Ποιοι δεν θα καταβάλουν εισφορά αλληλεγγύης και το επόμενο έτος

Ποιοι δεν θα καταβάλουν εισφορά αλληλεγγύης και το επόμενο έτος
Ποιοι δεν θα καταβάλουν εισφορά αλληλεγγύης και το επόμενο έτος

Από την υποχρέωση καταβολής της εισφοράς αλληλεγγύης απαλλάσσονται και το 2022 οι μισθωτοί εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα, οι ελεύθεροι επαγγελματίες, οι ιδιοκτήτες ακινήτων αλλά και όσοι έχουν μερίσματα, σύμφωνα με τον σχεδιασμό της κυβέρνησης. Σύμφωνα με την εφημερίδα “Καθημερινή”, αυτό σημαίνει ότι η φετινή αύξηση στις αποδοχές (μέσω της αναστολής της εισφοράς και ενδεχομένως της μείωσης κατά 3 ποσοστιαίες μονάδες των ασφαλιστικών εισφορών) θα διατηρηθεί και το 2022. Περισσότεροι από 1,2 εκατ. φορολογούμενοι θα απαλλαγούν και το 2022 από την εισφορά αλληλεγγύης αλλά και από τις ασφαλιστικές εισφορές, με το κόστος για τον προϋπολογισμό να ανέρχεται σε 1,5 δισ. ευρώ. Αναλυτικά, από την εισφορά αλληλεγγύης θα γλιτώσουν την εισφορά αλληλεγγύης και το επόμενο έτος οι εξής:

-Μισθωτοί του ιδιωτικού τομέα για τα εισοδήματα που αποκτούν από την 1η Ιανουαρίου έως τις 31 Δεκεμβρίου 2022. Η απαλλαγή από την ειδική εισφορά αλληλεγγύης δεν ισχύει για τους φορολογουμένους οι οποίοι τα 2 προηγούμενα έτη πιάστηκαν στην παγίδα των τεκμηρίων. Από τον φετινό Ιανουάριο οι μισθωτοί του ιδιωτικού τομέα «βλέπουν» έμμεση αύξηση στους μισθούς, εξέλιξη η οποία δεν πρόκειται να αναστραφεί την επόμενη χρονιά. Για παράδειγμα, εργαζόμενος με 2 παιδιά και αποδοχές 1.500 ευρώ, έχει μηνιαία αύξηση περίπου 23 ευρώ, λόγω της μείωσης της παρακράτησης φόρου και των ασφαλιστικών του εισφορών. Επίσης, μισθωτός υπάλληλος του ιδιωτικού τομέα με ετήσιες αποδοχές ύψους 15.000 ευρώ κερδίζει 66 ευρώ τον χρόνο. Μισθωτός με ετήσιες αποδοχές 20.000 ευρώ θα έχει όφελος 176 ευρώ τον χρόνο, ενώ μισθωτός υπάλληλος με ετήσιες αποδοχές 30.000 ευρώ θα κερδίσει 676 ευρώ τον χρόνο.

-Ελεύθεροι επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενοι για τα εισοδήματα του 2021 που θα δηλωθούν το 2022, καθώς και οι αγρότες.

-Όσοι έχουν εισοδήματα από ενοίκια. Για παράδειγμα, ιδιοκτήτης που αποκτά εισοδήματα 25.000 ευρώ από ενοίκια θα έχει όφελος ύψους 426 ευρώ από την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης το 2022.

-Όσοι λαμβάνουν μερίσματα.

Οι εξαιρέσεις

Υπενθυμίζεται ότι από την υποχρέωση καταβολής ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης εξαιρούνται οι μακροχρόνια άνεργοι που είναι εγγεγραμμένοι στα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ, αλλά και όσοι λαμβάνουν επίδομα ανεργίας από τον εν λόγω Οργανισμό, εφόσον κατά τον χρόνο της βεβαίωσης δεν έχουν πραγματικά εισοδήματα.

Πηγή: kontranews.gr



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...