ΓΙΑ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΚΑΙ ΜΕΤΡΑ 4,2 ΔΙΣ. ΕΥΡΩ – Ο ΕΚΒΙΑΣΜΟΣ ΣΟΪΜΠΛΕ ΚΑΙ Η ΝΕΑ ΑΠΕΙΛΗ ΓΙΑ «GREXIT» – ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΣΤΟ 95% ΤΗΣ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ, ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΤΗΛΕΔΙΑΣΚΕΨΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ-ΘΕΣΜΩΝ
ΠΡΟΣ ΙΑΝΟΥΑΡΙΟ Η ΣΥΜΦΩΝΙΑ, ΛΕΝΕ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΕΣ ΠΗΓΕΣ – ΠΩΣ ΤΟ ΙΤΑΛΙΚΟ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ, ΚΛΕΙΝΕΙ ΓΡΗΓΟΡΟΤΕΡΑ ΤΗΝ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ!
«Πρωινό θρίλερ» στις Βρυξέλλες, με κυβέρνηση και δανειστές, να μπαίνουν στην αίθουσα συνεδρίασης του Eurogroup, μέσα σε κλίμα φορτισμένο με τους γερμανικούς εκβιασμούς. Κυβερνητική πηγή, έκανε λόγο για συνεδρίαση που μπορεί να κρατήσει «από τις δέκα το πρωί μέχρι και τις δέκα το βράδυ».
Από την ελληνική πλευρά, τονίζεται ότι οι δύο πλευρές είναι «ένα βήμα πριν από την συμφωνία» αναμένοντας από τους δανειστές αναγνώριση της προόδου και μία απόφαση που να αποδέχεται ότι οι ευρωπαίοι υπουργοί Οικονομικών αναγνωρίζουν ότι υπάρχει συμφωνία στο 95% των θεμάτων. Από την άλλη πλευρά, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, επέστρεψε στην συνήθη τακτική των ανέφικτων διλλημάτων και του εκβιασμού.
Κάντε τις μεταρρυθμίσεις ή θα βοηθείται εκτός ευρώ είναι το μήνυμα του Βερολίνου, που έχει ξεσηκώσει αντιδράσεις ακόμα και μέσα στην Γερμανία. Ακόμα και ο υπουργός Εξωτερικών, της Γερμανίας, Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ, δήλωσε από την χώρα μας, ότι «ήταν πολύ επιπόλαιος ο λόγος τα τελευταία χρόνια -και στη δική μου χώρα- για την έξοδο της Ελλάδας από το κοινό νόμισμα ή από τη Ζώνη του Σένγκεν», αφήνοντας σαφείς αιχμές για τις «επιπόλαιες» απειλές Σόιμπλε.
Το σημερινό Eurogroup, έρχεται μετά από ένα μπαράζ επαφών των δύο πλευρών μέσα στο Σαββατοκύριακο, σε μία προσπάθεια να καλυφθεί όσο το δυνατόν περισσότερο έδαφος πριν την συνεδρίαση. Πηγές κοντά στην διαπραγμάτευση, παραδέχτηκαν στην kontranews, ότι παραμένουν αγκάθια που καθυστερούν την τελική συμφωνία όπως τα εργασιακά και το δημοσιονομικό.
Όπως είναι τα πράγματα τώρα, ρεαλιστικά, κανείς δεν περιμένει μία τελική συνολική απόφαση από την σημερινή συνεδρίαση. Είναι όμως μία ευκαιρία, για ακόμα μεγαλύτερη σύγκληση και πιστοποίηση της προόδου, ώστε σε επόμενο πιθανό Eurogroup εντός του Δεκεμβρίου, εκτιμάται κοντά στις 20 του μήνα, να έχουν δημιουργηθεί οι προϋποθέσεις για συμφωνία.
Η ελάφρυνση του χρέους κατά 21,8%
Περίπου 22%, θα ελαφρύνουν το βάρος του ελληνικού χρέους τα βραχυπρόθεσμα μέτρα που θα παρουσιάσει σήμερα ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητα (ESM), Κλάους Ρέγκλινγκ. Τα μέτρα, που έχουν και τις ευλογίες του Βερολίνου, μπορεί να είναι το σύνθημα που περιμένουν και οι διεθνείς αγορές για να ξαναβάλουν τους ελληνικούς τίτλους, στο καλάθι των αγορών τους.
Τα κίνητρα για συμφωνία είναι πολλά και κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει παρά τις ακραίες θέσεις που υιοθετούνται, σε δημόσιες τοποθετήσεις, τελικά να υπάρξει συμφωνία για το δημοσιονομικό κενό το 2018 ή τα εργασιακά.
Ιανουάριος το νέο ορόσημο για συμφωνία
Ο Δεκέμβριος, έχει σχεδόν χαθεί και στην ελληνική πλευρά, βλέπουν ως πιθανότερο νέο ορόσημο τον Ιανουάριο.
Αυτό που παραδέχονται, κυβερνητικά στελέχη, είναι ότι «παρά το γεγονός ότι εμείς πιέζουμε για ολοκλήρωση της αξιολόγησης εντός του Δεκεμβρίου, θα είμαστε ικανοποιημένοι αν όλα λήξουν καλώς εντός του Ιανουαρίου».
Το Ιταλικό δημοψήφισμα τρομάζει την Ευρώπη και κλείνει την συμφωνία!
Φυσικά, όλα θα κριθούν σε συνάρτηση με το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στην Ιταλία. Μέχρι την ώρα που γράφονται αυτές οι λέξεις, το πιθανότερο αποτέλεσμα, παραμένει το όχι. Μία τέτοια εξέλιξη, όχι μόνο θα επηρεαστεί σημαντικά την απόφαση του Eurogroup, αλλά θα δημιουργήσει μία νέα εστία αποσταθεροποίησης της Ευρωζώνης.
Η τρίτη μεγαλύτερη Οικονομία της Ευρωζώνης, θα έμπαινε σε μία επικίνδυνη πολιτικο-οικονομική κρίση και αυτό είναι πολύ πιθανό να κάνει τους Ευρωπαίους να κλείσουν γρηγορότερα, ένα «μικρό» συγκριτικά θέμα, όπως η β’ αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος.
Στην τηλεδιάσκεψη του Σαββάτου, μεταξύ κυβέρνησης και εκπροσώπους των δανειστών, οι δύο πλευρές είχαν την ευκαιρία, να βάλουν στο τραπέζι τα «καυτά» θέματα που κρατούν μακριά την συμφωνία. Καθώς τα Εργασιακά, θεωρούνται ίσως το μεγαλύτερο «αγκάθι» στην τηλεδιάσκεψη συμμετείχε και η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου.
Από την πλευρά της κυβέρνησης, τονίστηκε ότι έγιναν «διαδοχικές συζητήσεις και διαδοχικές προσεγγίζεις» για να παραδεχτεί σήμερα το συμβούλιο ότι έχει επιτευχθεί προσέγγιση στο 95% της τελικής συμφωνίας σε επίπεδο Θεσμών (Staff Level Agreement). Με κυβερνητικό στέλεχος, να έχει ξεκαθαρίσει ότι «τίποτα δεν θα κλείσει αν δεν κλείσουν όλα», το ενδιαφέρον επικεντρώνεται στο εργασιακό, το δημοσιονομικό και την ενέργεια.
Το ΔΝΤ στριμώχνει τον Σόιμπλε
Ο πραγματικός πονοκέφαλος του κ. Σόιμπλε, δεν είναι ούτε τα εργασιακά, ούτε τα ενεργειακά. Είναι οι απαιτήσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, το οποίο απαιτεί μεγαλύτερη μείωση του χρέους ή μείωση των στόχων πρωτογενών πλεονασμάτων στο 1,5% από 3,5%, για τα έτη μετά το 2018.
Με τους Ευρωπαίους να μην δέχονται τίποτα από τα δύο, η μόνη εναλλακτική που συζητείται, από το Βερολίνο είναι η Ελλάδα να πάρει νέα σκληρά μέτρα συνολικού ύψους 4,2 δις ευρώ, για να επιτευχθούν οι στόχοι από το 2018 έως και το 2020. Το ΔΝΤ θέλει τα μέτρα να είναι «προκαταβολικά», δηλαδή να νομοθετηθούν από τώρα με σκοπό να ισχύσουν από την πρωτοχρονιά του 2019.
Αυτό που φοβούνται οι Ευρωπαίοι, είναι ενδεχόμενες πρόωρες εκλογές την Ελλάδα. Η κυβέρνηση έχει βάλει εμμέσως στο τραπέζι και το χαρτί των πρόωρων εκλογών, καθώς όπως δήλωσε ανώτερος κυβερνητικός αξιωματούχος, τέτοια μέτρα δεν μπορεί να περάσει καμία κυβέρνηση και αν οι δανειστές πιέσουν τότε μπορεί να έχουμε πολιτικές εξελίξεις.
Οι πιέσεις των δανειστών, οι πρόωρες εκλογές και το «Grexit»
Ενδεχόμενες πρόωρες εκλογές, θα έβαζαν στον «πάγο» τις διαπραγματεύσεις και η καθυστέρηση απλά θα αύξανε τις απαιτήσεις των δανειστών για μέτρα. Θα έφερνε μεγαλύτερη αβεβαιότητα και θα γύριζε το πρόγραμμα πίσω στον Ιανουάριο του 2015. Όσα μέτρα επιβλήθηκαν μέσα στα τελευταία σχεδόν δύο χρόνια θα πήγαιναν στράφι.
Όμως ακόμα και μετά τις εκλογές, η νέα κυβέρνηση, όποια και αν είναι θεωρείται σχεδόν απίθανο να νομοθετήσει μέτρα όπως αυτά που απαιτεί το ΔΝΤ.
Το νέο ακόμα μεγαλύτερο «κουτσούρεμα» στις συντάξεις και η κατάρρευση του αφορολόγητου ορίου από τις 8.636 στις 5.000 ή 6.000, θα ήταν πολιτική «αυτοκτονία». Αν οι δανειστές πίεζαν και η χώρα πήγαινε και πάλι σε εκλογές, θα βρισκόταν και πάλι στο αδιέξοδο δίλημμα, νέο 4ο μνημόνιο ή έξοδος από το ευρώ.
Ο δρόμος για απόδραση από το δίλημμα αυτό, είναι μία συμβιβαστική συμφωνία, στο Εurogroup, με την Ελλάδα να μην ψηφίζει προκαταβολικά τα μέτρα, αλλά να τα προβλέπει στη συμφωνία, περιγραφικά, αλλά όχι ποσοτικοποιημένα. Από την πλευρά τους οι Ευρωπαίοι, όπως φαίνεται σε απόρρητο έγγραφο που είδε το φως της δημοσιότητας, αφήνουν παράθυρο για μείωση των στόχων από το 3,5%, στο 2%, αλλά μετά το 2017, που είναι χρονιά εκλογών σε Γερμανία, Ολλανδία και Γαλλία.
Ο Σόιμπλε βάζει και πάλι στο τραπέζι το Grexit, δίχως δισταγμό. Είναι ο μόνος υπουργός χώρας μέλους της Ευρωζώνης, που έχει προτείνει σχέδιο για αποχώρηση άλλης χώρας μέλους (στις διαπραγματεύσεις του 2015) και δεν έχει απολύτως κανέναν ενδοιασμό να το επαναφέρει. Ένα σχέδιο για μία Ελλάδα σε μνημόνιο εκτός ευρώ!
Όπως τόνισε ο Γερμανός, το βασικό ζήτημα για την Ελλάδα δεν είναι η ελάφρυνση χρέους, αλλά η εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων, εάν η χώρα θέλει να είναι στην ευρωζώνη. Με λίγα λόγια, ή σκληρά μέτρα ή Grexit. Την καλύτερη απάντηση του έδωσε ένας άλλος Γερμανός υπουργός, αυτός των Εξωτερικών.
Ο Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ (που κατά πάσα πιθανότητα θα είναι και ο επόμενος Γερμανός Πρόεδρος), έβαλε στην θέση του τον Σόιμπλε, λέγοντας, «ηταν πολύ επιπόλαιος ο λόγος τα τελευταία χρόνια -και στη δική μου χώρα- για την έξοδο της Ελλάδας από το κοινό νόμισμα ή από τη Ζώνη του Σένγκεν».
Ο Γερμανικός «εμφύλιος», μόλις μία μέρα πριν από το κρίσιμο Eurogroup για την Ελλάδα, σε κάθε περίπτωση, αποδυναμώνει την θέση του κ. Σόιμπλε, κάτι που των κάνει ακόμα πιο επικίνδυνο. Ενδεικτικά της στάσης του, είναι τα όσα είπε κατά τη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε στην εφημερίδα Bild am Sonntag σχετικά με το αν είναι καιρός να πει στους Γερμανούς ψηφοφόρους ότι μια απομείωση του ελληνικού χρέους είναι αναπόφευκτη, ο ίδιος αποκρίθηκε, ότι «αυτό δεν θα βοηθούσε την Ελλάδα (…)
Η Αθήνα πρέπει σε τελευταία ανάλυση να εφαρμόσει τις απαιτούμενες μεταρρυθμίσεις. Εάν η Ελλάδα θέλει να παραμείνει στο ευρώ, δεν υπάρχει τρόπος να παρακαμφθεί αυτό -ανεξαρτήτως του επιπέδου του χρέους».
Επιπόλαιοι, όσοι λένε για έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ
«Οι απειλές συγκεντρώνονται εδώ στη χώρα σας. Δεν υπάρχει καμιά ευρωπαϊκή κρίση των τελευταίων χρόνων που να μην έπληξε άμεσα την Ελλάδα. Στη δική μου χώρα – έτσι μου φαίνεται μερικές φορές- δεν το έχουν καταλάβει αυτό ακόμα» τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Φρανκ – Βάλτερ Σταϊνμάγερ, στην Έκθεση, με τίτλο
«Διαιρεμένες μνήμες» που εγκαινίασε Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης στη Θεσσαλονίκη.«Ήταν πολύ επιπόλαιος ο λόγος τα τελευταία χρόνια -και στη δική μου χώρα- για την έξοδο της Ελλάδας από το κοινό νόμισμα ή από τη ζώνη του Σένγκεν.
Αντιθέτως θα ευχόμουν να υποστήριζαν και άλλοι Ευρωπαίοι εταίροι τόσο ακλόνητα το ευρωπαϊκό εγχείρημα, όπως εσείς εδώ στην Ελλάδα», δήλωσε.
Πηγή: