Με συγκεκριμένα έργα υποδομής και δράσεις θα επιχειρήσουμε να μορφοποιήσουμε τα πολιτιστικά και πνευματικά χαρακτηριστικά του δήμου μας. Το όραμά μας για έναν Δήμο που θα αποτελεί πρότυπο για μίμηση στο πεδίο του πολιτισμού θα υλοποιηθεί με άμεσες και αποτελεσματικές παρεμβάσεις, αλλά και μακροπρόθεσμες στρατηγικές πολιτιστικής ανάπτυξης. Βασική μας πολιτική, συνδυασμένη με την τουριστική ανάπτυξη, θα είναι η ανάδειξη των αρχαιολογικών χώρων και μνημείων, τόσο μέσα στην πόλη (ενοποίηση των παραλιών, δημιουργία μονοπατιού περιήγησης Κάστρου κ.α.), όσο και αυτών που υπάρχουν στις κοινότητες και στα χωριά.

  • Η δημιουργία Μουσείων στη Ναύπακτο θα αποτελέσει πρωταρχική μας επιδίωξη. Ειδικότερα θεωρούμε αυτονόητη την ύπαρξη δυο θεματικών Μουσείων με εκμετάλευση της σύγχρονης τεχνολογίας AR (AUGMENTED REALITY) . Ένα αφιερωμένο στην υπερτρισχιλιετή λαμπρή ιστορία του τόπου μας και ένα  αποκλειστικά συνδεμένο με τη Ναυμαχία της Ναυπάκτου, που θα αποτελέσουν πόλο έλξης και μοχλό πολιτιστικής ανάπτυξης της περιοχής μας.
  • Η δημιουργία υπαίθριου θεάτρου, κινηματογράφου και αιθουσών καλλιτεχνικών και άλλων δράσεων αποτελεί επιδίωξή μας. Ταυτόχρονα η Ναύπακτος πρέπει να αποκτήσει χώρο που θα μπορεί να λειτουργήσει και ως συνεδριακό κέντρο για τη διοργάνωση διεθνών και πανελλαδικών συνεδρίων, σε συνεργασία και με όμορους δήμους.
  • Η διοργάνωση των εορταστικών εκδηλώσεων για τη Ναυμαχία της Ναυπάκτου θα γίνεται με τρόπο αντάξιο του γεγονότος και ταυτόχρονη επιμήκυνση της περιόδου εορτασμού με σειρά πολιτιστικών εκδηλώσεων.
  • Η διεύρυνση των σχέσεων του δήμου μας με τις αδελφοποιημένες πόλεις και η προσθήκη νέων αποτελούν στόχους μας. Πρέπει επίσης να αξιοποιηθεί και να διευρυνθεί το δίκτυο Αρχαιοτέρων Πόλεων της Ευρώπης και Καστροπόλεων.
  • Η επέκταση της αναστήλωσης του Κάστρου της Ναυπάκτου σε συνεργασία με την Αρχαιολογική Υπηρεσία και αξιοποιώντας ευρωπαϊκά προγράμματα και άλλες πηγές χρηματοδότησης  και η αύξηση της προβολής και της επισκεψιμότητάς του είναι πρωταρχικό μας μέλημα. Πρέπει να μελετηθεί η αραίωση των δένδρων που βρίσκεται σε επαφή με το κάστρο, ο σωστός και ασφαλής φωτισμός του, η δυνατότητα επίσκεψης σε αυτό όλη την εβδομάδα και η εν γένει ανάδειξη του συνόλου της καστροπολιτείας (σοκάκια, παλαιά κτίσματα, βρύσες, αψίδες κλπ).
  • Επίσης, θα επιδιωχθεί η προβολή και αποκατάσταση άλλων μνημείων σε κοινότητες και χωριά του δήμου (π.χ. Θέατρο Μακύνειας, Φρούριο Αντιρρίου, αρχαιολογικός χώρος Βελβίνας, κ.α.). Η ορθή φωταγώγηση όλων των αξιόλογων κλασικών και νεοκλασικών μνημείων, καθώς και χώρων φυσικού κάλλους σε συνεργασία με την Αρχαιολογική υπηρεσία είναι επιβεβλημένη.
  • Η διοργάνωση Φεστιβάλ πρωτοποριακών και πειραματικών ομάδων Θεάτρου, μουσικής και χορού αποτελεί σοβαρή επιδίωξή μας. Έχουμε υποχρέωση να ενισχύουμε έμπρακτα κάθε καλλιτεχνική δραστηριότητα ταλαντούχων νέων (θέατρο, μουσική, χορός, φωτογραφία, ποίηση κλπ). Στόχος είναι η ίδρυση και στελέχωση ορχήστρας ποικίλης μουσικής. Επίσης η σύσταση Δημοτικού Ωδείου και η δημιουργία Δημοτικού Περιφερειακού Θεάτρου (ΔΗΠΕΘΕ). Αναβίωση των Παπαχαραλάμπειων πολιτιστικών και αθλητικών εκδηλώσεων. Διεύρυνση του Φεστιβάλ Χορωδιών Μίκης Θεοδωράκης σε Φεστιβάλ φιλαρμονικών και παιδικών χορωδιών.
  • Ενίσχυση και συνεργασία με όλους τους πολιτιστικούς, πνευματικούς και καλλιτεχνικούς συλλόγους του Δήμου. Στόχος μας να προβάλλουμε και να απολαύσουν οι πολίτες την πνευματική παραγωγή, ενισχύοντας τη δημιουργία σημαντικών πολιτιστικών και πνευματικών έργων αναφορικά με κάθε μορφή τέχνης.
  • Ενίσχυση της δημοτικής βιβλιοθήκης και κυρίως του ηλεκτρονικού τμήματός της.
  • Στήριξη και χρηματοδότηση κάθε πολιτιστικής και  καλλιτεχνικής εκδήλωσης που αποτελεί ήδη θεσμό στο Δήμο, αλλά και κάθε νέας και σημαντικής πρότασης που θα παρουσιαστεί. Ιδίως θα ενισχύσουμε τα υπάρχοντα λαογραφικά μουσεία που βρίσκονται σε αρκετές τοπικές κοινότητες και θα βοηθήσουμε,  ώστε να γίνουν επισκέψιμα από μαθητές, συλλόγους και άλλους φορείς, με σκοπό να γνωρίσουν οι δημότες μας την τοπική μας ιστορία.
  • ΠΑΡΑΛΛΗΛΑ με τα παραπάνω θα επιδιώξουμε και τη βελτίωση της υλικοτεχνικής υποδομής και γενικότερα της εκπαίδευσης στο Δήμο μας. Συγκεκριμένα θέτουμε τους εξής στόχους:
    • Αναβάθμιση και επέκταση της λειτουργία του ΔΙΕΚ Ναυπάκτου.
    • Άμεση αξιοποίηση των δομών Εκπαίδευσης Ενηλίκων. Αυτές προσφέρουν σύντομη εκπαίδευση με σύγχρονο περιεχόμενο, το οποίο θα είναι προσανατολισμένο στις ανάγκες του Δήμου και της τοπικής οικονομίας (π.χ. ξένες Γλώσσες, τουρισμός κ.α.) Κάλυψη των κτιριακών αναγκών της προσχολικής, πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Στόχος μας κανένας μαθητής σε λυόμενο κτήριο.


Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...