Ο εφιάλτης της ύφεσης ανοίγει την αγορά και την εστίαση

Ο εφιάλτης της ύφεσης ανοίγει την αγορά και την εστίαση
Ο εφιάλτης της ύφεσης ανοίγει την αγορά και την εστίαση

Ο ΕΦΙΑΛΤΗΣ της ύφεσης και το πολιτικό κόστος που εισπράττει η κυβέρνηση από την κατάρρευση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων οδηγούν στο άνοιγμα ολόκληρης της αγοράς, συμπεριλαμβανομένης και της εστίασης.

Οι αντοχές της οικονομίας αλλά και της κοινωνίας έχουν εξαντληθεί, γι’ αυτό οι αποφάσεις λαμβάνονται πλέον με πολιτικά κριτήρια και όχι με βάση τις εισηγήσεις των επιστημόνων.

Στο Μαξίμου σήμανε συναγερμός μετά τις προειδοποιήσεις για διψήφια ύφεση το πρώτο τρίμηνο σε περίπτωση κατά την οποία η αγορά παρέμενε καθηλωμένη σε καθεστώς καραντίνας.

Τα στοιχεία που παρουσίασαν οι αρμόδιοι υπουργοί δεν άφηναν περιθώρια για παρερμηνείες.

Ενδεχόμενη παράταση του lockdown θα οδηγούσε σε χρεοκοπία το 20% των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και το 30% των καταστημάτων εστίασης.

Οι συνέπειες στη ραχοκοκαλιά της Οικονομίας θα ήταν καταστροφικές, η ανεργία θα εκτοξευόταν σε πρωτοφανή ύψη, ενώ παράλληλα θα βραχυκύκλωνε και το τραπεζικό σύστημα από τη νέα γενιά κόκκινων δανείων.

Γι’ αυτό η κυβέρνηση αποφάσισε να ανοίξει το λιανεμπόριο και τα εμπορικά κέντρα και από την 1η Φεβρουαρίου παίρνει σειρά η εστίαση και τα καφέ.

Το άνοιγμα της αγοράς ακόμα και με τη σειρά περιοριστικών μέτρων θα συμβάλει στη μείωση της ύφεσης, για να μην φτάσει στην εφιαλτική πρόβλεψη για διψήφιο ποσοστό στο πρώτο τρίμηνο.

Μάλιστα σε περίπτωση που όλα κινηθούν ομαλά, ενδέχεται να αρχίσει η ανάκαμψη.

Δάνεια στους μικρομεσαίους

Στην κατεύθυνση αυτή μπορεί να συμβάλουν μια σειρά από μέτρα όπως η δανειοδότηση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων με ποσά από 30 έως 50 χιλιάδες ευρώ.

Τα δάνεια μέχρι ποσοστό 90% θα καλύπτονται από εγγυήσεις του δημοσίου.

Πρόκειται για ένα πρόγραμμα το οποίο θα δώσει ρευστότητα σε επιχειρήσεις που απασχολούν εργαζόμενους και οι οποίες βρίσκονται εγκλωβισμένες γιατί δεν μπορούν να εξασφαλίσουν κεφάλαια κίνησης, ούτε να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους.

Στην ίδια κατεύθυνση κινείται και η απόφαση Σταϊκούρα να παρατείνει την χρονική προθεσμία για την εκπλήρωση φορολογικών και άλλων υποχρεώσεων.

Οι αποφάσεις αυτές μπορεί να προκαλέσουν θετικές παρενέργειες στην αγορά και σε συνδυασμό με τον εμβολιασμό να οδηγήσουν σε μια κανονικότητα.

Βέβαια μια σειρά από περιορισμούς θα εξακολουθήσουν να ισχύουν μέχρι τον Μάιο που αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί ο εμβολιασμός ενός κρίσιμου ποσοστού από τον πληθυσμό.

Αν μέχρι τότε εμβολιαστούν όσοι είναι πάνω από 60 χρόνων και όσοι έχουν υποκείμενα νοσήματα, τότε η χώρα αναμένεται να κερδίσει και το μεγάλο στοίχημα του τουρισμού, που είναι απαραίτητο για την επανεκκίνηση της Οικονομίας.

Πηγή: kontranews.gr



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...