«ΣΗΜΕΙΟ ΣΥΖΗΤΗΣΗΣ ΜΕ ΤΟ ΕΣΡ ΤΟ ΧΡΟΝΟΔΙΑΓΡΑΜΜΑ ΤΗΣ ΑΔΕΙΟΔΟΤΗΣΗΣ»
Αισιόδοξος για το κλείσιμο της β’ αξιολόγησης εντός χρονοδιαγράμματος εμφανίστηκε ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης Νίκος Παππάς, μιλώντας στον Real FM.
Ερωτηθείς για το Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου, το οποίο περιγράφεται ως ορόσημο, ο κ. Παππάς σημείωσε πως ο στόχος αυτός παραμένει. «Δυστυχώς όμως βλέπουμε τις ίδιες πολιτικές σκοπιμότητες που αναδείχθηκαν και προς το τέλος της ολοκλήρωσης της α’ αξιολόγησης, αλλά είμαστε αισιόδοξοι ότι όσοι επιθυμούν καθυστερήσεις θα αναγκαστούν να δείξουν την ανοχή τους».
Σε ερώτημα για το αν θα υπάρξει οριστική λύση για το χρέος στο Eurogroup ή έστω διακήρυξη του οδικού χάρτη της λύσης, απάντησε ότι «το βασικό σήμα που θέλουμε να δώσουμε είναι μια απόφαση, μια διαφαινόμενη λύση, που να βεβαιώνει την επενδυτική κοινότητα ότι η εξυπηρέτηση του χρέους δεν θα μπει εμπόδιο στις αναπτυξιακές δυνατότητες της ελληνικής οικονομίας».
Πρόσθεσε ότι «σε κάθε περίπτωση δεν μπορεί αυτή η αναγκαία κουβέντα να μπει στους πολιτικούς σχεδιασμούς των εθνικών εκλογών της Γερμανίας». «Οι λύσεις δεν μπορούν να προσαρμοζονται στις πολιτικές ανάγκες καθε φορά» επισήμανε.
Εκτίμησε μάλιστα πως διαμορφώνεται ένα πλαίσιο συναινέσεων Ελλάδας και θεσμών «που αφήνει αυτές τις απόψεις σε ένα είδος μειοψηφίας».
Στο ερώτημα αν θέση της κυβέρνησης είναι η «αξιολόγηση πάση θυσία», ο κ. Παππάς είπε πως είμαστε σε μια διαδικασία πολιτική που βαίνει προς την ολοκλήρωσή της, τονίζοντας ότι η Ελλάδα έχει αποκτήσει πολύ καλή έξωθεν μαρτυρία.
Ερωτηθείς ποια είναι τα επόμενα βήματα μετά την ορκωμοσία του ΕΣΡ, αφού σχολίασε πως η ρύθμιση του τηλεοπτικού είναι μεγάλη πρόκληση, διαβεβαίωσε πως τις επόμενες μέρες ο ίδιος θα συζητήσει με το ΕΣΡ τα φλέγοντα ζητηματα υποστήριξης και υποδομών της ανεξάρτητης αρχής, που, όπως είπε, είναι ανεπίλυτα εδώ και χρόνια. Ειδικότερα, μίλησε για έλλειμμα κτηριακό υποδομών και προσωπικού, υποστηρίζοντας ότι επρόκειτο για πολιτική σκοπιμότητα.
Ξεκινάμε από το ότι η πολιτεία εγγυάται πως το ΕΣΡ θα έχει όλες τις υποδομές σε ανθρώπινο δυναμικό, σε κτηριακές εγκαταστασεις και σε εξοπλισμό που χρειάζεται, σημείωσε.
Πρόσθεσε ότι όλη η τεχνογνωσία, το δυναμικό και το λογισμό που συγκροτήθηκε κατά τον διαγωνισμό (σ.σ. που κρίθηκε αντισυνταγματικός) για τις τηλεοπτικές άδειες είναι στη διάθεση του ΕΣΡ από την πρώτη μέρα.
Σε ό,τι αφορά το χρονοδιάγραμμα για τον νέο διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες, ο κ. Παππάς είπε πως αυτό είναι ένα σημείο συζήτησης με το ΕΣΡ και πως η κυβέρνηση θα κινηθεί με βάση το αποτέλεσμα της συζήτησης.
Ειδικότερα, ανέφερε πως, αν καταστεί τεχνικά εφικτό η αδειοδότηση να προχωρήσει μέσα στο επόμενο λίγο χρονικό διάστημα, τότε δεν θα χρειαστεί να προχωρήσει η κυβέρνηση σε μεταβατική ρύθμιση για να καλύψει το κενό. Επισήμανε όμως πως αν αυτό δεν γίνεται, «δεν μπορούμε να συνεχίσουμε να παρανομούμε».
Πηγή: