Πέμπτη μεταμνημονιακή αξιολόγηση: Η μείωση φόρων στο “μικροσκόπιο” των δανειστών

Πέμπτη μεταμνημονιακή αξιολόγηση: Η μείωση φόρων στο “μικροσκόπιο” των δανειστών
Πέμπτη μεταμνημονιακή αξιολόγηση: Η μείωση φόρων στο


16/01/2020 – 10:39

Οι φοροελαφρύνσεις που έχουν ανακοινωθεί, όπως η μείωση του ΕΝΦΙΑ αλλά και η σταδιακή κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης, που επιδιώκει η κυβέρνηση, βρίσκονται στο επίκεντρο των συζητήσεων με τους δανειστές στο πλαίσιο της πέμπτης μεταμνημονιακής αξιολόγησης που μπαίνει στην τελική ευθεία την ερχόμενη εβδομάδα με την άφιξη των επικεφαλής των θεσμών στην Αθήνα στις 21 Ιανουαρίου. Η προπαρασκευαστική διαδικασία από τα τεχνικά κλιμάκια των θεσμών ξεκίνησε από χθες Τετάρτη στην Αθήνα.

Το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης επιδιώκει να εξασφαλίσει τη συναίνεση των δανειστών, ώστε αν στο τέλος του πρώτου τετράμηνου του έτους τα έσοδα είναι πάνω από τον στόχο ώστε να επιτρέπεται η μείωση των φόρων, τότε θα μπορούν να υλοποιηθούν οι κυβερνητικές εξαγγελίες.

Έχει ήδη ανακοινωθεί ότι ο ΕΝΦΙΑ θα μειωθεί κατά 8% μέσα στο 2020, ενώ, όπως είχε δηλώσει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, θα γίνει μία σοβαρή μείωση της εισφοράς αλληλεγγύης από το δεύτερο εξάμηνο του έτους.

Η κυβέρνηση έχει θέσει σε εφαρμογή πακέτο μέτρο ελάφρυνσης για μισθωτούς και επαγγελματίες.

Η αρχή έγινε με την αύξηση των αποδοχών των μισθωτών σε εφαρμογή της μείωσης των φορολογικών συντελεστών. Οι μειώσεις στη φορολογία σε μηνιαία βάση φθάνουν έως τα 13 ευρώ για τους άγαμους ή έγγαμους μισθωτούς χωρίς παιδιά και περιορίζονται στα 11 ευρώ για μισθωτό με ένα προστατευόμενο τέκνο. Στα δύο παιδιά η μείωση της φορολογίας για τους μισθωτούς σε μηνιαία βάση διαμορφώνεται έως 14 ευρώ, ενώ στην περίπτωση μισθωτών με τρία παιδιά η μηνιαία παρακράτηση θα μειωθεί έως 23 ευρώ. Τα παραπάνω αφορούν τους μισθωτούς με ετήσια εισοδήματα έως 20.000 ευρώ. Για ποσά άνω των 20.000 και έως 50.000 ευρώ οι μειώσεις ψαλιδίζονται σημαντικά λόγω των αλλαγών που επήλθαν στον τρόπο που υπολογίζεται η νέα έκπτωση φόρου, δηλαδή τα νέα αφορολόγητα.

Εισφορά αλληλεγγύης

Όσον αφορά στη μείωσης της εισφοράς αλληλεγγύης εξετάζονται τρία σενάρια:

– Πλήρης απαλλαγή για εισοδήματα 12.000-15.000 ευρώ, ώστε η επιβολή της εισφοράς να ξεκινά από τα 1.250 ευρώ το μήνα, αντί 1.000 που ισχύει σήμερα.

– Μείωση των συντελεστών επιβολής της εισφοράς

– Συνδυασμό και των δύο παραπάνω τρόπων.

Μείωση του μη μισθολογικού κόστους

Ο σχεδιασμός κλείνει με την ελάφρυνση στο μη μισθολογικό κόστος, που σήμερα αγγίζει το 40,56% στο βασικό πακέτο ασφάλισης ενός μισθωτού, κατά 5 ποσοστιαίες μονάδες σε βάθος τετραετίας, επιμερισμένο τόσο υπέρ των επιχειρήσεων κατά 2,38 μονάδες όσο και υπέρ των εργαζομένων κατά 2,62.

Η μείωση εισφορών στη μισθωτή εργασία θα εφαρμοστεί σταδιακά, με έναρξη εφαρμογής το β΄ εξάμηνο του 2020 και προβλεπόμενη μείωση κατά 0,90 ποσοστιαία μονάδα και συγκεκριμένα κατά 0,48 της μονάδας για τους εργοδότες και 0,42 για τους εργαζομένους.

Τέλος υπάρχουν και σενάρια που θέλουν τη μείωση του τέλους επιτηδεύματος για τους ελεύθερους επαγγελματίες και τις επιχειρήσεις, παράλληλα με τη μείωση της εισφοράς αλληλεγγύης για τους μισθωτούς. Η μείωση θα είναι της τάξεως του 30% και θα αφορά τα εισοδήματα του 2020, αλλά θα επιβαρύνει τον προϋπολογισμό του 2021.

Πηγή: kontranews.gr



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...