Πρόσκτηση μεταχειρισμένων οπλικών συστημάτων

Πρόσκτηση μεταχειρισμένων οπλικών συστημάτων
mονόδρομος, αλλά με υψηλές επιχειρησιακές δυνατότητες.
Με την διακρατική συμφωνία ύψους €16.598.720, η οποία υπεγράφη στις 17 Φεβρουαρίου 2010 ο ΕΣ απέκτησε 223 αναβαθμισμένα γερμανικά Α/Κ πυροβόλα Μ109Α3GE A2 (σε άριστη κατάσταση), 59 καινούργια πηγαία πυροβόλων, μεγάλο αριθμό ανταλλακτικών/παρελκομένων (εκατοντάδες τόνοι ανταλλακτικών και αναλωσίμων, αφού κυριολεκτικά «σκουπίσαμε» τα τεράστια στρατηγικά αποθέματα που διέθεταν οι Γερμανοί, μιας και το συγκεκριμένο πυροβόλο αποτελούσε για δεκαετίες την αιχμή του δόρατος του γερμανικού πυροβολικού.

Τα υλικά που παραλήφθησαν είναι ικανά να εξασφαλίσουν για πολλά χρόνια την απρόσκοπτη υποστήριξη των συστημάτων) καθώς και 14 τεθωρακισμένα οχημάτα μάχης Μηχανικού (TOMMX) Pionierpanzer Dachs από τα αποθέματα του γερμανικού στρατού.

Καθολική είναι πλέον η διαπίστωση ότι ο σχεδιασμός του ΓΕΣ αποδείχτηκε ιδιαίτερα επιτυχημένος αφού έναντι ενός μικρού τιμήματος (λιγότερα από €75.000 ανά όχημα) το Πυροβολικό Μάχης του Ελληνικού Στρατού ανανέωσε σημαντικά το στόλο επιτυγχάνοντας την πλήρη ομογενοποίηση των αυτοκινούμενων πυροβόλων της ηπειρωτικής χώρας.

Πέραν αυτού ενίσχυσε δραματικά τις επιχειρησιακές του δυνατότητες καθώς η ενσωμάτωση του συστήματος AURORA στα γερμανικά πυροβόλα παρέχει στις πυροβολαρχίες δυνατότητα αυτόνομης τάξης και προσανατολισμού επιτρέποντας την υιοθέτηση τακτικών μάχης shoot and scoot οι οποίες είναι ζωτικές για το σύγχρονο επιχειρησιακό περιβάλλον της Θράκης.

Το ίδιο ακριβώς αναμένεται να συμβεί με την επικείμενη απόκτηση των αμερικανικών αρμάτων μάχης M1A1 Abrams η οποία θα επιτρέψει την τυποποίηση των Μονάδων Τεθωρακισμένων της ηπειρωτικής Ελλάδας στο διαμέτρημα πυροβόλου των 120mm (με ό,τι αυτό συνεπάγεται σε επιχειρησιακό επίπεδο), την ομαλή απόσυρση των 398 αρμάτων μάχης M48A5 MOLF από την ΑΣΔΕΝ και την αντικατάστασή τους από τα 503 Leopard-1A5, ενώ θα διατηρήσει την ποιοτική υπεροχή του ελληνικού αρματικού δυναμικού τουλάχιστον μέχρι την εισαγωγή των τουρκικών αρμάτων ALTAY.

Και έπεται συνέχεια…

Μ109Α3GE A2

Η αναβάθμιση 262 αυτοκινούμενων πυροβόλων του Γερμανικού Στρατού στο επίπεδο M109A3GEA2 ολοκληρώθηκε το 2001 με την προοπτική να παραμείνουν σε υπηρεσία έως το 2015, αλλά το 2003 αποφασίσθηκε να αποσυρθούν οριστικά στο πλαίσιο της επιχειρούμενης ριζικής αναδιοργάνωσης του Γερμανικού Στρατού.

Τα συγκεκριμένα πυροβόλα εξόπλιζαν 4 ενεργές Μοίρες Τεθωρακισμένων Ταξιαρχιών που διαλύθηκαν πρόσφατα, καθώς και 8 επιστρατευόμενες οι οποίες διαλύθηκαν το 2003. Σε σχέση με τα υπάρχοντα M109A3GEA1 που χρησιμοποιεί ο ΕΣ, τα GEA2 είναι περαιτέρω εκσυγχρονισμένα και ενσωματώνουν Σύστημα Διαχείρισης Πυρομαχικών (ΑΗΚ) και Αυτόνομο σύστημα Τάξης και Προσανατολισμού (AURORA).

Το τελευταίο αποτελεί τμήμα του Ολοκληρωμένου Συστήματος Ελέγχου Πυρός Πυροβολαρχίας (IFAB) το οποίο άρχισε να αναπτύσσεται από τις αρχές της δεκαετίας του 1980, αλλά αντιμετώπισε πολλά προβλήματα με αποτέλεσμα η είσοδος σε υπηρεσία να αρχίσει με καθυστέρηση 10 ετών. Στην πράξη εξασφαλίζει την ψηφιακή επικοινωνία μεταξύ πυροβόλων και ΚΔΠ, καθώς και του τελευταίου με τον Αξιωματικό Τακτικού Ελέγχου Πυρός μέσω του συστήματος δεδομένων πυροβολικού ADLER II, όπως και με τις προϊστάμενες Διοικήσεις Πυροβολικού και τους προωθημένους παρατηρητές.

Το AURORA αυτοματοποιεί τη διαδικασία τάξης του πυροβόλου και μειώνει τον χρόνο ετοιμότητας για βολή.

Το σύστημα δίνει τη δυνατότητα στον αρχηγό στοιχείου να προσδιορίσει τις συντεταγμένες και τη διεύθυνση τάξης του πυροβόλου, καθώς επίσης και την ακριβή θέση του επί του δρομολογίου στον χάρτη κατά την διάρκεια μετακινήσεων. Μπορεί να δεχθεί ασύρματα ή ενσύρματα αποστολές βολής μέσω μηνυμάτων δεδομένων ή φωνής από το σύστημα IFAB ενώ βρίσκεται σε κίνηση ή στάση και να ανταποκριθεί μέσα σε διάστημα 2-3 λεπτών από τη λήψη.

Η συλλογή AHK είναι τμηματικής σχεδίασης και αποτελείται από βελτιωμένη αποθήκη μεταφοράς 24 πυρομαχικών των 155 mm στο πίσω μέρος του πύργου, ηλεκτρικά οδηγούμενο και ελεγχόμενο βαρούλκο ανύψωσης πυρομαχικών, ηλεκτρικά οδηγούμενο και ηλεκτρονικά ελεγχόμενο σύστημα γέμισης και εμβολισμού, γλυσιέρα τροφοδοσίας πυρομαχικών από το πίσω μέρος του σκάφους, νέες θέσεις μεταφοράς προωθητικών γεμισμάτων και νέα κιβώτια αποθήκευσης παρελκομένων στο εμπρόσθιο και οπίσθιο τμήμα του πύργου, ως αντιστάθμισμα της μείωσης του διαθέσιμου χώρου.

Ένα ακόμη σημαντικό στοιχείο είναι η προσθήκη εφεδρικής μονάδας ισχύος (APU) η οποία εδράζεται μπροστά από την κύρια μηχανή. Αυτή παρέχει την ηλεκτρική ενέργεια που απαιτούν οι υπολογιστές ελέγχου πυρός και τα υδραυλικά συστήματα του πύργου δίχως να γίνεται χρήση της κύριας μηχανής περιορίζοντας έτσι την κατανάλωση καυσίμου και το υπέρυθρο ίχνος του οχήματος.

Χαρακτηριστικά
Βάρος Μάχης: 25t
Πλήρωμα: 6 (Αρχηγός, οδηγός, 4 πυροβολητές)
Πυροβόλο: 155mm L39
Απόθεμα: 34 βλήματα
Ρυθμός βολής: 6 βλήματα/min
Μέγιστο αποτελεσματικό βεληνεκές: 25km (30km με υποβοηθούμενα πυρομαχικά)
Λόγος ισχύος/βάρους: 18,7 hp/t
Ιπποδύναμη: 405hp
Ταχύτητα: 56km/h
Ακτίνα δράσης: 350km

hellarmforces2010.blogspot.gr

ΕΘΝΙΚΑ



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...