Πιο ισχυρές, αλλά πιο… «μικρές» οι ελληνικές τράπεζες, τι βλέπουν ξένοι αναλυτές!

Πιο ισχυρές, αλλά πιο… «μικρές» οι ελληνικές τράπεζες, τι βλέπουν ξένοι αναλυτές!

Αναπόφευκτη η συρρίκνωση των ελληνικών τραπεζών λέει η BoA

Το ελληνικό τραπεζικό σύστημα θα γίνει πιο «υγιές», αλλά πιο μικρό σύμφωνα με ξένους αναλυτές που θεωρούν ότι  οι ελληνικές τράπεζες, θα ακολουθήσουν το παράδειγμα της Ισπανίας και της Ιρλανδίας. Σύμφωνα με νέα έκθεση της Bank of America-Merill Lynch, η ανάκαμψη τους είναι συνδεδεμένη με την συρρίκνωση τους.

Συγκεκριμένα, έκθεση της 8ης  Αυγούστου, δείχνει ότι ο ιδιωτικός τομέας έχει τα περιθώρια για να προχωρήσει σε απομόχλευση. Πρακτικά, αυτό για τις τράπεζες σημαίνει ότι θα έχουν λιγότερα δάνεια, άρα μικρότερα κέρδη, κάτι που σημαίνει και μικρότερη λογιστική αξία. Αυτός είναι και ο λόγος που οι αναλυτές της BoA,  βαθμολογούν και τις τέσσερις ελληνικές τράπεζες (Εθνική, Πειραιώς, Alpha Bank και Eurobank ) με «underperform»,  που σημαίνει ότι αποδίδουν κάτω από το αναμενόμενο.

Συγκεκριμένα, σχετικά με τα έσοδα από τους τόκους και τα προ φόρων κέρδη, οι προβλέψεις τους είναι 10-15% και 10-35% κάτω από το μέσο όρο των αναλυτών. Επίσης, τα νέα δάνεια δεν θα αντισταθμίσουν τον αντίκτυπο της απομόχλευσης, ιδίως γιατί τα επιτόκια στα νέα δάνεια είναι πολύ υψηλά και θα περιορίσουν το μέγεθος των νέων όγκων.

Ειδικά για την Τράπεζα Πειραιώς φαίνεται ότι τα επιτόκια στα νέα δάνεια είναι αρκετά υψηλότερα σε σχέση με τα παλιότερα σε όλες τις κατηγορίες δανείων. Ακόμα περισσότερο, η διαφορά των επιτοκίων σε σχέση με άλλων χωρών, όπως στην Ισπανία ή την Ιταλία, βρίσκεται στο υψηλότερο επίπεδο μετά την κρίση.

Τα υψηλότερα επιτόκια είναι θετικά για τα περιθώρια, αναμένεται να αποθαρρύνουν την λήψη νέων δανείων. Ιδίως από την στιγμή που κατά τη διάρκεια του κύκλου ανάκαμψης των ελληνικών αναμένεται αύξηση των επιτοκίων και τα στοιχεία της ΕΚΤ δείχνουν ότι σχεδόν όλα τα νέα δάνεια του ιδιωτικού τομέα είναι με κυμαινόμενο επιτόκιο.

Λύση μία δημόσια «Bad Bank»

Λύση η δημιουργία μίας δημόσιας Bad Bank για το ελληνικό σύστημα! Οι αναλυτές του διεθνούς οίκου εκτιμούν πως μια τέτοια τράπεζα ειδικού σκοπού, που θα αγόραζε στοιχεία ενεργητικού στη λογιστική τους αξία θα βοηθούσε και θα είχε θετική επίπτωση στην εμπιστοσύνη!

Τέλος, σχετικά με την αναλυτική  βαθμολογία που δίνουν τα στελέχη της αμερικανικής τράπεζας, υποβαθμίζουν την τιμή-στόχο της μετοχής της Αlpha σε 1,83 ευρώ από 2,33 και της Εθνικής σε 0,32 ευρώ από 0,36. Την ίδια στιγμή αναβαθμίζει την τιμή-στόχο για την μετοχή της Πειραιώς σε 4,62 ευρώ από 4 προηγουμένως και της Eurobank σε 0,94 από 0,8 ευρώ.

Πηγή: http://www.kontranews.gr/OIKONOMIA/296222-Pio-ischyres-alla-pio-mikres-oi-ellenikes-trapezes-ti-blepoyn-xenoi-analytes ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...