Ο Ερντογάν εκβιάζει την Ελλάδα με τους πρόσφυγες μετά το «όχι» του Αρείου Πάγου

Νέο αίτημα έκδοσης των οκτώ Τούρκων στρατιωτικών

Τεράστια ενόχληση έχει προκαλέσει το οριστικό και αμετάκλητο «όχι» του Αρείου Πάγου στην έκδοσή των οκτώ Τούρκων στρατιωτικών στον Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος τώρα εκβιάζει και απειλεί ότι θα γεμίσει την Ελλάδα με εκατομμύρια πρόσφυγες ως αντίποινα.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου δήλωσε ξεκάθαρα ότι η Άγκυρα θα πάρει «τα απαραίτητα μέτρα κατά της Ελλάδας» και έφερε ως παράδειγμα την συμφωνία επανεισδοχής, λέγοντας πως μπορεί η Τουρκία να αποφασίσει να την καταργήσει.

Ο Τσαβούσογλου, μιλώντας σε δημοσιογράφους στην Αττάλεια, είπε ότι η Τουρκία εξετάζει, μεταξύ άλλων, και το ενδεχόμενο αναστολής της διμερούς συμφωνίας επαναπροώθησης προσφύγων, η οποία επιτρέπει στην Ελλάδα την επανεισδοχή παράνομων μεταναστών που πέρασαν από τη μια πλευρά του Αιγαίου στην άλλη.

Οργισμένη ήταν και η τοποθέτηση του ίδιο του Ερντογάν όταν κλήθηκε να σχολιάσει την απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου, υποστηρίζοντας ότι η ελληνική κυβέρνηση του είχε υποσχεθεί άμεση διευθέτηση του ζητήματος.

«H Ελλάδα ακόμη δεν μας δίνει αυτά τα καθάρματα που διέφυγαν εκεί. Εγώ το αμέσως επόμενο απόγευμα τους τηλεφώνησα και μου υποσχέθηκαν σε 15 – 20 ημέρες θα το λύσουμε. Αυτοί διέπραξαν τρομοκρατική επίθεση στην Τουρκία θα πρέπει να δικασθούν εδώ. Γίνεται να διαφύγουν και να δικασθούν εκεί; Η καθυστέρηση των εργασιών της έκδοσης και βέβαια είναι αιτία να κλονισθεί η εμπιστοσύνη», φέρεται να είπε ο Ερντογάν σε δηλώσεις του  σε δημοσιογράφους, επιστρέφοντας από περιοδεία σε χώρες της Αφρικής.

Παράλληλα, το Τουρκικό υπουργείο Δικαιοσύνης απέστειλε στην Αθήνα δεύτερο αίτημα, με το οποίο επιμένει στην αξίωση οι αιτούντες άσυλο στρατιωτικοί να παραδοθούν στις αρχές της γειτονικής χώρας. Το νέο αίτημα έκδοσης προέκυψε μετά το ένταλμα σύλληψης που εξέδωσε ερήμην των οκτώ, δικαστήριο της Κωνσταντινούπολης.

Το ελληνικό δικαστήριο, όμως, έχει δεχθεί τον ισχυρισμό των τελευταίων ότι ενδεχόμενη έκδοσή τους θα έθετε σε κίνδυνο τη ζωή τους και θα τους εξέθετε σε βασανιστήρια και εξευτελισμό.

Ο Άρειος Πάγος έκρινε την Πέμπτη ότι «η πιθανότητα ακυρώσεως ή περιστολής του πλαισίου δικαιωμάτων όλων των εκζητουμένων, ανεξαρτήτως του βαθμού ενοχής ή βαρύτητας των αδικημάτων, δεν επιτρέπει την εφαρμογή διατάξεων που ρυθμίζουν την έκδοσή τους, αφού αυτές υποχωρούν έναντι των υπέρτερης σημασίας κανόνων που προστατεύουν τα δικαιώματα του ανθρώπου».

Η Άγκυρα, ωστόσο, δυσκολεύεται να «χωνέψει» την ιστορική άρνηση του ανώτατου δικαστηρίου της Ελλάδας και ζητά μετ’ επιτάσεως την έκδοσή τους.

Νομικοί κύκλοι, πάντως, εκτιμούν με βεβαιότητα πως το νέο αίτημα δεν έχει, επίσης, απολύτως καμία τύχη και θα καταπέσει, όπως την πρώτη φορά.

Ο δικηγόρος των αξιωματικών, Όμηρος Ζέλιος, τονίζει ότι «η προαναγγελία νέου αιτήματος έκδοσης και το νέο διεθνές ένταλμα από την Άγκυρα είναι απλά γαβγίσματα», ενώ διευκρινίζει ότι το νέο διεθνές ένταλμα σύλληψης που εξέδωσε η Τουρκία για τους αξιωματικούς της που παραμένουν σε ελληνικό έδαφος, «στην πραγματικότητα δεν έχει ιδιαίτερη σημασία για τις ευρωπαϊκές χώρες, ίσως μόνο για τρίτες».

Η Τουρκία αντιδρά σπασμωδικά στην απόφαση των Ελλήνων δικαστών, εκδίδοντας αρχικά εντάλματα σύλληψης σε βάρος τους, στη συνέχεια προχωρώντας  στο νέο αίτημα έκδοσης και τώρα απειλώντας να «τινάξει» στον αέρα την συμφωνία για το προσφυγικό.

Ενδεικτική ήταν η αντίδραση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, το οποίο κατηγόρησε την Αθήνα ότι προστατεύει πραξικοπηματίες, κάνοντας λόγο για «πολιτικά κίνητρα» πίσω από την απόφαση, καθώς και για αποτυχία της Ελλάδας στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας.

Ο δικηγόρος της τουρκικής κυβέρνησης, Ζεκί Αριτούρκ, που παρακολουθούσε τη δίκη, παραδέχτηκε ότι νομικά η απόφαση είναι τελική και η ελληνική νομοθεσία δεν προβλέπει άλλο ένδικο μέσο για την προσβολή της.

«Πολιτικά όμως», είπε, «δεν είναι η τελική απόφαση. Τον τελευταίο λόγο έχει το ελληνικό υπουργείο Δικαιοσύνης. Αν θέλει το υπουργείο Δικαιοσύνης μπορεί να αποφασίσει την έκδοσή τους».

Η απόφαση του Αρείου Πάγου, πάντως, να μην εκδοθούν οι οκτώ Τούρκοι αξιωματικοί που κατηγορούνται για ανάμιξη στο πραξικόπημα κατά του προέδρου Ερντογάν είχε μεγάλη απήχηση στον διαδικτυακό και έντυπο Τύπο της Γερμανίας.

«Μόνο 17 λεπτά διήρκεσε η συνεδρίαση του Αρείου Πάγου», σημείωσε στη διαδικτυακή του έκδοση το περιοδικό Spiegel, «ήταν όμως ένα σημαντικό τεστ για την ελληνική δημοκρατία. Η απόφαση τιμά τις ευρωπαϊκές αξίες και την έννοια του κράτους δικαίου. Θα μπορούσε όμως να δυσχεράνει τις ούτως ή άλλως τεταμένες σχέσεις μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας.»

«Η υπόθεση θα έχει σίγουρα πολιτικές συνέπειες στις σχέσεις των νατοϊκών εταίρων Ελλάδας και Τουρκίας», έγραψε η Tageszeitung του Βερολίνου.

Το θέμα βρέθηκε και στα πρωτοσέλιδα των τουρκικών εφημερίδων, από τους τίτλους των οποίων είναι ολοφάνερη η ενόχληση τους για τη μη έκδοσή των «8».

Η εφημερίδα «HaberTürk» κυκλοφόρησε με τίτλο «Η χώρα που προστατεύει τους πραξικοπηματίες» ενώ στο ίδιο μήκος κύματος η «Vatan» έγραψε «Δεν γίνεται γείτονα».

Η «Sabah» ανέφερε στην πρώτη σελίδα οτι «Στους 8 προδότες πραξικοπηματίες η γειτονική χώρα έγινε ασπίδα». Η «Akşam» σε ακόμη πιο σκληρό ύφος έκανε λόγο για μια «απόφαση – ρεζίλι».

Πηγή:



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...