«Πράσινο New Deal»γκρίζα τοπία……

Του Γιάννη Κούγια*

Η “πράσινη ανάπτυξη”, όπως την εννοούν το πολιτικό σύστημα και οι επιχειρηματικοί όμιλοι, εξασφαλίζει τεράστια κέρδη στους επιχειρηματικούς ομίλους, καταστρέφοντας το περιβάλλον και ξεζουμίζει τον λαό που πληρώνει πανάκριβο ρεύμα.

Οι ανανεώσιμες μορφές Ενέργειας είναι εξέλιξη της επιστήμης που όμως δεν χρησιμοποιούνται προς όφελος του λαού αλλά προς όφελος των επιχειρηματικών ομίλων. Η χώρα μας έχει πλούσιες πηγές Ενέργειας, διαθέτει από τα μεγαλύτερα ποσοστά ηλιοφάνειας, αλλά δεν αξιοποιεί όσο θα έπρεπε την ηλιακή ενέργεια. Έχει υδροηλεκτρικά εργοστάσια σε αναμονή, αλλά δεν τα θέτει σε λειτουργία. 

 Μια σχεδιασμένη φιλοπεριβαλλοντική και όχι η άναρχη αξιοποίησή τους θα μπορούσε να μειώσει την ενεργειακή εξάρτηση, να αποθηκεύσει Ενέργεια, να την αξιοποιήσει στη βιομηχανική ανάπτυξη, να την προσφέρει στον λαό ως αγαθό και όχι ως εμπόρευμα.

Τα έσοδα από το 1,5% που παρουσιάζουν στους Δήμους είναι με βάση το αισιόδοξο σενάριο, τα εμφανίζουν ως πραγματικά έσοδα ενώ είναι δυνητικά κα υπό προϋποθέσεις. Κανένας Δήμος δεν πήρε όσα του έταξαν.Τα όποια αντισταθμιστικά σε είδος ή χρήμα είναι το τυρί στη φάκα. Η υπεραξία του τόπου μας δεν μπορεί να υποθηκευτεί με φθηνά ανταλλάγματα.
 Στην πραγματικότητα οι καταναλωτές ηλεκτρικής ενέργειας  πληρώνουν σε κάθε λογαριασμό το ειδικό τέλος υπέρ των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.Αυτό συμβαίνει την ίδια στιγμή που υπάρχει 
υπερπροσφορά παραγωγής ενέργειας από ΑΠΕ, πολύ πάνω από την εγχώρια ζήτηση, με αποτέλεσμα να καταγράφονται ακόμα και μηδενικές τιμές στην αγορά ρεύματος. 

 Επαναφέρουν ένα τύπο των “αλήστου μνήμης” χωματερών της δεκαετίας του 1980, τότε που για να μην πέσουν οι τιμές των φρούτων προτιμούσαν να τα θάβουν και ας πέθαιναν από την πείνα σε φτωχές χώρες χιλιάδες παιδιά. Σήμερα, που οικογένειες με πολύ χαμηλό εισόδημα, οι μικροί επιχειρηματίες, οι αγρότες στενάζουν από τις υψηλές τιμές ρεύματος, σχεδιάζουν το “κόψιμό του” από το δίκτυο για να διατηρήσουν τις τιμές ψιλά, για να είναι κερδοφόρες οι μπίζνες τους!

Εκεί εδράζεται και η “πρεμούρα” να δοθούν οικονομικά κίνητρα για να στραφούν κεφάλαια σε έργα αποθήκευσης ενέργειας.

Αλήθεια όμως πόση ενέργεια είναι εφικτό να αποθηκευτεί; Πόσο τελικά πρέπει να κάνει το ρεύμα για να συνεχιστεί αυτή η αδιέξοδη πολιτική;

 Την ώρα που «περισσεύουν» τεράστιες ποσότητες ρεύματος από ΑΠΕ, καταστρέφονται βουνά, δάση, ποτάμια, αγροτική γη υψηλής παραγωγικότητας, ξεσηκώνονται λαϊκές αντιδράσεις από την πολιτική επέλασης των ΑΠΕ, που αντιδρούν και στη βάναυση αλλοίωση του τοπίου έτσι όπως το έχουν γνωρίσει και το βιώνουν,το τοπίο αυτό αποτελεί για τους κατοίκους  συστατικό στοιχείο της ταυτότητας της τοπικής τους κοινωνίας, η ΕΕ  διευκολύνει τους ‘πράσινους’ ομίλους να εγκαταλείψουν στον τόπο της αρχικής εγκατάστασής τους τα σκουριασμένα μεταλλικά ‘κουφάρια’ και πτερύγια, που αποτελούνται από σύνθετα, μη ανακυκλώσιμα και όχι φιλικά προς το περιβάλλον υλικά,χωρίς να υπόκεινται σε καμία υποχρέωση και νομική ευθύνη ανάληψης όλων των οικονομικών εξόδων και αποζημιώσεων για την απομάκρυνσή τους και την αποκατάσταση της περιοχής εγκατάστασής τους;

Η όποια διαφωνία  των Δήμων και της Περιφέρειας σε ορισμένες μόνο εγκαταστάσεις ΑΠΕ, δεν έγκειται στην ουσιαστική αντίθεσή τους σε αυτό το σχεδιασμό, αλλά δεν θέλουν να πάνε κόντρα στην ολοένα και αυξανόμενη αντίσταση που εκφράζεται τοπικά από τους κατοίκους αυτών των περιοχών, που καλά κάνουν και ξεσηκώνονται απέναντι στην καταστροφή του τόπου τους. μόνο ο οργανωμένος αγώνας και η αντίσταση των κατοίκων μπορεί να καθυστερήσει και να τις αναστείλει.

Από αυτή την άποψη οι παρατάξεις, τα κόμματα αλλά και ο κάθε ένας από εμάς, έχει ευθύνη σήμερα για την θέση που παίρνει συνολικά απέναντι σε αυτό το έγκλημα, σε βάρος του λαού και του περιβάλλοντος που είναι σε εξέλιξη.

“Το πρώτο μήνυμα που θα ήθελα να δώσω στον κόσμο είναι ότι η Ελλάδα έχει ηγετική θέση στον ενεργειακό μετασχηματισμό και αυτό βεβαίως δημιουργεί αρκετές ευκαιρίες επένδυσης στη χώρα, τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στα εγκαίνια του ελληνικού περιπτέρου στη διάσκεψη του ΟΗΕ για το Κλίμα στο Μπακού.”

 “Το 50% της ενέργειάς μας προέρχεται πλέον από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και ελπίζω ότι τα επόμενα χρόνια αυτός ο μετασχηματισμός θα δημιουργήσει περαιτέρω ευκαιρίες για επενδύσεις. Φυσικά αυτό βοηθιέται και από τη γεωγραφία μας. Η Ελλάδα είναι ευλογημένη γιατί διαθέτει μια γεωγραφία που της επιτρέπει να εκμεταλλευτεί τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.”

Το θέμα αγαπητοί φίλοι έχει βάση και χροιά πολιτική,ξεκάθαρα! Ας το αποδεχτούμε τινάζοντας από πάνω μας όλα τα μικροκομματικά εμπόδια του μυαλού και της σκέψης μας.Μόνο έτσι θα αποδεχτούμε συνάμα και την ανάγκη για αγώνα προς όφελος του τόπου μας ενάντια σε κάθε τι που καταστρέφει !Και αυτά που θέλουν-προσπαθούν να φορτώσουν στη Δωρίδα είναι πολλά…….

*Ο Γιάννης Κούγιας είναι δημοτικός σύμβουλος Δωρίδος



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...