Ο «Γολγοθάς» του ΕΦΚΑ για επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους και αγρότες

bb
Ο «Γολγοθάς» του ΕΦΚΑ για επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους και αγρότες

Ο «Γολγοθάς» του ΕΦΚΑ για επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους και αγρότες


05/04/2021 – 14:03

Του Θανάση Λυρτσογιάννη από την Κυριακάτικη Kontranews

Τις επόμενες ημέρες αρχίζει ένας πολύ δύσκολος και επώδυνος “Γολγοθάς” για εκατοντάδες χιλιάδες ασφαλισμένους στον ΕΦΚΑ. Ελεύθεροι επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενοι και αγρότες θα κληθούν να περάσουν από το ταμείο και εν μέσω πανδημίας και lockdown να πληρώσουν παλιές και νέες ασφαλιστικές υποχρεώσεις.

Το τραγικό της υπόθεσης είναι πως ακόμη κι αν ανήκουν στις ομάδες των πληττόμενων που παραμένουν σε περιοριστικά μέτρα, οι 1,5 εκατ. μη μισθωτοί θα πρέπει για αρχή, έως τις 6 Απριλίου, να πληρώσουν προς τον ασφαλιστικό τους φορέα, τις εισφορές Φεβρουαρίου, όταν η μεγάλη πλειονότητα των επιχειρήσεων παρουσίασε εξαιρετικά μειωμένους ή ακόμα και μηδενικούς τζίρους. Το πιο πιθανό είναι πως πάρα πολλοί από αυτούς δεν θα μπορούν να ανταποκριθούν, καθότι ισχύει το “ουκ αν λάβοις παρά του μη έχοντος”.

Δεν σταματούν εδώ…

Όμως, οι πληρωμές δεν θα σταματήσουν εδώ. Τα… ραντεβού των επαγγελματιών με τον ΕΦΚΑ θα είναι συνεχή, καθώς σειρά παίρνουν όσοι έχουν παράλληλη απασχόληση, ενώ εντός του καλοκαιριού πάνω από 800.000 μη μισθωτοί θα πρέπει να πληρώσουν, σε 5 μηνιαίες δόσεις, τα ποσά που έβγαλε η εκκαθάριση για το 2019.

Παρατείνεται η προθεσμία ενεργών ρυθμίσεων

Να σημειωθεί πάντως, ότι για έναν ακόμη μήνα, παρατείνεται η προθεσμία καταβολής των δόσεων ενεργών ρυθμίσεων ασφαλιστικών εισφορών επιχειρήσεων και εργοδοτών στο πλαίσιο των μέτρων για την αντιμετώπιση των αρνητικών συνεπειών του κορωνοϊού. Η σχετική απόφαση δημοσιεύτηκε σε ΦΕΚ, με νέα προθεσμία καταβολής των δόσεων ενεργών ρυθμίσεων ασφαλιστικών εισφορών, απαιτητών έως 31 Μαρτίου.

Στην πράξη, η προθεσμία καταβολής των μηνιαίων δόσεων της κάθε ρύθμισης, παρατείνεται κατά έναν μήνα. Κατά το χρονικό διάστημα της παράτασης καταβολής των δόσεων δεν υπολογίζονται πρόσθετα τέλη, τόκοι και λοιπές προσαυξήσεις και επιβαρύνσεις.

Οι πληρωμές

Οι τρέχουσες εισφορές Φεβρουαρίου, θα πρέπει να πληρωθούν έως τις 6 Απριλίου. Πρόκειται για τα δεύτερα ειδοποιητήρια του 2021, που έχουν εκδοθεί με βάσει τις δηλώσεις που κλήθηκαν να υποβάλλουν οι ασφαλισμένοι για την υπαγωγή τους σε ασφαλιστική κατηγορία. Σύμφωνα με πληροφορίες, η συντριπτική πλειοψηφία εντάχθηκε στην πρώτη και ελάχιστη ασφαλιστική κατηγορία. Οι ασφαλισμένοι που δεν υπέβαλλαν αίτηση – δήλωση παραμένουν, για το έτος 2021, στην κατηγορία που είχαν καταταχθεί το 2020.

Με σημαντική καθυστέρηση, ξεκινά στο τέλος του Απριλίου, η πληρωμή εισφορών του 2020, για όσους έχουν παράλληλη απασχόληση. Πρόκειται για επαγγελματίες με παράλληλη μισθωτή δραστηριότητα, ή για μισθωτούς που παράλληλα έχουν «μπλοκάκι», των οποίων οι ασφαλιστικές υποχρεώσεις δεν έχουν εκκαθαριστεί από το 2020.

Βάσει της πρόσφατης υπουργικής απόφασης, όσοι μισθωτοί βρεθούν με χρεωστικά υπόλοιπα για το μπλοκάκι τους – κυρίως όσοι απασχολούνταν το 2020 με χαμηλούς μισθούς, κάτω των 900 ευρώ – θα πρέπει να αποπληρώσουν το χρέος του προηγούμενου έτους, σε 6 μηνιαίες δόσεις, αρχής γενομένης από τις 29 Απριλίου. Ένα μήνα μετά, θα ολοκληρωθεί και η εκκαθάριση των πρώτων μηνών του τρέχοντος έτους. Έτσι, τα πρώτα ηλεκτρονικά ειδοποιητήρια για τις ασφαλιστικές εισφορές του Ιανουαρίου 2021 θα πρέπει να εξοφληθούν στις 31 Μαΐου.

Ακολούθως, έως τις 30 Ιουνίου θα πρέπει να πληρωθούν τα ασφάλιστρα του Φεβρουαρίου 2021 κ.ο.κ. Υπενθυμίζεται πως για ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους με παράλληλη μισθωτή απασχόληση το ποσό εισφοράς, ανά κλάδο κύριας ασφάλισης, από τη μισθωτή απασχόληση δεν μπορεί να υπολείπεται του ποσού της 2ης ασφαλιστικής κατηγορίας ή της επιλεγείσας ασφαλιστικής κατηγορίας εφόσον αυτή είναι μεγαλύτερη. Έτσι, εκτιμάται ότι δεν θα είναι πολλοί όσοι θα κληθούν να καταβάλλουν επιπλέον εισφορές για την παράλληλη απασχόλησή τους, θα είναι όμως αυτοί που έχουν χαμηλό μικτό μισθό (κάτω των 930 ευρώ).

Και οι επιβαρύνσεις δεν τελειώνουν εδώ. Στο τέλος Ιουνίου, ξεκινά η σταδιακή αποπληρωμή των οφειλών, από την εκκαθάριση των εισφορών του 2019. Η πληρωμή αφορά πάνω από 800.000 ασφαλισμένους του ΕΦΚΑ μη μισθωτούς και η επιβάρυνση εκτιμάται ότι θα έρθει σε μια περίοδο που ακόμη κι όλες οι δραστηριότητες να έχουν εκκινήσει, οι επαγγελματίες δεν θα έχουν προλάβει να αναπληρώσουν τους χαμένους τζίρους. Για το τέλος του έτους, έχει προγραμματιστεί να «ξεπαγώσει» και η πληρωμή ασφαλιστικών εισφορών όχι μόνο ελεύθερων επαγγελματιών αλλά και επιχειρήσεων, που δεν πληρώθηκαν κατά την πρώτη φάση της πανδημίας του κορωνοϊού.

Πηγή: kontranews.gr

Ακολουθήστε το nafpaktianews.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...