Πάσχα στην πόλη, αντί για «Πάσχα στο χωριό»- Αρνητικοί οι επιστήμονες στο άνοιγμα των μετακινήσεων

Πελώνη: Εντός της εβδομάδας οι αποφάσεις για το Πάσχα – Η κατάσταση στο ΕΣΥ δεν αφήνει περιθώρια χαλάρωσης – Πότε θα ληφθούν οι τελικές αποφάσεις

Ολοένα και πιο βέβαιο θεωρείται πως το Πάσχα δεν θα επιτραπούν οι διαπεριφερειακές μετακινήσεις, αφού όπως τονίζουν οι επιστήμονες τα επιδημιολογικά δεδομένα δεν αφήνουν περιθώριο για περαιτέρω χαλάρωση, πόσω μάλλον τέτοιας κλίμακας.

Το σενάριο για απελευθέρωση των διαπεριφερειακών μετακινήσεων απομακρύνεται, με το επιδημιολογικό φορτίο να παραμένει υψηλό και την πίεση στο ΕΣΥ να εκτιμάται ότι θα διαρκέσει τουλάχιστον και το επόμενο 15ήμερο.

Οι ειδικοί αναμένεται να συνεδριάσουν ξανά αυτή την εβδομάδα για μία σειρά θεμάτων, ενώ προς το τέλος της εβδομάδας αναμένεται να συζητήσουν και για το «Πάσχα στο χωριό». Οι αποφάσεις όμως δεν είναι σίγουρο πως θα «κλειδώσουν» την ερχόμενη εβδομάδα, καθώς υπάρχει πιθανότητα οι τελικές ανακοινώσεις να γίνουν ακόμη και στις αρχές της Μεγάλης Εβδομάδας. Τα δεδομένα μέχρι στιγμής πάντως δείχνουν πως η εισήγησή τους θα είναι αρνητική.

Εκτός των μετακινήσεων, θα πρέπει να δοθεί και ένας οδικός χάρτης σχετικά με το πώς θα κάνουμε Ανάσταση, αλλά και σχετικά με το ωράριο της απαγόρευσης κυκλοφορίας τα βράδια. Υπενθυμίζεται πως τα Χριστούγεννα το μέτρο αυτό είχε χαλαρώσει, ώστε οι πολίτες να γιορτάσουν όπως προβλέπεται. Κάτι ανάλογο αναμένεται να γίνει και το Πάσχα, χωρίς ωστόσο να έχει κλειδώσει κάτι συγκεκριμένο.

Αρνητικοί οι επιστήμονες

Για το λεγόμενο «Πάσχα στο χωριό» και την συνολική στρατηγική αντιμετώπισης της πανδημίας μίλησε ο πρύτανης του ΕΚΠΑ,Θάνος Δημόπουλος.

Όπως είπε στο MEGA το πρωί της Δευτέρας, «όπως ακούσαμε και από τους ειδικούς που μετέχουν στην επιτροπή, οι αποφάσεις για το Πάσχα θα ληφθούν την επόμενη εβδομάδα ανάλογα και με τα επιδημιολογικά δεδομένα». Συμπλήρωσε πάντως πως «για να γίνει άρση των μέτρων πρέπει να υπάρχει ένα συνολικό εμβολιαστικό αποτέλεσμα που να είναι επαρκές. Στο Ισραήλ εκεί που επιτεύχθηκε σημαντική εμβολιαστική κάλυψη προχωρούν σε άρση των μέτρων».

Έτσι, στο ερώτημα, γιατί να μη φύγουν οι εμβολιασμένοι για τα χωριά τους το Πάσχα, σημείωσε ότι δεν είναι δόκιμη πρακτική αν δεν υπάρχει συλλογική ανοσία στην κοινότητα. «Δεν είναι δόκιμο να γίνεται διαχωρισμός όσον αφορά την κινητικότητα μεταξύ αυτών που έχουν εμβολιαστεί και αυτών που δεν έχουν εμβολιαστεί».

Όπως δήλωσε, άλλωστε, «υπάρχει ισχυρή πίεση στους νοσηλευόμενους και στις ΜΕΘ. Παρότι η κατάσταση δεν έχει ξεφύγει, εξακολουθεί να υπάρχει αύξηση των περιστατικών. Το πρόβλημα υπάρχει. Να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να μην επιδεινωθεί η κατάσταση».

Αρνητικοί στο ενδεχόμενο μετακινήσεων το Πάσχα εμφανίστηκαν στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ η Ελένη Γιαμαρέλλου, καθηγήτρια Παθολογίας, Λοιμωξιολόγος και μέλος της Επιτροπής των Εμπειρογνωμόνων και ο Δημοσθένης Σαρηγιάννης, καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ.

Ο κ. Σαρηγιάννης εξήγησε ότι στο «καλό σενάριο» τα κρούσματα θα πέσουν κάτω από 1.200 κοντά στο Πάσχα και εφόσον εφαρμοστούν με αυστηρότητα τα self test. Πρόσθεσε ότι ο ίδιος λέει εδώ και καιρό «όχι» στη μαζική μετακίνηση πληθυσμού το Πάσχα, καθώς ενώ η διασπορά παραμένει υψηλή, θα αυξηθούν πολύ οι ενεργές επαφές και είναι προτιμότερο να μην το ρισκάρουμε.

Ανέφερε, ακόμη, ότι τα λύματα της Αττικής δείχνουν μια μικρή διακύμανση στις τιμές τους, που εκτιμά ότι μπορεί να οφείλεται και στα πάρτι. Απευθύνθηκε ιδιαίτερα στους νέους λέγοντας ότι χωρίς καμία διάθεση κριτικής ανησυχεί για τις εικόνες συνωστισμού στις πλατείες.

Από την πλευρά της η κ. Γιαμαρέλλου τόνισε ότι την επιτροπή φοβίζει η πίεση στο Σύστημα Υγείας, ωστόσο προσπαθεί να συζητά όσο πιο ψύχραιμα γίνεται. Τάχθηκε κατά των μετακινήσεων του Πάσχα, τη στιγμή που χθες υπήρξαν 500 εισαγωγές στα νοσοκομεία και έστειλε το μήνυμα ότι χρειάζεται ακόμη λίγη υπομονή.

Σχετικά με τις Εκκλησίες τόνισε ότι την Παρασκευή θα συζητηθεί το θέμα και θα βρεθεί μέση λύση. Χαρακτήρισε σημαντικό ότι οι ιερείς θα κάνουν self testing δύο φορές την εβδομάδα ενώ την Μεγάλη Εβδομάδα θα εξετάζονται μέρα παρά μέρα.

Για το άνοιγμα των σχολείων εκτίμησε ότι είναι δυνατό να επιστρέψουν στις τάξεις τους οι μαθητές μετά το Πάσχα.

Εξαδάκτυλος: Παράθυρο για μικρές μετακινήσεις σε εξοχικά το Πάσχα

Από πλευράς του πάντως ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, μιλώντας στον ΣΚΑΪ το πρωί της Δευτέρας, είπε πως για το Πάσχα, την Παρασκευή ή μέσα στη Μεγάλη εβδομάδα είναι πιθανόν να συζητηθεί το σενάριο για μετακινήσεις.

«Μαζική έξοδος θα συντελέσει στην ανατροπή όλης της προσπάθειας που έχουμε κάνει», προειδοποίησε. Σαν σενάριο ανέφερε ότι, το αν κάποιος έχει μια δεύτερη κατοικία σε περιοχή που επιδημιολογικά είναι στο ίδιο επίπεδο με την περιοχή όπου είναι η κύρια κατοικία του και θέλει να μεταβεί εκεί για το Πάσχα, είναι κάτι που μπορεί να εξεταστεί.

«Είναι άλλο πράγμα να πάμε με την οικογένεια μας να περάσουμε Πάσχα στο εξοχικό και άλλο να κάνουμε εκδρομή σε διάφορες περιοχές με παρέα», εξήγησε.

«Ξεχάστε τη μαζική έξοδο το Πάσχα», τόνισε στην εκπομπή του ΑΝΤ1 “Καλημέρα Ελλάδα” ο Καθηγητής Παθολογίας, Αχιλλέας Γκίκας, μέλος της Επιτροπής των Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας για τον κορωνοϊό.

Συνοψίζοντας την εκτίμησή του, εν όψει των συνεδριάσεων της Επιτροπής αυτήν την εβδομάδα, για τις εισηγήσεις σχετικά με τις μετακινήσεις το επόμενο διάστημα, ο κ. Γκίκας είπε πως θα πρέπει να σκεφτόμαστε «το Πάσχα στη γειτονιά μας, όχι στο χωριό μας».

protothema.gr



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...