Ο Αντόνιο Γκουτέρες στη Διάσκεψη για το Κυπριακό

Γκουτέρες

Το μεσημέρι, ο γ.γ. του ΟΗΕ θα παραθέσει γεύμα σε Αναστασιάδη και Ακιντζί

Η σημερινή ημέρα στο Κραν Μοντάνα της Ελβετίας, προδιαγράφεται ως η πιο καθοριστική ημέρα της Διάσκεψης για το Κυπριακό, με την παρουσία του γενικού γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Αντόνιο Γκουτέρες, να κρίνεται αποφασιστικής σημασίας για τη μεταστροφή του δυσμενούς κλίματος που δημιουργήθηκε χθες.

Η ατμόσφαιρα χθες επιβαρύνθηκε μετά από τις δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο οποίος ανέφερε κατηγορηματικά ότι αυτή είναι η τελευταία Διάσκεψη για το Κυπριακό και ότι η Τουρκία δεν πρόκειται να συναινέσει σε άρση των εγγυήσεων και στην πλήρη αποχώρηση των κατοχικών στρατευμάτων. Την ίδια αδιάλλακτη στάση επέδειξε η Τουρκία, στη συνέχεια, στο τραπέζι των συνομιλιών με την εμμονή της στο καθεστώς των τεσσάρων ελευθεριών.

Ειδικότερα, στη διάρκεια της συνεδρίασης για τα θέματα εγγυήσεων και ασφάλειας, όπου δεν επιτεύχθηκε καμία πρόοδος, η Τουρκία έθεσε μετ’ επιτάσεως την απαίτησή της για παραχώρηση από την κυπριακή πλευρά του καθεστώτος των τεσσάρων ελευθεριών για τους Τούρκους πολίτες συνδέοντάς την ευθέως με την πρόοδο στα κεφάλαια των εγγυήσεων και της ασφάλειας.

Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, στήριξε απόλυτα την κυπριακή θέση, επισημαίνοντας τα ανεδαφικά στοιχεία της τουρκικής απαίτησης, ενώ τόνισε στην παρέμβασή του ότι όλοι οφείλουν να επιδείξουν εποικοδομητικό πνεύμα και να βοηθήσουν στη λύση, υπογραμμίζοντας ότι δεν μπορούν γίνουν ανεκτές εκβιαστικές τακτικές.

Ανέφερε, επίσης, ότι η Διάσκεψη -στην οποία η Ελλάδα προσήλθε για να συζητήσει τα θέματα των εγγυήσεων και ασφάλειας που την αφορούν – είναι «ανοικτού τέλους» (open ended) και δεν μπορεί να χαρακτηρίζεται ως «η τελευταία Διάσκεψη». Εξερχόμενος από τον συνεδριακό χώρο, ο κ. Κοτζιάς δήλωσε: «Συνεχίζουμε και ενοχλούμε, γιατί ο Αναστασιάδης κι εγώ στεκόμαστε σταθεροί σε αρχές».

Υπό τα παραπάνω δεδομένα, την πρωτοβουλία για την επίλυση του αδιεξόδου θα αναλάβει ο ίδιος ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, ο οποίος έφτασε στο Κραν Μοντάνα. Οι εργασίες της Διάσκεψης ξεκινούν σήμερα το πρωί στις 10:30 με τη συμμετοχή του κ. Γκουτέρες, αφού προηγηθούν δύο χωριστές συναντήσεις του ειδικού συμβούλου του γγ, Έσπεν Μπαρθ Άιντε, με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη και τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί.

Το μεσημέρι, ο γ.γ. του ΟΗΕ θα παραθέσει γεύμα στους δύο ηγέτες, ενώ παράλληλα αναμένεται να διεξαχθεί γεύμα μεταξύ του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών Ν. Κοτζιά και του Τούρκου ομολόγου του Μ. Τσαβούσογλου.

Στις 15:30 αναμένεται να υπάρξει χωριστή διμερής συνάντηση του κ. Γκουτέρες με τον Νίκο Κοτζιά. Το βράδυ ο γενικός γραμματέας θα παραθέσει δείπνο στους επικεφαλής των αντιπροσωπειών όλων των πλευρών.

Στο Κραν Μοντάνα θα βρίσκεται επίσης σήμερα και ο Άλαν Ντάνκαν, ο Βρετανός υφυπουργός για ευρωπαϊκά θέματα της τρίτης εγγυήτριας δύναμης, της Μ. Βρετανίας, η οποία προσπαθεί διαδραματίσει γεφυρωτικό ρόλο.

Πηγή: http://www.kontranews.gr/POLITIKE/290760-O-Antonio-Gkoyteres-ste-Diaskepse-gia-to-Kypriako ΠΟΛΙΤΙΚΗΑκολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...