Ο Ντάισελμπλουμ «κλείνει το μάτι» για χρέος και πλεονάσματα!

Ο Γ. Ντάισελμπλουμ «κλείνει το μάτι» για χρέος και πλεονάσματα!

ΔΙΧΩΣ  «ΦΙΛΟΥΣ» Ο ΣΟΙΜΠΛΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ, ΣΤΟ ΕΠΟΜΕΝΟ EUROGROUP 

«Εγκεφαλικά», μοιράζουν στην Γερμανία και στα υπόλοιπα μέλη του «μπλοκ» της λιτότητας, οι δηλώσεις ευρωπαίων αξιωματούχων, που μετά το παράθυρο, ανοίγουν και την πόρτα στην μείωση των στόχων για το ελληνικό πρόγραμμα και την διαχείριση του χρέους! Είναι η δεύτερη φορά μέσα σε δύο εβδομάδες, που ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, δείχνει μέσω δηλώσεων του, ότι το Eurogroup, θα βάλει στο τραπέζι και την μείωση των στόχων για τα πρωτογενή πλεονάσματα κάτω από το 3,5% του ΑΕΠ μετά το 2018!

Ο άλλοτε «παγωμένος» Ολλανδός υπουργός Οικονομικών, έχει κάνει στροφή στο ελληνικό θέμα και έχει συνταχθεί υπέρ της λύσης. Η «μεταμόρφωση» Ντάισελμπλουμ, ακολουθεί την αλλαγή στάση πολλών ευρωπαϊκών χωρών, αλλά και τις χρονικές πιέσεις για μακροπρόθεσμη λύση, στο ελληνικό πρόβλημα, πριν αναλάβει την Προεδρία ο Ντόναλντ Τράμπ και ενδεχομένως αλλάξει η στάση του ΔΝΤ.  

Τώρα, που προς το παρόν, υπάρχει ένα «παράθυρο» για να μπει στην χρηματοδότηση του προγράμματος το ΔΝΤ, η Ευρώπη αναμένεται να κάνει παραχωρήσεις σε αιτήματα του Ταμείου, όπως  η μείωση του στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ.  Ο εκπρόσωπος του Ταμείου,  Τζέρι Ράις είχε στείλει το μήνυμα ότι το ΔΝΤ δεν θα απαιτήσει νέα, επιπλέον  μέτρα, αν ο στόχος για πλεονάσματα πέσει στο 1,5% του ΑΕΠ μετά το τέλος του προγράμματος.  

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, επιμένει στην σκληρή γραμμή που έχει αράξει το Βερολίνο, για καμία ελάφρυνση, αλλά το κάνει για να μην χάσει πολιτικό κεφάλαιο, εντός συνόρων, πριν από τις εκλογές του 2017. Αν ο ίδιος φανεί ότι παραμένει αντίθετος, αλλά η ελάφρυνση γίνει από το Eurogroup, τότε και η μειώσεις θα γίνουν και ο ίδιος θα μείνει πιστός στα όσα έχει υποσχεθεί στους Γερμανούς φορολογούμενους. Σε αυτό το πλαίσιο, ο Γερμανός πολιτικός μπορεί να αναζητά ένα άλλοθι στις κινήσεις του κ. Ντάισελμπλουμ.   

Ο Ολλανδός, ξεκαθάρισε πως, «μέχρι τώρα λέγαμε ότι απαιτούνται πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% του ΑΕΠ από το 2018 και εφεξής σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα. Τώρα το ερώτημα είναι τι χρονικό διάστημα αντιπροσωπεύει ο μεσοπρόθεσμος ορίζοντας;». Η απάντηση θα δωθεί στο Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου.  Ειδικά μετά την δήλωσή του ότι «θα πρέπει να δούμε πόσο επιεικές θα είναι το συμβούλιο υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης στις συζητήσεις με την Ελλάδα και το ΔΝΤ καθώς και ποιος τελικά θα κριθεί ως ρεαλιστικός στόχος πρωτογενούς πλεονάσματος σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα».

Η απάντηση της Ευρώπης, θα πρέπει να δοθεί γρήγορα, αφού το οικονομικό επιτελείο, πρέπει να καταθέσει το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα για τα επόμενα τρία χρόνια. Ήδη υπάρχει καθυστέρηση, με την ελληνική πλευρά, να περιμένει  θετικές εξελίξεις από την Ευρώπη και αλλαγές με μείωση των στόχων.

Πηγή:



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...