Προσφυγικό, Ρωσία και Brexit στο επίκεντρο της Συνόδου Κορυφής

Προσφυγικό, Ρωσία και Brexit στο επίκεντρο της Συνόδου Κορυφής

ΤΙ ΔΗΛΩΣΑΝ ΟΙ ΗΓΕΤΕΣ ΤΩΝ ΚΡΑΤΩΝ ΜΕΛΩΝ ΤΗΣ Ε.Ε.

Στις Βρυξέλλες βρίσκονται οι «28» ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη Σύνοδο Κορυφής. Στο επίκεντρο της Συνόδου Κορυφής βρίσκονται το προσφυγικό, το σχέδιο για το Brexit και οι σχέσεις της Ε.Ε. με τη Ρωσία.

Η πρωθυπουργός της Βρετανίας, Τερέζα Μέι δεν είχε προσκληθεί στην τελευταία σύνοδο της Μπρατισλάβα και τώρα, στο πρώτο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ως πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου, καλείται να δώσει περισσότερες πληροφορίες για τα επόμενα βήματά της μέχρι την έξοδο από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Συζήτησαν για το χρέος Τσίπρας – Σουλτς

Πριν την έναρξη της Συνόδου ο Αλέξης Τσίπρας συναντήθηκε με τον Μάρτιν Σουλτς, όπου σύμφωνα με πηγές της ελληνικής κυβέρνησης διαπιστώθηκε «διάθεση για συμβολή» στο ζήτημα του χρέους από την πλευρά του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Στη συνάντηση ο πρωθυπουργός έθεσε το ζήτημα του χρέους, επισημαίνοντας ότι η ελληνική κυβέρνηση προτίθεται να ολοκληρώσει τη δεύτερη αξιολόγηση σύντομα και εντός των χρονοδιαγραμμάτων, υπογραμμίζοντας την ανάγκη τήρησης των συμφωνιών για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.

«Πρέπει να στηρίξουμε μια στρατηγική που να ρυθμίζει το χρέος έως τα τέλη του 2016» δήλωσε ο γερμανός πολιτικός, ο οποίος επιθυμεί να βοηθήσει την Ελλάδα και εντός ευρωπαϊκού πλαισίου, αλλά και σε γερμανικό εθνικό πλαίσιο.

Ο Αλέξης Τσίπρας υπενθύμισε ότι η ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης συνδέεται με τη συμφωνία του περασμένου Μαΐου για το ελληνικό χρέος και ως εκ τούτου επιθυμεί έως το τέλος του χρόνου να υπάρξει λύση που θα το καθιστά βιώσιμο.

«Ευήκοον ους» από τον Μάρτιν Σουλτς, σημείωσαν οι κυβερνητικές πηγές για τη θέση της ελληνικής πλευράς για το χρέος, επισημαίνοντας ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και ειδικότερα οι Επιτροπές Οικονομικών Υποθέσεων και Απασχόλησης έχουν συμβάλει στην προώθηση της συζήτησης για το χρέος και θα συνεχίσουν να το κάνουν.

Προσφυγικό

Το προσφυγικό ζήτημα, το οποίο αφορά άμεσα την Ελλάδα, βρίσκεται στην κορυφή της σημερινής ατζέντας καθώς οι αρχηγοί θα εστιάσουν στην διαχείριση των ροών δια της σύναψης συμφωνιών με τις χώρες προέλευσης μεταναστών και διέλευσης τους στην Αφρική, έτσι ώστε να είναι όσο το δυνατόν πιο αποτελεσματική η διαδικασία επιστροφής τους.

Με το τέλος της συζήτησης αναμένεται να αποφασιστεί η ενδυνάμωση του ελληνικού συστήματος παροχής και εξέτασης των αιτήσεων ασύλου, μέσω μεταφοράς περισσότερου τεχνικά καταρτισμένου προσωπικού από άλλα κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης στα νησιά.

Να σημειωθεί ότι αύριο το πρωί ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί με τη Γερμανίδα καγκελάριο, Άνγκελα Μέρκελ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Αλέξης Τσίπρας αναμένεται να συναντηθεί, στο περιθώριο της συνόδου, με τον Πρόεδρο της Γαλλίας, Φρανσουά Ολάντ και τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκή Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

Οι δηλώσεις των ηγετών

Προσερχόμενη στη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η πρωθυπουργός της Βρετανίας, Τερέζα Μέι σημείωσε ότι έρχεται με ένα «ξεκάθαρο μήνυμα» για τους άλλους ευρωπαίους ηγέτες. Το μήνυμα ότι η Βρετανία θα εξακολουθήσει να παίζει ενεργό ρόλο μέχρι την έξοδό της από την Ευρωπαϊκή Ένωση και ότι στη συνέχεια θα εξακολουθήσει να είναι «ισχυρός και αξιόπιστος εταίρος».

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς, δήλωσε: «Το να ανακοινώσει κάποιος ότι θα ενεργοποιήσει το Άρθρο 50 δεν είναι το ίδιο με την ενεργοποίηση του άρθρου 50. Δεν πρέπει να πέσουμε στην παγίδα. Η ανακοίνωση δεν είναι το γεγονός». 

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου συμπλήρωσε ότι η Βρετανία «αποφάσισε να φύγει από την ενιαία αγορά, αλλά θέλει πλήρη πρόσβαση στην ενιαία αγορά μετά την έξοδο της από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Αυτό είναι εφικτό μόνο εάν αποδεχθεί τις θεμελιώδεις αρχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, ξεκαθάρισε ότι δεν θα υπάρξουν διαπραγματεύσεις για Brexit στην Σύνοδο Κορυφής, αν και αναμένεται η Μέι να μιλήσει στους άλλους ευρωπαίους ηγέτες.

Ο Ντόναλντ Τουσκ απέρριψε το ενδεχόμενο να αντιμετωπίσει η βρετανίδα πρωθυπουργός εχθρικό κλίμα στη Σύνοδο και είπε ότι οι συνομιλίες θα γίνουν σε θετικό κλίμα.

Αναφερόμενος στο θέμα των κυρώσεων κατά της Ρωσίας, είπε ότι η ΕΕ θα πρέπει να αφήσει ανοιχτή την επιλογή της για επιβολή κυρώσεων στη Ρωσία για τη δράση της στη Συρία. .

Αναλυτικά ο Ντόναλντ Τουσκ δήλωσε: «Ελπίζω πως για άλλη μια φορά το Βέλγιο θα αποδείξει πως είναι πρωταθλητής στην επίτευξη συμβιβασμών και πως την Παρασκευή θα έχουμε μια συμφωνία που θα ανοίγει το δρόμο για τη CETA.

Το θέμα πάει παραπέρα όμως, αν δεν είμαστε σε θέση να πείσουμε τους πολίτες πως το εμπόριο είναι προς το συμφέρον τους και πως διαπραγματευόμαστε τις συνθήκες ελευθέρου εμπορίου για να προστατέψουμε τα συμφέροντα των πολιτών, δεν έχουμε ελπίδα να οικοδομήσουμε στήριξη για το ελεύθερο εμπόριο.

Αυτό σημαίνει πως η CETA θα μπορούσε να είναι η τελευταία συνθήκη ελευθερίου εμπορίου. Χρειαζόμαστε επίσης ικανά εργαλεία για να προστατευτούμε από τις μη δίκαιες εμπορικές πρακτικές και αυτό είναι σημαντικό.

Δεύτερον, θα συζητήσουμε την Ρωσία και τον ρόλο της στην Ευρώπη και τη γειτονιά μας, είναι δύσκολο έως αδύνατο να μιλήσουμε για το θέμα αυτό και να μην αναφερθούμε στις επιθέσεις της προς άμαχους και νοσοκομεία στο Χαλέπι. Σήμερα δεν αναμένουμε αποφάσεις αλλά θέλω να υπογραμμίσω πως η ΕΕ θα κρατήσει όλες τις επιλογές ανοιχτές μαζί και αυτή των κυρώσεων αν το έγκλημα συνεχιστεί. Επίσης θα ήθελα να πω πως καλωσορίζω την Πρωθυπουργό Μέι σήμερα στη πρώτη της Σύνοδο.»

Προσερχόμενη στη Σύνοδο, η καγκελάριος της Γερμανίας, Άνγκελα Μέρκελ τόνισε ότι το Brexit θα αποτελέσει μόνο ένα μικρό μέρος της Συνόδου Κορυφής. Εξέφρασε την ελπίδα ότι η Σύνοδος θα μπορέσει να δείξει ότι αυτό που συμβαίνει στο Χαλέπι με τη στήριξη της Ρωσίας είναι «απάνθρωπο».

Ο Πρόεδρος της Γαλλίας, Φρανσουά Ολάντ, είπε ότι εάν η Τερέζα Μέι θέλει σκληρές διαπραγματεύσεις για το Brexit, τότε τα πράγματα θα είναι πολύ δύσκολα. Αναφερόμενος στον ρόλο της Ρωσίας στη Συρία, ο Ολάντ είπε ότι όλες οι επιλογές πρέπει να μείνουν ανοιχτές, εάν η Ρωσία αποτύχει να τηρήσει την εκεχειρία στη Συρία.

Από την πλευρά του, ο Ολλανδός πρωθυπουργός σημείωσε ότι δεν συμφωνεί με την άρση των κυρώσεων κατά της Ρωσίας.

Σύνοδος

Σύνοδος

Σύνοδος

Σύνοδος

Σύνοδος

Σύνοδος

Σύνοδος

Σύνοδος

Σύνοδος

 

Σύνοδος

 Προσφυγικό, Ρωσία και Brexit στο επίκεντρο της Συνόδου Κορυφής

 

 Προσφυγικό, Ρωσία και Brexit στο επίκεντρο της Συνόδου Κορυφής

 Προσφυγικό, Ρωσία και Brexit στο επίκεντρο της Συνόδου Κορυφής

 Προσφυγικό, Ρωσία και Brexit στο επίκεντρο της Συνόδου Κορυφής

 Προσφυγικό, Ρωσία και Brexit στο επίκεντρο της Συνόδου Κορυφής

Πηγή:Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...