Ο Ε.Ο.Σ. Ναυπάκτου στα Άγραφα στέλνοντας το δικό του μήνυμα

bb

Το Σαββατοκύριακο 11 και 12 Ιουλίου 2020 ο Ε.Ο.Σ. Ναυπάκτου θα πραγματοποιήσει εξόρμηση στα Άγραφα.

Τα Άγραφα, είναι η ομορφότερη ορεινή περιοχή της Ελλάδας, καθώς η ιστορική οροσειρά χαρακτηρίζεται από δεκάδες, άγριες κορυφές που διαδέχονται η μία την άλλη δημιουργώντας το πιο απομονωμένο ορεινό συγκρότημα της Ελλάδας.

Τα Άγραφα είναι μια θάλασσα από βουνά δύσβατα και αφιλόξενα που καθηλώνουν το θεατή και συγκινούν τον ορειβάτη, δημιουργώντας ένα

δαιδαλώδες σκηνικό με τις αέρινες κορυφογραμμές τους και τις βαθιές χαράδρες τους.

Θα επισκεφτούμε αυτό τον όμορφο τόπο και θα πεζοπορήσουμε για ακόμα μια φορά στις κορυφές των Αγράφων, αλλά τούτη τη φορά η επίσκεψή μας θα έχει και τη μορφή διαμαρτυρίας για την εγκατάσταση τεράστιων ανεμογεννητριών σε όλο τον άξονα,μήκους 40 περίπου km,από  Άγιο Νικολάο Βραγκιανών μέχρι το χωριό Μαυρομμάτα. Στην περιοχή θα τοποθετήσουμε πανό διαμαρτυρίας, ενώνοντας τη φωνή μας με όλους τους συλλόγους και φορείς, που είναι αντίθετοι στην ισοπέδωση της πανέμορφης όσο και ιστορικής αυτής περιοχής.

Η διαδρομή μας:

Σάββατο 11 Ιουλίου: Ξεκίνημα στις 08.00΄ από το Παπαχαραλάμπειο στάδιο και μέσω Αγρινίου, γέφυρα Τατάρνας φτάνουμε το μεσημέρι στο χωριό Άγραφα.Στάση για φαγητό ή καφέ στην ταβέρνα “Νερόμυλος”. Στη συνέχεια θα κατευθυνθούμε στη περιοχή της Νιάλας και θα τοποθετήσουμε το πανό μας στην περιοχή του μνημείου ή στον Άγιο Νικόλαο Βραγκιανών. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει ανάβαση στην κορυφή Καταραχιάς υψ. 2002μ και στην κορυφή Πουλί υψ. 1846μ. Στη συνέχεια θα κατασκηνώσουμε στο χωριό Καμάρια υψ. 1500μ σε σκηνές.

Κυριακή 12 Ιουλίου: Θα ακολουθήσουμε νότια κατεύθυνση και θα ανεβούμε στις κορυφές Προσηλιάκος υψ. 1861μ και Κόψη υψ. 1939μ καταλήγοντας στο χωριό Μαυρομμάτα και επιστροφή στη Ναύπακτο.

            Γενικές Πληροφορίες:

 • Όλες οι παραπάνω αναβάσεις δεν ξεπερνούν την 1 ώρα ανάβασης, γιατί θα κινηθούμε σε υψόμετρο 1200 έως 1500 μέτρα ενώ στη διαδρομή Καμάρια-Μαυρομάτα φτάνει και στο υψόμετρο των 1700μ.
 • Εάν υπάρχει ενδιαφέρον μπορεί να γίνει νυχτερινή ανάβαση στη Μορφοράχη υψ. 1782μ. για αστροπαρατήρηση.
 • Στα καμάρια λειτουργεί και δωρεάν ξενώνας του συλλόγου, αλλά δεν μπορούμε να βασιστούμε σε αυτό, γι’αυτό θα πρέπει να έχουμε μαζί μας σκηνή και υπνόσακο. Ο Σύλλογος έχει 3 σκηνές και μπορεί να τις διαθέσει.
 • Στην εξόρμησή μας αυτή μπορούν να συμμετέχουν μόνο τουριστικά και όσοι ενδιαφέρονται να γνωρίσουν τη μοναδική αυτή περιοχή. Σε αυτούς προτείνεται η διαμονή στο χωριό Άγραφα που διαθέτει 3 πάρα πολύ καλούς ξενώνες.Το πρόγραμμά τους θα διαμορφωθεί σε συννενόηση με τον αρχηγό της ανάβασης.
 • Η διαδρομή μέχρι τα Καμάρια μπορεί να γίνει και με συμβατικό αυτοκίνητο (πολύ καλός χωματόδρομος) ενώ για τη Νιάλα και τη διαδρομή της κυριακής θα χρειασθούν οχήματα 4χ4. Παρακαλούνται όσοι έχουν οχήματα 4χ4 να τα διαθέσουν.

Για περισσότερες πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής είναι απαραίτητη  η επικοινωνία με τον Τσιριμώκο Ιωάννημέχρι την Παρασκευή 10/7στο τηλ. 6974866205.

Επίσης θα πρέπει να τηρούνται όλα τα μέτρα για την ατομική μας προστασία από τον ιό covid-19, αλλά και την προστασία των συνορειβατών μας, με προσήλωση στην ατομική ευθύνη του καθενός.

                                                                                     ΑΠΟ ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

Βίντεο των Αγράφων

Πληροφορίες για τα Άγραφα

Εξοπλισμός: Μαζί μας έχουμε:   

Καλό ζευγάρι παπούτσια για περπάτημα (ορειβατικά μποτάκια), σακίδιο με τα προσωπικά μας είδη, νερό (τουλάχιστον 1 λίτρο), σνάκ για ενέργεια (ξηρούς καρπούς – μπάρες ενέργειας – παστέλι – φρούτα), αντιανεμικό – αδιάβροχο, καπέλο, γυαλιά ηλίου, ρουχισμό κατάλληλο για την εποχή καθώς και δεύτερη αλλαξιά ρούχων,καλή διάθεση και ομαδικό πνεύμα.

ΟΡΟΙ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ ΣΤΙΣ ΑΝΑΒΑΣΕΙΣ

 • Η συμμετοχή στις εκδρομές-αναβάσεις του Συλλόγου είναι ανοιχτή σε όλους ανεξάρτητα αν είναι ή όχι μέλη του.

Σε περίπτωση που δεν είσαι μέλος, μπορείς να συμμετέχεις για μία φορά σε δραστηριότητα του συλλόγου και να γίνεις μέλος στη συνέχεια.

Εγγραφή στο σύλλογο γίνεται με τη συμπλήρωση της αίτησης μέλους και της υπεύθυνης δήλωσης και πληρώνοντας την ετήσια συνδρομή των 10 ευρώ.     

 • Οι συμμετέχοντες στις εκδρομές-αναβάσεις του Συλλόγου αποδέχονται ανεπιφύλακτα το πρόγραμμα,  τηρούν τις  οδηγίες του αρχηγού, γνωρίζουν τις απαιτήσεις και την επικινδυνότητα της δραστηριότητας στην οποία συμμετέχουν και ο καθένας αναλαμβάνει ατομικά την ευθύνη της συμμετοχής του στη δραστηριότητα, αποδεχόμενος/η τους κινδύνους που ενέχει καθώς και την ευθύνη για την ασφάλειά του.
 • Παραιτείται από κάθε αξίωση δική του/ης  ή των οικείων του/ης  σε περίπτωση βλάβης της υγείας του/ης, τυχόν τραυματισμό ή απώλεια της ζωής του/ης  κατά τη διάρκεια της δραστηριότητας  ή και μετά το τέλος αυτής.
 • Ο αρχηγός της εκάστοτε εκδρομής-ανάβασης δικαιούται να κάνει επιλογή των συμμετεχόντων για λόγους ομαδικής ή ατομικής ασφάλειας και έχει το δικαίωμα να αποκλείσει άτομο ή άτομα, που κατά την κρίση του δεν πληρούν τους όρους ασφαλείας (ελλιπή ή ακατάλληλα εφόδια, κακή φυσική κατάσταση, ανυπακοή κλπ.)
 • Κατά τη διάρκεια της ανάβασης όλοι οι συμμετέχοντες υποχρεούνται να ακολουθούν κατά γράμμα τις οδηγίες του αρχηγού, να είναι συνεργάσιμοι, η συμπεριφορά τους συντροφική και πολιτισμένη και να συμβάλουν στην ενότητα της ομάδας. Σε περίπτωση διαφωνιών ο αρχηγός έχει το δικαίωμα να ματαιώσει την ανάβαση και άπαντες οι συμμετέχοντες πρέπει να συμμορφωθούν με την απόφασή του.
 • Εάν ο αρχηγός κρίνει πως κάποιοι παράγοντες, π.χ. οι καιρικές συνθήκες, δεν συντελούν στην ομαλή και ασφαλή ολοκλήρωση της ανάβασης, μπορεί να ακυρώσει ολόκληρη την ανάβαση ή το υπόλοιπο της ανάβασης. Η απόφασή του γίνεται άμεσα δεκτή από όλους και δεν αποτελεί αντικείμενο συζήτησης.
 • Το πρόγραμμα των εκδρομών-αναβάσεων ενδέχεται να προσαρμοστεί ανάλογα με τις απρόβλεπτες πολλές φορές καιρικές συνθήκες, τη δυσκολία των διαδρομών και τις δυνατότητες των συμμετεχόντων.
 • Πληροφορίες για τις εκδρομές-αναβάσεις παρέχει ο εκάστοτε αρχηγός.
 • Η συμμετοχή οποιουδήποτε στις δραστηριότητες του Ελληνικού Ορειβατικού Συλλόγου Ναυπάκτου, σημαίνει ταυτόχρονα πως γνωρίζει και αποδέχεται ανεπιφύλακτα τους παραπάνω όρους και προϋποθέσεις συμμετοχής σε αυτές.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...