Παρέμβαση του Περιφερειάρχη στον Μ. Χαρακόπουλο για τους οινοποιήσιμους αμπελώνες και τους παραγωγούς

bb

Παρέμβαση προς τον Αναπληρωτή Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Μάξιμο Χαρακόπουλο έκανε ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Απόστολος Κατσιφάρας σχετικά με τους οινοποιήσιμους αμπελώνες και τους παραγωγούς, προκειμένου να έχουν πρόσβαση στο Πρόγραμμα Αναδιάρθρωσης των Οινοποιήσιμων Αμπελώνων, περισσότεροι παραγωγοί και να υπάρξει δικαιότερη κατανομή των οικονομικών ενισχύσεων.

Συγκεκριμένα, με επιστολές του προς τον αναπληρωτή Υπουργό, ο κ. Κατσιφάρας σημειώνει πως κρίνεται αναγκαίο για το Πρόγραμμα, ιδιαίτερα  για την Περιφερειακή Ενότητα Αχαΐας, να συμπεριληφθούν στην Υπουργική Απόφαση παράμετροι, όπως να υπάρξει ανώτατο όριο στρεμμάτων, τα 15 στέμματα/αμπελουργό, αμπελουργοί που έχουν επιδοτηθεί τα τρία προηγούμενα χρόνια να μην μπορούν να επιδοτηθούν εκ νέου τη τρέχουσα περίοδο, εκτός αν δεν υπάρχει ενδιαφέρον από άλλους, καθώς και να εξαιρεθούν από την οικονομική ενίσχυση αμπελουργικές εκτάσεις που προέρχονται από το Εθνικό Αποθεματικό.

Επιπλέον, στην δεύτερη επιστολή του στον κ.  Χαρακόπουλο, ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας ζητά την χορήγηση του μέγιστου δυνατού αριθμού στρεμμάτων από το αποθεματικό για να καλυφθούν όλες ο αιτήσεις για κορινθιακή σταφίδα οινοποιήσεως.

Όπως σημειώνει, μεταξύ άλλων, έχει εκδηλωθεί μεγάλο ενδιαφέρον από παραγωγούς για φυτεύσεις αμπελοοινικών ποικιλιών, εκτός από την σταφίδα που είναι απαραίτητη για την παραγωγή της Μαυροδάφνης Πατρών, όμως τα στρέμματα που παραχωρούνται προς το παρόν, δεν επαρκούν για να καλυφθούν όλες οι αιτήσεις.

 

Αναλυτικά οι επιστολές του Περιφερειάρχη Α. Κατσιφάρα

Για το Πρόγραμμα Αναδιάρθρωσης των Οινοποιήσιμων Αμπελώνων:

«Κύριε Υπουργέ,

Όπως σας έχουμε ενημερώσει σχετικά και με την από 24-7-2013 επιστολή (Αρ. Πρωτ. 202166/3309), κρίνεται αναγκαίο για το Πρόγραμμα Αναδιάρθρωσης των Οινοποιήσιμων Αμπελώνων, ιδιαίτερα  για την Περιφερειακή Ενότητα Αχαΐας λόγω μεγάλου ενδιαφέροντος από πολλούς αμπελουργούς, να συμπεριληφθούν στην Υπουργική Απόφαση που θα εκδοθεί για το πρόγραμμα αυτό και θα αφορά την περίοδο 2013-2014 και εντεύθεν, οι παρακάτω προτεινόμενες παράμετροι:

1.            Να υπάρξει ανώτατο όριο στρεμμάτων, τα δεκαπέντε (15) στέμματα/αμπελουργό.

2.            Αμπελουργοί που έχουν επιδοτηθεί τα τρία (3) προηγούμενα χρόνια να μην μπορούν να επιδοτηθούν εκ νέου τη τρέχουσα περίοδο, εκτός αν δεν υπάρχει ενδιαφέρον από άλλους.

3.            Να εξαιρεθούν από την οικονομική ενίσχυση αμπελουργικές εκτάσεις που προέρχονται από το Εθνικό Αποθεματικό.

Σκοπός μας είναι να έχουν πρόσβαση στο Πρόγραμμα περισσότεροι παραγωγοί και να υπάρξει δικαιότερη κατανομή των οικονομικών ενισχύσεων.

Για τη χορήγηση μέγιστου αριθμού στρεμμάτων από το αποθεματικό:

«Κύριε Υπουργέ,

Σας ενημερώνουμε ότι λόγω της μεγάλης έλλειψης κορινθιακής σταφίδας οινοποιήσεως που είναι απαραίτητη για χρήση στην παραγωγή οίνου Μαυροδάφνης Πατρών (ΠΟΠ) τύπου VQPRD καθώς και το μεγάλο ενδιαφέρον που εκδηλώνεται για φυτεύσεις αμπελοοινικών ποικιλιών (το 2012 χορηγήθηκαν μόνο 10 στρέμματα/αμπελουργό και το 2013 χορηγήθηκαν 5 στρέμματα/αμπελουργό), παρακαλούμε όπως χορηγηθεί στην Περιφερειακή Ενότητα Αχαΐας ο μέγιστος δυνατός αριθμός στρεμμάτων από το αποθεματικό, ώστε να καλυφθούν όλες οι αιτήσεις για  κορινθιακή σταφίδα (αιτήσεις έως σήμερα: 200 στρέμματα) και επιπλέον ένας ικανοποιητικός αριθμός στρεμμάτων για τις αμπελο-οινικές ποικιλίες».

Ακολουθήστε το nafpaktianews.gr στο Google News αλλά και στο Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...