Ο Θαν.Καλαβρουζιώτης για τις ψηφιακές τεχνολογίες και τις “έξυπνες” πόλεις

Βρέθηκα πρίν λίγες ημέρες  στην Έκθεση Καινοτομίας και Μεταφοράς Τεχνογνωσίας – Patras lnnovation Quest (PATRAS IQ), του ευρωπαϊκού έργου Creadis 3 στο οποίο συμμετέχει η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, μέσω του Περιφερειακού Ταμείου Ανάπτυξης κι έχει ως στόχο την υποστήριξη και προώθηση αποδοτικών στρατηγικών για πολιτιστικές και δημιουργικές βιομηχανίες (creative industries) στο Νεο Λιμανι Πάτρας και διαπίστωσα πόσο έξυπνη μπορεί να γίνει μια πόλη με τη βοήθεια της τεχνολογίας,  ώστε να την απολαμβάνουν οι κάτοικοί της έχοντας μια όλο και πιο ευχάριστη καθημερινότητα.

Νέα παιδιά , επιστήμονες με όρεξη, δημιουργικότητα, όραμα και φαντασία .Τα περισσότερα φοιτητές μαθητές και σπουδαστές άνοιξαν τα φτερά τους και παρουσίασαν καινοτόμες προτάσεις και ιδέες.

Τεχνολογίες υψηλού επιπέδου όπως: έξυπνες θέσεις στάθμευσης μέχρι έξυπνα παγκάκια για τη φόρτιση φορητών ηλεκτρονικών συσκευών μέσω χρήσης ηλιακής ενέργειας .Διαχείριση κλήσεων ΤAXI από κινητό με παράλληλο έλεγχο της κυκλοφορίας για άμεση εξυπηρέτηση και κάλυψη αναγκών , μέχρι έξυπνη διαχείριση υδάτων και φωτισμού για εξοικονόμηση ενέργειας και πόρων.

 Καινοτομίες που στηρίζονται στην σύγχρονη ψηφιακή τεχνολογία και ειδικά στην τεχνολογία Narrow-Band Internet of Things (NB-IoT) που επιτρέπει στις συσκευές –με τη βοήθεια αισθητήρων- να συνδέονται απευθείας μέσω του δικτύου κινητής τηλεφωνίας με τις αντίστοιχες έξυπνες εφαρμογές, χωρίς την ανάγκη δημιουργίας νέων ασύρματων ή ενσύρματων δικτύων.

Διαπίστωσα πόσο αναγκαία είναι πλέον η  ψηφιακή αναβάθμιση των πόλεων  και οφείλουμε να καταστεί πλέον κεντρική πολιτική επιλογή για ολόκληρη τη χώρα, γιατί επιτυγχάνει αφενός εξοικονόμηση πόρων και αποτελεσματικότητα στη λειτουργία των υπηρεσιών της και στη διαχείριση των προβλημάτων της, αφετέρου ταχύτητα και διαφάνεια στη λήψη των αποφάσεων.

Οφείλουμε να  αξιοποιήσουμε την τεχνολογία Internet of things και να εξασφαλίσουμε χρηματοδότησή  τόσο από πόρους του Εθνικού Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, όσο και από κοινοτικούς.

Οι δυνατότητες που προσφέρουν οι νέες τεχνολογίες είναι απεριόριστες. Ανάλογα με τον τρόπο που γίνονται αντιληπτά τα οφέλη τους από τους πολίτες μπορούμε να μιλήσουμε για δύο ειδών δυνατότητες  Άμεσα ή έμμεσα. 

Ένα παράδειγμα είναι τα έξυπνα συστήματα ελεγχόμενης στάθμευσης, τα οποία βελτιώνουν άμεσα την καθημερινότητα του πολίτη, γιατί μειώνουν τον χρόνο εύρεσης θέσης στάθμευσης. Κάτι τέτοιο επιτυγχάνεται  με την εγκατάσταση ειδικών αισθητήρων στάθμευσης, και  μέσω μιάς εφαρμογής στο κινητό ενημερώνουν τους οδηγούς για το σημείο που μπορούν να βρούνε   ελεύθερες θέσεις στάθμευσης. Επίσης, μέσω χρήσης GPS, οι χρήστες της έξυπνης εφαρμογής λαμβάνουν στο κινητό τους οδηγίες για το πώς θα φτάσουν στις ελεύθερες θέσεις.

Άμεσα η καθημερινότητα των πολιτών βελτιώνεται  και με εφαρμογές έξυπνης διαχείρισης απορριμμάτων. Αυτές λειτουργούν με έναν ασύρματο αισθητήρα υπερήχων που μετράει το ποσοστό πληρότητας του κάδου,( στην περιοχή της Ναυπακτίας ήδη έχει εφαρμοστεί σε συνεργασία με το ΤΕΙ με απτά θετικά αποτελέσματα)  στέλνει τα δεδομένα σε μια πλατφόρμα που τα αναλύει και εν συνεχεία αποστέλλει την πληροφορία μέσω εφαρμογής κινητού τηλεφώνου στον οδηγό του απορριμματοφόρου.

Έτσι, το απορριμματοφόρο συλλέγει μόνο τους γεμάτους κάδους, αποφεύγοντας τα άσκοπα δρομολόγια σε δρόμους όπου οι κάδοι δεν έχουν γεμίσει.  Επομένως  η άμεση εξοικονόμηση κόστους από δαπάνες για καύσιμα φτάνει έως και 50%, ενώ αναλόγως μειώνονται οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα(CO2). Άλλο άμεσο αποτέλεσμα είναι να αποτρέπεται η υπερπλήρωση των κάδων και οι πολίτες απολαμβάνουν ένα πιο καθαρό και όμορφο περιβάλλον.

Έμεσα  αντιληπτά από τους πολίτες παραδείγματα εφαρμογών έξυπνων πόλεων  μέσω εξοικονόμησης δαπανών των Δήμων μπορούν να είναι και τα εξής . Η αντικατάσταση των φωτιστικών σωμάτων με νέας τεχνολογίας LED  η οποία εξασφαλίζει μείωση της κατανάλωσης ενέργειας τουλάχιστον κατά 50%.   Με την εγκατάσταση έξυπνων ελεγκτών φωτισμού που τοποθετούνται στα ίδια τα φωτιστικά σώματα στους δρόμους και   με  απομακρυσμένο έλεγχο όλων των συνδεδεμένων φωτιστικών σωμάτων, προγραμματισμό της ώρας που θα ανάψουν και θα κλείσουν τα φώτα και κριτήρια αυξομείωσης της έντασης του φωτισμού μπορούμε να πετύχουμε εξοικονόμηση ενέργειας της τάξης του 20%  . 

Ανάλογη εξοικονόμηση κόστους επιτυγχάνεται με την έξυπνη διαχείριση υδάτων για την αντιμετώπιση του προβλήματος μη χρέωσης έως και 60% του νερού που καταναλώνεται, από διαρροές και παράνομες συνδέσεις. Με την έξυπνη διαχείριση υδάτων εγκαθίστανται αισθητήρες, μετρητές και ελεγκτές πίεσης στο δίκτυο ύδρευσης με αποτέλεσμα τη σταθεροποίηση της πίεσης και την ανίχνευση διαρροών και παράνομων συνδέσεων.

Άλλος τρόπος εξοικονόμησης των δαπανών είναι η εγκατάσταση και λειτουργία ενός συστήματος παρακολούθησης της ενεργειακής  κατανάλωσης  των δημόσιων και ιδιωτικών κτιρίων. Με τον τρόπο αυτό, σε πραγματικό χρόνο, επιτυγχάνεται μείωση της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας, αλλά και του ενεργειακού αποτυπώματος διοξειδίου του άνθρακα,  κάτι εξαιρετικά σημαντικό για την προστασία του περιβάλλοντος. Η λύση αυτή βασίζεται στην εγκατάσταση ενός συνδυασμού έξυπνων μετρητών, διακοπτών και αισθητήρων που, από κοινού με το κατάλληλο λογισμικό, παρέχει τη δυνατότητα να γνωρίζουμε από που προέρχεται η σπατάλη ή η διαρροή στην κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας και να περιορίζεται χωρίς καθυστέρηση.

Θα μπορούσα να αναφερθώ σέ πολλές εφαρμογές και λύσεις και στην καθημερινή εξυπηρέτηση των πολιτών από την δημόσια και δημοτική διοίκηση όπως πχ έξυπνα Αυτόματα Μηχανήματα  για χορήγηση εγράφων ,Ελεύθερο wi-fi, λεωφορεία χωρίς οδηγό, έξυπνοι ποδηλατόδρομοι, διαδικτυακή πλατφόρμα μέσω της οποίας οι δημότες έχουν τη δυνατότητα να συμμετέχουν στη δημόσια ζωή της πόλης και τη διαδικασία λήψης αποφάσεων που δίνουν την για την βελτίωση της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τους πολίτες και  αυξάνουν την διαφάνεια και την αποτελεσματικότητα   .Μια άλλη  εφαρμογή επιτρέπει στους πολίτες να αναφέρουν μέσω του διαδικτύου τοπικά προβλήματα όπως πεταμένα σκουπίδια, καμένες λάμπες ηλεκτροφωτισμού, σπασμένα πλακάκια στα πεζοδρόμια, παράνομες διαφημιστικές πινακίδες, παράνομα παρκαρισμένα οχήματα κλπ. Οι χρήστες μπορούν επίσης να κάνουν προτάσεις για τη βελτίωση των υποδομών της γειτονιάς του. 

Για την ανάπτυξη Τουρισμού εργαλεία που θα διαμορφώνουν μια πιο ολοκληρωμένη εικόνα του προορισμού, παρέχοντας προστιθέμενη αξία στον επισκέπτη. Οι χρήστες της εφαρμογής θα μπορούν να έχουν πρόσβαση στην πληροφορία για τα σημεία ενδιαφέροντος (π.χ αξιοθέατα ) σε πραγματικό χρόνο ώστε να διευκολυνθεί η περιήγηση τους στον προορισμό και να μπορούν να γνωρίσουν αυτόν με έναν πιο ευχάριστο τρόπο.URBAN VR: Immersive VR Experiences for Citizens and Tourists. Οι χρήστες μπορούν να περιηγηθούν εικονικά σε αστικά κέντρα, ώστε να ανακαλύψουν την πόλη που ζουν ή επισκέπτονται. 

Πολλές άλλες εφαρμογές που αφορούν διαχείριση ΑΜΕΑ- ΑΣΘΕΝΩΝ-Σχολείων- Αδέσποτων ζώων -Παρακολούθηση καλλιεργειών από απόσταση- Εφαρμογή που ελέγχει και παρακολουθεί σε όλα τα στάδια την ελληνικότητα της  Ζωικής  και Φυτικής Παραγωγής κλπ  κλπ .

Ένα άλλο σύστημα υποβοηθά στην έρευνα και διάσωση σέ περίπτωση σεισμών το LOCCATEC.Επίσης το σύστημα ASPIS μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε δίκτυα μεταφορών όπως το Μετρό, συλλέγοντας δεδομένα και διατηρώντας στην μνήμη την κίνηση μισή  ώρα πριν από ένα γεγονός με αποτέλεσμα να διευκολύνεται το έργο των διασωστών σε περίπτωση συμβάντος.

Οι έξυπνες πόλεις είναι  πλέον επιλογή και ανάγκη. Δίνουν λύσεις στο πρόβλημα της ραγδαίας περιβαλλοντικής υποβάθμισης, της αύξησης της κίνησης στους δρόμους και των περιορισμένων πόρων. Οι πόλεις μας πρέπει να γίνονται διαρκώς  περισσότερο βιώσιμες και φιλικές στον πολίτη. Αυτές τις πόλεις θέλουμε να αναδείξουμε και να αποτελέσουν πρότυπο και για άλλες πόλεις και περιοχές, ώστε να μπει συνολικά η χώρα σε τροχιά βιώσιμης αστικής ανάπτυξης μέσω της τεχνολογίας και των εφαρμογών Internet of Things (ioT).

Αν όμως δεν εφαρμοστούν όλα αυτά με κανόνες και διαφάνεια η τεχνολογία μπορεί να αποτελέσει αιτία γένεσης νέων κρίσεων και ανισοτήτων. Άρα λοιπόν δίκαιη ανάπτυξη και δίκαιη ψηφιακή ανάπτυξη πάνε μαζί.

Θα πρέπει λοιπόν  ο δημιουργικός κλάδος να  μπορέσει να αξιοποιήσει το ανθρώπινο και πολιτιστικό κεφάλαιο της Δυτικής Ελλάδας και να διαμορφώσει ένα νέο μοντέλο ανάπτυξης βασισμένο στους νέους ανθρώπους, στις συνέργειες και την καινοτομία.



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...