Ο Χωροταξικός Σχεδιασμός, εργαλείο για την ανάπτυξη της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας

«Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας βρίσκεται εκτός των κεντρικών οδικών και σιδηροδρομικών δικτύων, καθώς και του δικτύου φυσικού αερίου, ζητήματα τα οποία είναι καθαρά εθνικά», επεσήμανε ο Περιφερειάρχης Δυτικής Απόστολος Κατσιφάρας, κατά τη διάρκεια της παρέμβασής του στην Ημερίδα για τα Περιφερειακά Χωροταξικά, που πραγματοποιήθηκε στο Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργεια και Κλιματικής Αλλαγής.

«Αυτό έχει ως άμεση συνέπεια την υστέρηση στην ανάπτυξη, την αδυναμία σχεδιασμού και την υλοποίηση τόσο των χωροταξικών όσο και των αναπτυξιακών προγραμμάτων και θα είμαστε κάθετα απέναντι σε κάθε μείωση του φυσικού αντικειμένου στην Ολύμπια και την Ιόνια Οδό» συμπλήρωσε ο Περιφερειάρχης.

Ο Χωροταξικός Σχεδιασμός της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας αποτελεί αναπτυξιακό εργαλείο, το οποίο είναι απαραίτητο για το σχεδιασμό της επόμενης προγραμματικής περιόδου Σύμφωνο Εταιρικής Σχέσης (Σ.Ε.Σ.) 2014 – 2020, καθώς και για τον σχεδιασμό στο πλαίσιο της Μακροπεριφέρειας Αδριατικής – Ιονίου, της οποίας Αντιπρόεδρος είναι ο Περιφερειάρχης Α. Κατσιφάρας.

Ο Χωροταξικός Σχεδιασμός, όπως επεσήμανε ο Περιφερειάρχης, πρέπει να απαντά σε ζητήματα ασυμβατότητας παραγωγικών διαδικασιών, όπως ιχθυοκαλλιέργειας – τουρισμού – υδατικού δυναμικού, που μπορεί να εμφανιστούν στην ΠΕ Αιτωλοακαρνανίας ή Υδρογονανθράκων – Τουρισμού που μπορεί να εμφανιστούν σε Κατάκολο και Πατραϊκό κόλπο, προκειμένου να ανακτήσουμε την χαμένη εμπιστοσύνη των πολιτών και να αποκτήσουμε το τεκμήριο εμπιστοσύνης που έχουν ανάγκη οι πολίτες και η πολιτική.

«Τα ισχυρά πλεονεκτήματα της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας είναι η μεγάλη της ακτογραμμή, η Αρχαία Ολυμπία, η Πάτρα ως ισχυρό αστικό κέντρο, το μεγαλύτερο της δυτικής πλευράς, γεωγραφικά,  της χώρας μας, το οποίο αποτελεί και πύλη εισόδου στη χώρα μας, το διεθνούς φήμης Πανεπιστήμιό μας, το ΤΕΙ, τα Ερευνητικά Κέντρα, ο πρωτογενής της τομέας, η ιχθυοκαλλιέργεια, καθώς και τα τοπία της για τα οποία πρέπει να υπάρχει ειδικός σχεδιασμός για τη διαχείρισή τους» συμπλήρωσε ο Α. Κατσιφάρας και τέλος ζήτησε «την επίσπευση των διαδικασιών για την ολοκλήρωση των Χωροταξικών Σχεδιασμών που θα συμβάλλουν καθοριστικά στην υλοποίηση του ΣΕΣ 2014- 2020».

Από την πλευρά του, ο Υπουργός Περιβάλλοντος Γιάννης Μανιάτης, ανέφερε ότι «πρέπει να τελειώνουμε με τα λόγια και τις μελέτες και να προχωράμε στα έργα» και τόνισε ότι αυτή η ημερίδα λειτουργεί προς αυτήν την κατεύθυνση, ενώ δεσμεύτηκε ότι θα παραβρεθεί σε συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Δυτικής Ελλάδας, όποτε ζητηθεί από τον Περιφερειάρχη Α. Κατσιφάρα, για να ενημερώσει σε ζητήματα περιβαλλοντικά και τη λήψη μέτρων για τη μεγαλύτερη διασφάλιση από τα έργα για τους υδρογονάνθρακες.

Με παρέμβασή του ο Αντιπεριφερειάρχης Περιβάλλοντος και Υποδομών Νίκος Υφαντής, ζήτησε συνάντηση στο Υπουργείο Περιβάλλοντος των όμορων Περιφερειών, για την αντιμετώπιση κοινών ζητημάτων και κοινών αναπτυξιακών στόχων, όπως τα ζητήματα που άπτονται δυο ή περισσοτέρων Περιφερειών, όπως για παράδειγμα Αχελώος και τα φράγματα στα όρια Αιτωλοακαρνανίας – Ηπείρου.

Στην Ημερίδα για τα Περιφερειακά Χωροταξικά εκτός από τον Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας Απόστολο Κατσιφάρα, συμμετείχαν οι Αντιπεριφερειάρχες Ηλείας Χ. Καφύρας, Περιβάλλοντος και Υποδομών Ν. Υφαντής, Ανάπτυξης και Αγροτικής Οικονομίας Γ. Αγγελόπουλος, καθώς και στελέχη της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, της Διεύθυνσης Αναπτυξιακού Προγραμματισμού, της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος και Χωρικού Σχεδιασμού και της Ενδιάμεσης Διαχειριστικής Αρχής.



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...