Ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών αποδοκιμάζει τη κατοχή και χρήση υπηρεσιακών όπλων εκτός υπηρεσίας

Ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών αποδοκιμάζει τη κατοχή και χρήση υπηρεσιακών όπλων εκτός υπηρεσίας
Ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών αποδοκιμάζει τη κατοχή και χρήση υπηρεσιακών όπλων εκτός υπηρεσίας


28/02/2020 – 22:37

Αποδοκιμάζει το ΔΣ του Δικηγορικού Συλλόγου της Αθήνας την κατοχή και τη χρήση υπηρεσιακών όπλων εκτός υπηρεσίας με αφορμή τα πρόσφατα επεισόδια στο Γκάζι, στην ΑΣΟΕΕ και στο Χολαργό και ζητεί να ληφθούν όλα τα αναγκαία, νόμιμα μέτρα από την ΕΛ.ΑΣ. και το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, ώστε να παταχθούν παρόμοια φαινόμενα και να μην επαναληφθούν.

Ολόκληρη η ανακοίνωση έχει ως εξής:

Ο ΔΣΑ σταθερά αποδοκιμάζει τη βία, από όπου και αν προέρχεται. Η παράνομη βία δεν μπορεί να έχει κανένα δικαιοπολιτικό έρεισμα σε ένα κράτος δικαίου, που προστατεύει το δικαίωμα ασφάλειας των πολιτών. Η συνταγματική επιταγή της αρχής του κράτους δικαίου συνεπάγεται, όμως, παραλλήλως, ότι και η αστυνομική δράση υπείκει στο δίκαιο και διέπεται από την αρχή της αναλογικότητας.

Χάριν της νομιμότητας, η οποία πρέπει να χαρακτηρίζει κατά πρώτο λόγο τα κρατικά όργανα, θεωρούμε αυτονόητη την με βάση τα προβλεπόμενα στο νόμο εκκίνηση και άμεση ολοκλήρωση διαδικασιών έρευνας και πειθαρχικού ελέγχου για όλες τις καταγγελίες που αφορούν σε ενέργειες υπέρμετρης ή δυσανάλογης άσκησης βίας, που θέτει σε διακινδύνευση τα θεμελιώδη έννομα αγαθά της υγείας, της σωματικής ακεραιότητας και της αξιοπρέπειας. Παρόλο που το σχετικό νομικό πλαίσιο επιδέχεται αρκετές βελτιώσεις, οι κείμενες διατάξεις που προβλέπουν εχέγγυα λογοδοσίας των αστυνομικών οργάνων και ελέγχου των καταγγελιών πολιτών για έκνομες πράξεις αστυνομικών πρέπει να εφαρμόζονται χωρίς εκπτώσεις και συμψηφισμούς, προς την κατεύθυνση δε, αυτήν θα συνεχίσουμε πάντα να είμαστε παρόντες, αξιώνοντας την τήρηση της νομιμότητας σε κάθε περίπτωση.

Συνεπείς στις ανωτέρω αρχές, ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών, με αφορμή τα πρόσφατα κρούσματα αστυνομικής βίας, ιδίως τα περιστατικά που έλαβαν χώρα στο Γκάζι, στην ΑΣΟΕΕ και στο Χολαργό, όπου οι αστυνομικοί έφεραν ή χρησιμοποίησαν το υπηρεσιακό τους περίστροφο εκτός υπηρεσίας, αποδοκιμάζει αναφανδόν την κατοχή και τη χρήση υπηρεσιακών όπλων εκτός υπηρεσίας και ζητεί να ληφθούν όλα τα αναγκαία, νόμιμα μέτρα από την ΕΛ.ΑΣ. και το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, ώστε να παταχθούν παρόμοια φαινόμενα και να μην επαναληφθούν.»

Πηγή: kontranews.gr



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...