Προσφυγή πρώην μελών του ΑΣΕΠ στο ΣτΕ λόγω πρόωρης παύσης

γή πρώην μελών του ΑΣΕΠ στο ΣτΕ λόγω πρόωρης παύσης

Να ακυρωθούν ως αντισυνταγματικές οι αποφάσεις του υπουργού Εσωτερικών με τις οποίες έληξε πρόωρα η θητεία τους στο ΑΣΕΠ ζητούν τρία πρώην μέλη του ΑΣΕΠ.

Οι παυθέντες οι οποίοι προσέφυγαν στη Δικαιοσύνη είναι ο τέως πρόεδρος Εφετών Διοικητικών Δικαστηρίων Κωνσταντίνος Σιδέρης, ο τέως αρεοπαγίτης Γεώργιος Καπερώνης και ο τέως καθηγητής του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου στη Σχολή Πολιτικών Μηχανικών Ιωάννης Παπαδημητράκης. Η θητεία και των τριών έληγε στις 18 Μαρτίου 2019.

Στις προσφυγές τους επισημαίνουν ότι για τα νέα μέλη του ΑΣΕΠ που διορίστηκαν, δεν έχουν υποβληθεί οι προβλεπόμενες από το νόμο εισηγήσεις των Ενώσεων δικαστικών λειτουργών, της Ένωσης Μελών του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, των συγκλήτων των Πανεπιστημίων, της Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων του κράτους, της Ολομέλειας του ΑΣΕΠ και της ΑΔΕΔΥ.

Ακόμη, οι τρεις υποστηρίζουν ότι ο νόμος 4339/2015 που προβλέπει την διακοπή της θητείας των μελών του ΑΣΕΠ είναι αντίθετος στις διατάξεις του άρθρου 101Α του Συντάγματος που κατοχυρώνει την ανεξαρτησία των ανεξάρτητων αρχών, καθώς η αντικατάσταση των μελών τους γίνεται «επιτρεπτώς μόνο αφού συμπληρωθεί το χρονικό όριο της θητείας τους». Παράλληλα, η αντικατάστασή τους, όπως λένε, είναι παράνομη γιατί στηρίχθηκε σε αντισυνταγματικό νόμο.

Τα νέα μέλη του ΑΣΕΠ που διορίστηκαν δεν είναι πρόσωπα «εγνωσμένου κύρους» και με «επαγγελματική εμπειρία», όπως απαιτεί ο νόμος, αλλά είναι απλοί διοικητικοί υπάλληλοι οι οποίοι υπηρετούν στην εν λόγω ανεξάρτητη αρχή (ΑΣΕΠ), σημειώνουν οι τρεις.

Πηγή:



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...