Ο πολιτιστικός σύλλογος Νεοκάστρου σας προσκαλεί στη “Γιορτή των βλάχων”, στις 13 Ιουνίου, ημέρα Πέμπτη ανήμερα της Αναλήψεως.

Μια γιορτή που συγκεντρώνει εκατοντάδες φίλους της παράδοσης και όχι μόνο σε μια από τις πιο όμορφες και γραφικές γωνιές του δήμου μας με τα γάργαρα νερά και τα βαθύσκιωτα πλατάνια.

Ο πολιτιστικός σύλλογος με πολύ μεράκι και αγάπη ετοιμάζει όπως κάθε χρόνο το παραδοσιακό Κουσμάρ (προιόν από φρέσκο ανάλατο τυρί και καλαμποκάλευρο),προβατίνα βραστή και άλλα ψητά φιλέματα.

Η εκδήλωση ξεκινά στις 7.30 το πρωί, με την θεία λειτουργία, ενώ στις 10:30 γίνεται συγκέντρωση στην στην πλατεία του χωριού “Χοχλαστή” .

Ακολουθεί το πρόγραμμα:

11:00 – 12:00: Παραδοσιακοί χοροί από τα χορευτικά τμήματα του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων 6/Θ Δ.Σ. Λυγιά.

12:00: Χαιρετισμοί Προέδρου και επίσημων φορέων.

12:15: Φαγητό – Χορός. Διασκέδαση ΟΛΑ ΔΩΡΕΑΝ.

13:30: Το φτιάξιμο του “Κουσμάρ”

Η ιστορία της εκδήλωσης

Κάθε χρόνο, από το 1994, ο εκπολιτιστικός σύλλογος “Νεόκαστρο” διοργανώνει την “ΓΙΟΡΤΗ ΤΩΝ ΒΛΑΧΩΝ” ανήμερα της Αναλήψεως. Είναι ένα έθιμο των κτηνοτρόφων. Εκείνη την ημέρα δημιουργούσαν φιλικές συντροφιές στις στάνες όπου έφτιαχναν τα βραστά, ψητά, κουσμάρ και γιαούρτι και διασκέδαζαν καθώς η ημέρα αυτή ήταν αφιερωμένη στην Ανάληψη του Κυρίου Ιησού Χριστού που ήταν προστάτης των κτηνοτρόφων. Μάλιστα συνήθιζαν να δωρίζουν το γάλα στον εκάστοτε ιερέα του χωριού.

Το έθιμο αυτό αναβιώνει κάθε χρόνο από το 1994 ο εκπολιτιστικός σύλλογος “Νεόκαστρο”. Όλοι μαζί συγκεντρώνονται στην Κεντρική Πλατεία της Χοχλαστής στο Δημοτικό Διαμέρισμα του Δήμου Ναυπακτίας. Στην εκδήλωση συμμετέχουν πέραν του Συλλόγου και των κτηνοτρόφων όλες οι νοικοκυρές του Νεοκάστρου παρασκευάζοντας παραδοσιακές πίτες, ψωμί, γιαούρτι. Οι κτηνοτρόφοι προσφέρουν το κρέας για τα βραστά και τα ψητά. Οι επισκέπτες συμμετέχουν στην παρασκευή του πανάρχαιου εδέσματος του κουσμάρ. Ακολουθεί τρικούβερτο γλέντι με παραδοσιακούς χορούς και τραγούδια της περιοχής μας.Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...