Ο Ν. Παππάς στο συνέδριο της Διεθνούς Ένωσης Τηλεπικοινωνιών

Ο Ν. Παππάς στο συνέδριο της Διεθνούς Ένωσης Τηλεπικοινωνιών

Ο Υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, Νίκος Παππάς, χαιρέτισε σήμερα τις εργασίες του Φόρουμ της Διεθνούς Ένωσης Τηλεπικοινωνιών (ITU) με θέμα: «Towards 5G Enabled Gigabit Society».

Tο Συνέδριο πραγματοποιείται στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Περιφερειακής Πρωτοβουλίας για τις Ευρυζωνικές Υποδομές, την ψηφιακή ευρυεκπομπή και Διαχείριση Ραδιοφάσματος, η οποία αποσκοπεί στη διευκόλυνση της διασύνδεσης με υπερυψηλές ταχύτητες, την ανάπτυξη και συνεγκατάσταση των υποδομών και τα μελλοντικά ευρυζωνικά δίκτυα επόμενης γενιάς. Επίσης, επικεντρώνεται στις τεχνολογίες 5G και τον ψηφιακό μετασχηματισμό, που θα οδηγήσει -ως το 2025- στη μετατροπή της Ευρώπης σε μια κοινωνία gigabit.

ρτςε

Ο Νίκος Παππάς, κατά το χαιρετισμό του, ανέφερε: «Οι Τηλεπικοινωνίες αποτελούν πυλώνα ανάπτυξης. Η θέση της χώρας μας στο χάρτη της δίνει τη δυνατότητα να μετατραπεί σε κόμβο για την ευρύτερη περιοχή, γι’ αυτό η Ελλάδα χρειάζεται αξιόπιστα δίκτυα. Με οδηγό την Εθνική Ψηφιακή Στρατηγική 2016-2021 βάζουμε τις βάσεις για την ψηφιακή ανάπτυξη».

Επίσης, ο Υπουργός ΨΗΠΤΕ περιέγραψε τους επτά τομείς παρέμβασης, στους οποίους εστιάζεται η προσπάθεια ώστε η Ελλάδα να ενταχθεί με αξιώσεις στον ευρωπαϊκό ψηφιακό χάρτη, ενώ αναφέρθηκε σε 226 προτάσεις για έργα ΤΠΕ που υποβλήθηκαν από τον Ιανουάριο του 2017 μέχρι και τον Ιούνιο του 2018 και η πλειοψηφία των οποίων αφορούν σε συγχρηματοδοτούμενα έργα (ΕΣΠΑ και CEF). Συμπλήρωσε, ακόμα, ότι «η ενεργή συμμετοχή της χώρας μας στις δράσεις της Διεθνούς Ένωσης Τηλεπικοινωνιών, καθώς και η αφοσίωση και δέσμευσή της για τη γεφύρωση του ψηφιακού χάσματος, θα διασφαλίσουν ότι η Ελλάδα θα κατακτήσει μια ισχυρή θέση στην παγκόσμια σκηνή».

Από την πλευρά του, ο Γενικός Γραμματέας Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων του Υπουργείου ΨΗΠΤΕ, Βασίλης Μαγκλάρας, τόνισε: «Η ευρυζωνικότητα είναι καταλυτικής σημασίας για την ανάπτυξη της Εθνικής Ψηφιακής Στρατηγικής της χώρας και ως εκ τούτου συνιστά μια από τις μεγαλύτερες προκλήσεις. Κανένας πολίτης της χώρας δεν θα εξαιρεθεί από τη πρόσβαση στην ευρυζωνικότητα. Η, δε, εμπλοκή των συναρμόδιων φορέων σε αυτή την προσπάθεια, θα βοηθήσει την Ελλάδα να είναι μέσα στις παγκόσμιες εξελίξεις».

Ο Βασίλης Μαγκλάρας, αναφέρθηκε, επίσης, στις δράσεις που σχεδιάστηκαν στο πλαίσιο του Εθνικού Ευρυζωνικού Σχεδίου, το οποίο είναι προσαρμοσμένο στους νέους ευρωπαϊκούς στόχους (Gigabit Society 2025), με στόχο την ευρυζωνική κάλυψη με υψηλές ταχύτητες σε όλη την επικράτεια. Στο πλαίσιο αυτό, αναφέρθηκε στις πρωτοβουλίες που ανέλαβε η Γενική Γραμματεία Τηλεπικοινωνιών για την προώθηση των τεχνολογιών 5G στη χώρα, όπως τα Μνημόνια Κατανόησης που υπέγραψε πρόσφατα ο ίδιος με την πόλη των Τρικάλων, το Δήμο Ζωγράφου, καθώς και το Δήμο Καλαμάτας  για την ανάπτυξη δικτύων τεχνολογίας 5G.

Ο Διευθυντής του Γραφείου Τυποποίησης Τηλεπικοινωνιών της ITU, Chaesub Lee, αφού ευχαρίστησε το Υπουργείο ΨΗΠΤΕ για τη φιλοξενία, ανέφερε ότι: «Πλησιάζοντας το 2020, η τυποποίηση των 5G στο διεθνές περιβάλλον, είναι μια από τις προτεραιότητες της Ένωσης. Τα μέλη της ITU έχουν καθορίσει το πλαίσιο και τους γενικούς στόχους αυτής της διαδικασίας, καθώς και τον οδικό χάρτη μέχρι την ολοκλήρωσή της. Σε αυτό το Συνέδριο της Αθήνας θα συζητηθεί όλο το οικοσύστημα και οι επιχειρηματικές προκλήσεις στον τομέα των ΤΠΕ, καθώς επίσης και ο τομέας της αυτοκινητοβιομηχανίας και οι έξυπνες πόλεις. Συνεργαζόμενοι, μπορούμε να οικοδομήσουμε ένα αξιόπιστο περιβάλλον 5G, ικανό να στηρίξει την κοινωνική και οικονομική ανάπτυξη σε όλες τις περιοχές του κόσμου».

Τέλος, η Επίτροπος Ψηφιακής Οικονομίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Mariya Gabriel, μέσω μηνύματός της, που αναγνώστηκε από τον Αναπληρωτή Επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα, Γιώργο Μοσχόβη, τόνισε: «Η Ενιαία Ψηφιακή Αγορά είναι μεταξύ των δέκα προτεραιοτήτων της Επιτροπής και τα 5G αναμένεται να αποτελέσουν τη βάση για όλες τις ψηφιακές υπηρεσίες. Μέσω αυτών θα μεταμορφωθούν οι οικονομίες, παρέχοντας ασύρματη συνδεσιμότητα σε όλα τα αντικείμενα, συμπεριλαμβανομένων των οχημάτων, των μηχανών και των αισθητήρων. Το Σχέδιο Δράσης 5G, το οποίο ενέκρινε η Επιτροπή το 2016, θέτει τη στρατηγική της Ευρώπης για την επίτευξη φιλόδοξων στόχων συνδεσιμότητας, ειδικότερα για τη υλοποίηση δικτύων 5G σε μία πόλη σε κάθε Κράτος Μέλος μέχρι το 2020 και τη διευρυμένη ανάπτυξή τους μέχρι το 2025.

Με τη Δήλωση του Ταλίν, τα Κράτη Μέλη υπογράμμισαν ότι τα 5G έχουν παγκόσμιο ενδιαφέρον, οπότε απαιτούνται και παγκόσμια Πρότυπα. Σε αυτό το πλαίσιο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι ικανοποιημένη από τις προσπάθειες της ελληνικής Κυβέρνησης, η οποία φιλοξενεί τη Διάσκεψη αυτή, να αναλάβει την πρωτοβουλία λειτουργίας διασυνοριακών διαδρόμων 5G με τις γειτονικές της χώρες».
Με την ολοκλήρωση των χαιρετισμών, ξεκίνησε το πρόγραμμα του Συνεδρίου, το οποίο ολοκληρώνεται αύριο, Παρασκευή 12 Οκτωβρίου.

 

Πηγή: https://www.kontranews.gr/POLITIKE/344443-O-N-Pappas-sto-synedrio-tes-Diethnoys-Enoses-Telepikoinonion ΠΟΛΙΤΙΚΗ



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...