bb

Οι ένοπλες δυνάμεις των ΗΠΑ δεν θα αναμιχθούν, ούτε θα υποστηρίξουν την επιχείρηση που σχεδιάζει η Τουρκία στη βόρεια Συρία, ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος, μετά την τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν ο Ντόναλντ Τραμπ με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Ουσιαστικά η Ουάσινγκτον δίνει στην Άγκυρα το «πράσινο» φως για επέμβαση στη Συρία, ενώ ο αμερικανός πρόεδρος και ο ομόλογός του έκλεισαν ραντεβού στις ΗΠΑ για το Νοέμβριο. Με τα θέματα που απασχολούν να είναι πολλά και να έχουν άμεση σχέση και με την Ελλάδα, μετά και την επίσκεψη του Μάικ Πομπέο στη χώρα μας.

Όσον αφορά στη Συρία, όπως επισήμανε η αμερικανική προεδρία, οι δυνάμεις των ΗΠΑ, αφού επικράτησαν και εξάλειψαν το «χαλιφάτο» του Ισλαμικού Κράτους, δεν θα βρίσκονται πλέον «στην περιοχή» όπου θα δράσουν οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις. Σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο οι ΗΠΑ δεν σκοπεύουν να αναλάβουν τη διαχείριση της κράτησης των μαχητών του Ι.Κ., καθώς κάτι τέτοιο «θα μπορούσε να διαρκέσει πολλά χρόνια και να έχει μεγάλο κόστος για τους φορολογούμενους των Ηνωμένων Πολιτειών».

Ως εκ τούτου, προστίθεται στην ανακοίνωση, η Τουρκία θα καταστεί υπεύθυνη για όλους τους μαχητές του Ι.Κ. στην περιοχή που έχουν αιχμαλωτιστεί την τελευταία διετία εάν κυριεύσει τη βόρεια Συρία.

Ο Λευκός Οίκος υπενθυμίζει παράλληλα ότι οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις είχαν αρνηθεί την πρόταση της Ουάσιγκτον για να αναλάβουν την ευθύνη για τους τζιχαντιστές που είχαν προέλθει από τις χώρες τους.

Ο πρόεδρος της Τουρκίας επανέλαβε το Σάββατο (05/10) την απειλή του να διατάξει ευρείας κλίμακας επιχείρηση εναντίον των Μονάδων Προστασίας του Λαού (YPG), κουρδικής πολιτοφυλακής που χαρακτηρίζεται «τρομοκρατική οργάνωση» από την Άγκυρα αλλά είναι σύμμαχος των ΗΠΑ. Ο Ερντογάν εμφανίζεται εξοργισμένος επειδή καθυστερεί η εφαρμογή της συμφωνίας για τη δημιουργία «ζώνης ασφαλείας» που θα χωρίζει τα σύνορά της από τα εδάφη των Κούρδων της Συρίας. Πέραν της απομάκρυνσης των YPG από τα σύνορα, ο Ερντογάν θεωρεί ότι με τη δημιουργία της «ζώνης ασφαλείας» θα καταστεί δυνατός ο επαναπατρισμός περίπου 2 εκατομμυρίων σύρων προσφύγων.

Συνάντηση Τραμπ – Ερντογάν στην Ουάσινγκτον

Στην Ουάσινγκτον αποφάσισαν να συναντηθούν τον επόμενο μήνα ο Ντόναλντ Τραμπ με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, έπειτα από πρόσκληση του Αμερικανού Προέδρου.

Σύμφωνα με την τουρκική προεδρία, η απόφαση λήφθηκε σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν το βράδυ της Κυριακής (06/10) Τραμπ και Ερντογάν, κατά την οποία αντάλλαξαν απόψεις και για το θέμα της δημιουργίας ζώνης ασφαλείας στη Συρία.

Οι ίδιες πηγές ανέφεραν πως ο τούρκος Πρόεδρος είπε στον ομολόγό του στις ΗΠΑ ότι η ζώνη ασφαλείας είναι όρος, ενώ είπαν ότι η Τουρκία θα λάβει όλα τα μέτρα ώστε να μην υπάρξει ξανά θέμα με τους τζιχαντιστές στην περιοχή.

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εξέφρασε, επίσης, την ενόχλησή του, επειδή οι Αμερικανοί στρατιώτες και η γραφειοκρατία της ασφάλειας στις ΗΠΑ δεν εφάρμοσαν τη συμφωνία που διασφαλίστηκε μεταξύ των δύο χωρών.

Πηγή: kontranews.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...