της Παλιοβούνας σε οπτική ευθεία με άνοιγμα πτερυγίων διάμετρου 220 μέτρων με όχληση και οπτική και ηχητική.Για τους λόγους αυτούς-σημείωσε ο κ. Κοτσανάς- η περιφέρεια της Κρήτης ετοίμαστε μία φωτορεαλιστική απεικόνηση του πεδίου,το πως δηλαδή θα διαμορφωθεί το τοπίο.Από το Αντίρριο μέχρι τον Εύηνο μιλάμε για μια συστοιχία ανεμογεννητριών 280 μ,ένα πραγματικό τείχος μπροστά μας που θα εκτείνεται στο ένα τρίτο του ύψους της Παλιοβούνας,100 μέτρα,πάνω από τον Μ3 πυλώνα της Γέφυρας.
Θα έπρεπε όλοι,Περιφερειάρχης και βουλευτές να κάνουν παράσταση διαμαρτυρίας στο ΥΠ.ΕΝ.,όπως και κοινός βηματισμός με τον δήμο Πατρέων ως όμορος δήμος
Με την προσέγγιση Κοτσανά,ως ζήτημα πολιτικό συμφώνησε και ο αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος Θωμάς Κοτρωνιάς,τονίζοντας την απουσία των βουλευτών πλην του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ. Μίλτου Ζαμπάρα.Θα πρέπει να είμαστε έτοιμοι σημείωσε,συντάσσοντας τον φάκελο με τα επιχειρήματά μας προκειμένου να φθάσουμε μέχρι το ΣτΕ.Λόγω μικρού θαλασσίου βάθους (60 μ) και μεγάλου Αιολικού φορτίου, επιλέγη ο Πατραικός στη δημιουργία του έργου.Άρα το ζήτημα είναι και Πολιτικό,αλλά και οικονομικό
Ο δημοτικός σύμβουλος κ. Ασημακόπουλος σημείωσε ως επιτακτική ανάγκη η αξιολόγηση των χώρων των αιολικών,να ενεργοπαοιηθεί η κοινωνία των πολιτών,αλλά και η αποχώρηση του ΣΠΟΑΚ κρίνεται προβληματική.Είναι η στιγμή να διορθωθεί αυτό το λάθος και βεβαίως η φωτορεαλιστική απεικόνιση του πεδίου όπως πρότεινε ο κ.Κοτσανάς
Ο κ.Γούλας επεσήμανε την καθυστερημένη αντίδραση έναντι άλλων περιοχών για το θέμα,φέρνοντας ένα ψήφισμα χωρίς την παρουσία της τοπικής κοινωνίας και των φορέων πλην της ομοσπονδίας και του πρέδρου της τ.κ.Αντιρρίου.Χωρίς συναντήσεις και συνεδριάσεις,χωρίς την παρουσία εκλεγμένων βουλευτών.Απαιτείται μια ευρεία συγκέντρωση με συγκεκριμένο σχέδιο κλιμάκωσης και των επόμενων ενεργειών.
Ο αντιδήμαρχος Αντιρρίου Χαρ.Καραδήμας ανέφερε το καθεστώς που επικρατεί με τα υπάρχοντα αιολικά στην περιοχή του Αντιρρίου και τις επιπτώσεις που έχουν επιφέρει στην περιοχή.Ιδιοκτησίες υποβαθμισμένες,θόρυβος και επιβάρυνση του οδικού δικτύου,είναι σε πρώτο πλάνο,χωρίς να υπάρχει καν η προσφορά εργασίας σε κατοίκους της περιοχής.
Η Ναυπακτία έχει γίνει τόπος εγκατάστασης ανεμογεννητριών χωρίς τα οφέλη τους να φθάνουν στους πολίτες της διατύπωσε στην τοποθέτησή του ο αντιδήμαρχος Παιδείας Νίκος Ραυτόπουλος .Προχωρούν σε μια διαδικασία στα πλαίσια τηε συμφωνίας του πρωθυπουργού με τον Γερμανό Καγκελάριο,ώστε να μετατραπούμε σε ενεργειακό διαδρόμο προς την ευρωπή μέσω του green aegean χωρίς να λαμβάνονται περιοχές που είναι χαρακτηρτισμένες ως ΝΑΤURA ή ιδιαιτέρου φυσικού κάλλους.Σ άυτή την ιστορία πρέπει να είμαστε όλοι μαζί συγκροτόντας μια διαπαραταξιακή επιτροπή όπως πρότεινε ο κ.Κοτρωνιάς.
Ο κ.Δαβανέλλος πρόεδρος της Ομοσπονδίας,ανέφερε ότι στην περιοχή μας κάποιος μας μουτζώνει,όπως είπε χαρακτηριστικά,ακυρώνοντας όλες τις προσπάθειες εξωστρέφειας που επιτελούνται.Το ψήφισμα που έρχεται δεν το γνωρίζαμε,αλλά είναι πολύ λίγο μπροστά σ’αυτά που πρέπει να κάνουμε προκειμένου να ανατραπεί η κατάσταση.
Ο εκπρόσωπος των αλιέων Ναυπακτίας και Περιχώρων κ. Ξενογιάννης,ανέφερε το θέμα δεν ειναι πολιτικό,αλλά δημοκρατικό.Καμία διαβούλευση με τους φορείς δεν έγινε.Άρα μιλάμε και για καταστρατήγηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.Και η διαβούλευση θα προέλθει μαζί την πλειοδότηση το 2027,άρα σύμφωνα με τον κ. Ξενογιάννη η υπόθεση εμπεριέχει και απάτη,αφού θα έχει ληφθεί η αδειοδότηση και θα κληθείς παράλληλα να διαβουλευτεί.
Κλείνοντας ο κ.Γκίζας,δεν συμφώνησε για καθυστερημένες ενέργειες αλλά η αντίδραση θα πρεπει να περιλαμβάνει τρία σκέλη.Το πολιτικό μέσω της νομιμοποίησης των αποφάσεων των δημοτικών συμβουλίων,κάτι που συντελείται και στους όμορους δήμους,Άρα έχει συμβολική σημασία η συμμετοχή των δημάρχων,όπως και η συμμετοχή των βουλευτών.
Επίσης η συμμετοχή των θεσμικών και κοινωνικών φορέων με τη διοργάνωση μιας κεντρικής συνάντησης σε επίπεδο νομού.Και η νομική επίσης η οποία θα οργανώσει τα νομικά επιχειρήματα,διαμορφώνοντας τον φάκελο για σοβαρή νομική εκπροσώπηση με τη συμμετοχή εξειδικευμένου δικηγορικού γραφείου.
Πάντως είμαστε σε συνεργασία με όλους και αυτό που θα προκύψει να είναι προιόν συγκροτημένης συνεργασίας.Όχι λοιπόν δτην υπέρβαση των ορίων της περιοχής σε τέτοιες επενδύσεις αλλά με συγκροτημένο λόγο σοβαρά επιχειρήματα και νομική υπόσταση.Θέλουμε να είμαστε συνδιαμορφωτές και όχι αντίπαλοι στον τόπο μας που φαίνεται ότι αλλάζει.