Εκτενή αναφορά στους εορτασμούς της450ης επετείου της Ναυμαχίας της Ναυπάκτου κάνει ο Τουρκικός τύπος.
Η εφημερίδα Hurriyet στην ηλεκτρονική της έκδοση επισημαίνει το γεγονός αναφέροντας στο πρωτοσέλιδό της για "ίδια νοοτροπία" της Ελλάδας 450 χρόνια μετά τη ναυμαχία.Η εφημερίδα φαίνεται "πειραγμένη" αποτυπώνοντας τη γενικότερη αίσθηση που επικρατεί στη γείτονα έπειτα και από τις τελευταίες εξελίξεις και τις τελευταίες στρατηγικές συμφωνίες της Ελλάδας.
Eιδικότερα το δημοσίευμα αναφέρει:

Η 450η επέτειος της ναυμαχίας Inebahtı, στην οποία οι Οθωμανοί ηττήθηκαν από τους Σταυροφόρους, γιορτάστηκε στην Ελλάδα.Έλληνας αξιωματούχος (σημειώνει) συνέκρινε τις συμμαχίες που σχηματίστηκαν εναντίον της Τουρκίας τώρα (Ελλάδα-Γαλλία) με τη σταυροφορική συμμαχία εκείνης της εποχής
Στις τελετές που πραγματοποιήθηκαν στο Inebahtı (Ναύπακτος στα Οθωμανικά) παραβρέθηκαν η Πρόεδρος Κατερίνα Σακελλαροπούλου, ο υφυπουργός Παιδείας Άγγελος Συρίγος και πολλοί αναπληρωτές και τοπικοί αξιωματούχοι. 
Στην ομιλία της στην τελετή, η πρόεδρος της Ελληνικής δημοκρατίας Κ. Σακελλαροπούλου είπε: "Το ναυτικό της χριστιανικής Δύσης, αποτελούμενο από τα πιο ισχυρά κράτη, νίκησε το οθωμανικό ναυτικό, το οποίο ήταν ανίκητο μέχρι τότε, και περιόρισε την τουρκική επιθετικότητα και τον οθωμανικό επεκτατισμό"

ΑΝΑΦΟΡΑ ΣΤΟΝ CERVANTES

Υποστηρίζοντας ότι ο πόλεμος του Λεπάντο «έδωσε ελπίδα στους λαούς που ήταν σκλαβωμένοι στα Βαλκάνια και ήταν καθοριστικός για την έναρξη μιας σειράς ανταρτικών κινήσεων εναντίον των Τούρκων», η κ. Σακελλαροπούλου είπε ότι ο Ισπανός συγγραφέας Miguel de Cervantes (συγγραφέας του Δον Κιχώτη), ο οποίος έχασε το αριστερό του χέρι σε αυτόν τον πόλεμο, είπε: "Η οθωμανική αλαζονεία διαλύθηκε, ο χριστιανισμός διαλύθηκε." Είναι μια τυχερή και φωτεινή μέρα για αυτόν ".

Αναφορά και στον υφυπουργό παιδείας Άγγελο Συρίγο
Ο αναπληρωτής υπουργός Παιδείας Άγγελος Συρίγος-σημειώνεται στο ίδιο δημοσίευμα- ο οποίος είναι επίσης καθηγητής διεθνούς δικαίου και εξωτερικής πολιτικής, έκανε μια σύνδεση μεταξύ της συμμαχίας των Σταυροφόρων στη ναυμαχία του Lepanto και των "συμμαχιών" που προσπαθεί να δημιουργήσει η Ελλάδα σήμερα εναντίον της Τουρκίας. «Σε αυτόν τον πόλεμο, οι συμμαχίες ήταν επίσης σημαντικές, όπως θέλουμε να κάνουμε σήμερα με χώρες όπως η Γαλλία, η Αίγυπτος, το Ισραήλ και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Η Ναυμαχία του Λεπάντο έδειξε ότι οι συμμαχίες μπορούν να σταματήσουν έναν ισχυρό αντίπαλο », είπε.



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

1 ΣΧΟΛΙΟ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...