Παρουσίαση του βιβλίου “Αμοργός 2027” της Βάσως Κοζώνη – Τουμπάνου

Με αισθήματα αγάπης για το βιβλίο, περισσότεροι από 170 φίλοι και αναγνώστες της Βάσως Κοζώνη – Τουμπάνου παρευρέθηκαν στην πρώτη παρουσίαση του μυθιστορήματός της «Αμοργός 2027», εκδόσεων «Μελάνι», που διοργανώθηκε το Σάββατο 16 Φεβρουαρίου 2019 από την Αδελφότητα Ναυπακτίων Νομού Αττικής «Ο Έπαχτος» στο Polis Art Café της Αθήνας.
Η συγγραφέας και επικοινωνιολόγος Τζέμη Τασάκου, αφού παρουσίασε τη διαδρομή των ηρώων μέσα από τα κεφάλαια του βιβλίου, κατέληξε στο ότι το μυθιστόρημα ήταν πολιτικό και συνάμα βαθιά ανθρώπινο. Όπως χαρακτηριστικά σημείωσε «η πολιτική ελλοχεύει σε κάθε μικρή πτυχή της καθημερινότητάς μας.Πολιτικά δεν είναι μόνο τα μεγάλα «Ναι» ή τα μεγάλα «Όχι» που θα πούμε σε κρίσιμες στιγμές, καμπές… Μα κι εκείνα τα μικρούλια «Ναι» η «Όχι» που θα εκφέρουμε μέσα στους τέσσερις τοίχους του σπιτιού μας, της οικογένειάς μας, τηςμικρής κοινότητάς μας.

Η ηρωίδα Ιφιγένεια διδάσκει ήθος, κατανόηση, ανοχή,αγάπη, αγωνιστικότητα, ενσυναίσθηση. Γίνεται γιαγιά και δωρίζει στον εγγονό της ένα ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΙΣΤΟΡΙΑΣ. Συνάμα όμως του δωρίζει και κάτι πολύ ακριβότερο: ένα ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΗΣ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑΣ. Γιατί αν γλιτώσει το παιδί, τότε υπάρχει ελπίδα».
Η συγγραφέας ευχαρίστησε τις εκδόσεις «Μελάνι», τους παρευρισκομένους και τους συντελεστές της εκδήλωσης. Στη συνέχεια αναφέρθηκε στην αφορμή της έμπνευσης του πονήματός της. Χαρακτήρισε το μυθιστόρημα σαν μια κραυγή για τη χαμένη πατρίδα, για τα παιδιά και τα εγγόνια μας. Οδηγώντας την ταραχώδη ζωή της οικογένειας της ηρωίδας ανάμεσα από τις συμπληγάδες της Ιστορίας, την φτάνει με πολλές απώλειες στην καιρό της Κρίσης και του «μαύρου», που παραμονεύει την εποχή και τα κουρασμένα και θυμωμένα νιάτα του τόπου.

Τότε,λαβαίνουν επιτέλους τα όνειρα υπόσταση και στεριώνουν στην Αμοργό, κάπου εκεί στο όχι μακρινό 2027, αποδεικνύοντας, έτσι, πως μπορεί να υπάρξει κοινωνία με ανθρωπιά μέσα στον παγκοσμιοποιημένο πλανήτη. Η τελική κάθαρση έρχεται όταν ο εγγονός συνεχίζει την αναρχοειρηνική επανάσταση των παππούδων του στο νησί, έχοντας πάντα στο μυαλό του τις ιστορικές μνήμες που κληρονόμησε γιατί…
Αν όχι άλλο τίποτα
ο πόνος μένει άλιωτος
όταν θάβεις τη μνήμη…

Ο υποψήφιος διδάκτορας πολιτικής φιλοσοφίας και μέλος της συντακτικής ομάδας του περιοδικού «Κaboom» Γιάννης Κτενάς, αφορμώμενος και αυτός από τις πολιτικές αναφορές του μυθιστορήματος, σημείωσε ότι «άμεση δημοκρατία σημαίνει πολιτική χωρίς τέλος», με την έννοια ότι δεν μπορεί να υπάρξει ποτέ μια οριστική μορφή των θεσμών της κοινωνίας, η οποία να θεωρηθεί ως τέλεια και πέραν αμφισβήτησης. Τόνισε, επίσης, ότι η άμεση δημοκρατία δεν στοχεύει στην επίτευξη κάποιας μακρινής ουτοπίας αλλά έχει να κάνει με την ανάληψη της ευθύνης όλων των δραστηριοτήτων, από τις πλέον «τετριμμένες» ως τις
πιο «σημαντικές», από τους ανθρώπους που τους αφορούν.

Ο Κωστής Βουτσινάς, εκ μέρους της Αδελφότητας, ευχαρίστησε όλους τους παρευρισκόμενους για τη συμμετοχή τους που συμβολίζει όχι μόνο την εκτίμηση προς το πρόσωπο της συγγραφέως αλλά και την επιδοκιμασία και ενθάρρυνση στις δημιουργικές προσπάθειες κάθε Ναυπάκτιου.



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...