Παυλόπουλος: Θα υπερασπιστούμε όλα τα εθνικά μας δίκαια χωρίς εκπτώσεις

«Η ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΕΛΛΗΝΙΚΗ»                                                                                                  

«Είμαστε αποφασισμένοι να υπερασπιστούμε όλα τα εθνικά μας δίκαια, χωρίς εκπτώσεις, χωρίς υποχωρήσεις, χωρίς παραχωρήσεις», τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, στέλνοντας μηνύματα προς τα Σκόπια, την Τουρκία, την Ευρωπαϊκή Ένωση και τη Διεθνή Κοινότητα, κατά την αντιφώνησή του στο γεύμα που παρέθεσε προς τιμήν του ο διοικητής του Γ΄ Σώματος Στρατού, αντιστράτηγος Αλκιβιάδης Στεφανής, στη Λέσχη Αξιωματικών Θεσσαλονίκης.

«Λέμε προς τους γείτονές μας και προς όλους, ότι παρά την κρίση για μας τους Έλληνες δεν υπάρχουν εκπτώσεις σε ό,τι αφορά την υπεράσπιση της ιστορίας μας, του παρόντος και του μέλλοντος μας.

Δεν διεκδικούμε τίποτε το οποίο δεν μας ανήκει, αλλά και δεν εννοούμε να παραχωρήσουμε τίποτε από αυτά που μας ανήκουν κατά την ιστορία και κατά την έννομη τάξη η οποία διέπει την παγκόσμια κοινότητα και την Ευρωπαϊκή Ένωση», είπε ο Προκόπης Παυλόπουλος.

«Με σεβασμό στις διαφορές των πολιτικών δυνάμεων στα μεγάλα και τα σημαντικά πρέπει όλες οι δημοκρατικές δυνάμεις του τόπου να είναι ενωμένες», τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

«Και μην διανοηθεί κανείς να θεωρήσει ότι αυτή η κρίση έχει καταβάλει έστω και κατ’ ελάχιστον την ψυχή των Ελλήνων και την ψυχή των Ενόπλων Δυνάμεων. Θα κάνει μεγάλο λάθος, όπως έκαναν και άλλοι στο παρελθόν. Ελπίζω να μην το κάνει κανείς. Γιατί κανείς δεν θα ωφεληθεί», υπογράμμισε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας.

«Η Μακεδονία είναι μία και είναι ελληνική», δήλωσε και απευθυνόμενος στα Σκόπια είπε πως η ιστορία γράφεται με γεγονότα και όχι με φαντασιώσεις. Οι διεκδικήσεις εδαφών και ονομάτων παραβιάζουν το ίδιο το Ευρωπαϊκό Δίκαιο γι αυτό και όσο τις προβάλλουν δεν θα ενταχθούν ποτέ στην Ευρωπαϊκή Ένωση και άλλους διεθνείς Θεσμούς.

Απευθυνόμενος στην Τουρκία διαμήνυσε πως η Συνθήκη της Λωζάννης είναι τμήμα του Διεθνούς Δικαίου, ισχύει είναι υποχρεωτική η εφαρμογή της και υπάρχουν κυρώσεις για τη μη εφαρμογή της.

Η Ελλάδα, είπε, δεν πρόκειται να δεχθεί ούτε ευθεία, ούτε έμμεση αμφισβήτηση της εθνικής της κυριαρχίας.

Αναφορικά με το Κυπριακό παρατήρησε ότι είναι «όνειδος» για την Ευρωπαϊκή Ένωση και τη Διεθνή Κοινότητα να υπάρχουν εκκρεμότητες, όπως η ύπαρξη τουρκικού στρατού κατοχής στο νησί.

Η Κύπρος και η Ελλάδα δεν θα επιτρέψουν επανάληψη της περιπέτειας του Σχεδίου Ανάν. Δεν πρόκειται να αποδεχθούν οποιαδήποτε έκπτωση. Λένε όχι σε λύση συνομοσπονδίας, γιατί δεν νοείται συνομοσπονδία μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Το Κυπριακό μπορεί να λυθεί μόνο με τους εξής όρους: Μία διεθνή προσωπικότητα, μία ιθαγένεια, πλήρης κυριαρχία, ούτε στρατοί κατοχής, ούτε εγγυήσεις», ανέφερε ο Προκόπης Παυλόπουλος.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ξεναγήθηκε και στην έκθεση «Δεν Λησμονώ… Μια εικόνα χίλιες λέξεις» με φωτογραφίες της περιόδου της κατοχής (1940-44).

«Μόνο, η αλληλεγγύη μεταξύ μας για να υπερασπιστούμε τον άνθρωπο και τη δημοκρατία, μπορεί να υπερασπιστεί το μέλλον της Ευρώπης», τόνισε ο Προκόπης Παυλόπουλος.

«Η λησμονιά για τέτοια εγκλήματα είναι μιας άλλης μορφής δολοφονία», έγραψε στο βιβλίο επισκεπτών ο Προκόπης Παυλόπουλος.

Απευθυνόμενος στη διοργανώτρια της έκθεσης, Γλυκερία Γουρνοπάνου, είπε: «Δεν έχουμε δυστυχώς τελειώσει με τη νοοτροπία του ναζισμού. Το βλέπουμε σε όλη την Ευρώπη. Το «τέρας» πρέπει να το αντιμετωπίζουμε κάθε μέρα. Και πρέπει να υπερασπιστούμε τη δημοκρατία και τον άνθρωπο. Κάθε μέρα. Διαφορετικά τέτοιου είδους μνήμες θα αναβιώσουν. Κι αν αναβιώσουν θα είναι το τέλος της ανθρωπότητας».

«Γι΄ αυτό σας ευχαριστούμε πολύ, γιατί μέσα από τις μνήμες αυτές, μας δίνετε τη δυνατότητα και ιδίως επειδή αφορά και μια άλλη χώρα μαρτυρική, όπως είναι η Τσεχία, είναι και μια κραυγή αγωνίας προς τους εταίρους μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Τον αγώνα πρέπει να τον δώσουμε μαζί, με έμβλημα τον άνθρωπο και τη δημοκρατία», συμπλήρωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

«Κι επειδή, τώρα είναι η ώρα της αλήθειας για την Ευρώπη, ας αντιληφθούμε ότι μόνο η αλληλεγγύη μεταξύ μας για να υπερασπιστούμε τον άνθρωπο και τη δημοκρατία, μπορεί να υπερασπιστεί το μέλλον της Ευρώπης. Το μέλλον της δεν είναι μόνο η οικονομική της πρόοδος.

Είναι η επιβίωση της δημοκρατίας και του ανθρώπου. Μερικές φορές παρεξηγούμαι που το λέω, δεν θα πάψω να το λέω γιατί αυτή είναι η αλήθεια», επεσήμανε ο Προκόπης Παυλόπουλος.

Διαβάστε επίσης:

Πηγή:Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...