«Παράθυρο» για το χρέος ανοίγει το ΔΝΤ!

Λίπτον:  Ελπίζουμε να υπάρξει πρόοδος για το χρέος – Ο επικεφαλής του ΟΔΔΗΧ στο Λουξεμβούργο

Δεν έχει κλείσει το θέμα το χρέους, λέει ο πρώτος αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) Ντέιβιντ Λίπτον, σε συνέντευξη που έδωσε στην τηλεόραση του πρακτορείου Bloomberg!

Μάλιστα ανοίγει παράθυρο για ουσιαστική συζήτηση στο συμβούλιο του Λουξεμβούργου, εκφράζοντας την ελπίδα ότι μπορεί να υπάρξει πρόοδος στο θέμα του ελληνικού χρέους στο αυριανό Eurogroup.

Συγκεκριμένα, είπε ότι το Ταμείο, προσέρχεται στην αυριανή συζήτηση με τη θέση που εκφράζει από καιρό, ότι το πρόγραμμα της Ελλάδας πρέπει να στηρίζεται σε δύο σκέλη: στις κατάλληλες πολιτικές και στην κατάλληλη παρέμβαση στο χρέος. Θεωρούμε, είπε, ότι για το πρώτο έχει γίνει πολλή πρόοδος.

«Αυτό που μένει να συζητηθεί είναι το θέμα του χρέους και ελπίζουμε ότι μπορεί να γίνει πρόοδος σε αυτό στο Eurogroup», δήλωσε.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τον τρόπο συμμετοχής του Ταμείου στο πρόγραμμα, τόνισε ότι από την πλευρά του, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, είναι ανοικτό σε κάθε προσέγγιση που έχει χρησιμοποιήσει. Μία διέξοδος, είπε, θα ήταν «να εγκρίνουμε κατ’ αρχήν το πρόγραμμα» και μετά «να αρχίσουμε πιο εντατικά, αφού θα έχει διευθετηθεί αποφασιστικά το θέμα του χρέους».

Διαπραγμάτευση για το χρέος παραμονή του Eurogroup!

Μπορεί το Βερολίνο, να προσπαθεί ενεργά να κλείσει το θέμα του χρέους, πριν κάν ξεκινήσει το αυριανό συμβούλιο, όμως παραμονή του Eurogroup, οι πρωταγωνιστές της διαπραγμάτευσης, κάνουν προσπάθειες για την καλύτερη διατύπωση που ψάχνει η ελληνική πλευρά. Από σήμερα και με την συμμετοχή της ελληνικής αποστολής, γίνεται η τελευταία συνάντηση προετοιμασίας με το ΔΝΤ στο Λουξεμβούργο. Ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας, (ESM) ολοκληρώνει τα τελευταία στοιχεία και τις συγκεκριμένες αναφορές που έχει ζητήσει το ΔΝΤ.

Η σύνθεση της ελληνικής αποστολής, φανερώνει ότι οι συζητήσεις θα περιλαμβάνουν σε σημαντικό βαθμό το χρέος, καθώς μαζί με τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο και τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Γιώργο Χουλιαράκη, είναι και ο επικεφαλής του Οργανισμού Διαχείρισης του Δημόσιου Χρέους (ΟΔΔΗΧ) Στέλιος Παπαδόπουλος.

Μία σύνθεση που όπως παραδέχονται και οι δανειστές, δείχνει ότι η συζήτηση θα επικεντρωθεί στις τελευταίες προσαρμογές, ώστε να επιτευχθεί ο απαραίτητος βαθμός συμφωνίας με το Ταμείο, πριν από την αυριανή συνεδρίαση.

Σύμφωνα με πληροφορίες που έχουν δει το φως της δημοσιότητας, έχουν γίνει προτάσεις και διάφορες εναλλακτικές ώστε να γεφυρωθεί η διαφορά στις εκτιμήσεις ανάπτυξης που έχουν ΔΝΤ και Ευρώπη, που είναι και το βασικό «αγκάθι» για την συμμετοχή του Ταμείου.  

Όμως παρά τις λύσεις που έχουν πέσει στο τραπέζι και μειώνουν την διαφορά των προβλέψεων στην μισή μονάδα του ΑΕΠ, το Βερολίνο δεν φαίνεται να θέλει να τις αποδεχτεί. Η μόνη λογική εξήγηση είναι ότι δεν θέλει να προχωρήσει η συμφωνία γιατί δεν εξυπηρετούν τις προεκλογικές σκοπιμότητες των Σόιμπλε και Μέρκελ.

Αξιωματούχος της Κομισιόν, τόνισε ότι αν και  οι λύσεις για την χρηματοδοτική εμπλοκή του ΔΝΤ είναι απολύτως ρεαλιστικές, δεν πιστεύει ότι θα υπάρξει συμφωνία γιατί πλέον  Ευρωζώνη και ΔΝΤ θέλουν διαζύγιο στο θέμα του ελληνικού προγράμματος.

Πάντως αξιωματούχοι με γνώση των εξελίξεων, έλεγαν νωρίτερα σήμερα ότι η σύνθεση της ελληνικής αποστολής στο Λουξεμβούργο, αφήνει περιθώρια περισσότερο αισιόδοξων προβλέψεων για την απόφαση που θα πάρει αύριο το Eurogroup.

Πηγή: http://www.kontranews.gr/OIKONOMIA/288497-Parathyro-gia-to-chreos-anoigei-to-DNT ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...