Πρόσωπα της Χρονιάς 2020

2020. Η χρονιά που η πανδημία του κορονοϊού άλλαξε τις ζωές μας, αλλά οι άνθρωποι συνέχισαν να δείχνουν πως μπορούν μέσα από τις πράξεις τους να κάνουν τη διαφορά για την καλυτέρευση της καθημερινότητας μας. Αυτούς τους ανθρώπους, που ξεχώρισαν μέσα στο προηγούμενο έτος, τίμησαν το βράδυ της Κυριακής η εφημερίδα «ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ», το Ινστιτούτο «Πρόσωπα» και το Ιδρυμα «Λήδας, Νανάς & Σπύρου Δούκα» μετά από μεγάλη διαδικτυακή ψηφοφορία.

Για έκτη χρονιά, ο θεσμός των «Προσώπων της Χρονιάς» αγκαλιάστηκε από τους πολίτες της Αχαΐας και όχι μόνο. Βέβαια, οι συνθήκες της εκδήλωσης ήταν ασυνήθιστες, αφού η πανδημία δεν επιτρέπει συγκεντρώσεις και μαζικές εκδηλώσεις, όμως η πραγματοποίηση των βραβεύσεων ήταν αδιαπραγμάτευτη. Οι διοργανωτές ετοίμασαν μια πλούσια τηλεοπτική παραγωγή σκηνοθετική επιμέλεια της οποίας ανέλαβε η eventmanager Μαρία Αλανιάδημε τον τηλεοπτικό σταθμό ΙΟΝΙΑΝ να στέκεται αρωγός αυτής της προσπάθειας. Οικοδεσπότες της διαφορετικής λαμπερής βραδιάς ήταν ο διευθυντής Σύνταξης της εφ. «ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ» Κωνσταντίνος Μάγνης και η παρουσιάστρια του ΙΟΝΙΑΝ TV Ελένη Κίτσιου.

Τιμώμενο πρόσωπο του 2020, η Ελπίδα Βαρδινογιάννη.

ΟΙ ΜΕΓΑΛΟΙ ΝΙΚΗΤΕΣ

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

>Στην κατηγορία «Κοινωνία», το πρόσωπο που τιμήθηκε από το κοινό και την επιτροπή ήταν ο Ηλίας Παπαγεωργόπουλος, ο νεαρός ναυαγοσώστης που έπεσε με αυτοθυσία στη φουρτουνιασμένη θάλασσα της Κεφαλονιάς για να βοηθήσει έναν νεαρό εν μέσω θαλασσοταραχής και μετά από έξι ώρες προσπάθειες τον διέσωσε από αέρος με τη βοήθεια ελικοπτέρου του Πολεμικού Ναυτικού.

Το βραβείο έδωσε ο Νίκος Δούρος, πρόεδρος των Φίλων του Νέου Αρχαιολογικού Μουσείου Πατρών, μέλος του ΔΣ του Ιδρύματος «Λήδας, Νανάς & Σπύρου Δούκα».

>Ως ομάδα στην κατηγορία «Κοινωνία» είχαμε πάλι δύο νικητές. Η αρχισυντάκτρια της εφημερίδας «ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ» Μαρίνα Ριζογιάννη βράβευσε την «Κίνηση Πολιτών για τη Διάσωση της πλατείας Καλλιπάτειρας» αλλά και την «Οικολογική Κίνηση Πάτρας» που συμπλήρωσε 35 χρόνια ζωής τη χρονιά που πέρασε.

ΔΙΟΙΚΗΣΗ

>Και φέτος, η κατηγορία «διοίκηση» είχε ξεχωριστή θέση στον θεσμό. Ως ομάδα, βραβεύτηκε η εταιρεία «Κρίνος» που αποφάσισε τη χρονιά που πέρασε να συσκευάζει τα αναψυκτικά της αποκλειστικά και μόνο σε γυάλινη φιάλη, 100% ανακυκλώσιμη για να προστατεύσει το περιβάλλον, εκπαιδεύοντας παράλληλα παιδιά 40 Δημοτικά και Νηπιαγωγεία σε θέματα ανακύκλωσης. Την βράβευση ανέλαβε ο Χάρης Ανδρικοπουλος, αντιπρόεδρος Επιμελητηρίου Αχαΐας.

>Το πρόσωπο που απέσπασε την προτίμηση του κοινού και της επιτροπής στην ίδια κατηγορία ήταν ο Εμμανουήλ Ορφανός. Η Ηρώ Τσιμπρή, γενική διευθύντρια ΑΧΑΪΑ-ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ ΑΕ βράβευσε τον μεγάλο νικητή για τον τρόπο που διοικεί το οινοποιείο Ορφανού, το οποίο πρόσφατα απέσπασε βραβείο στον κορυφαίο παγκόσμιο διαγωνισμό Decanter για τη Μαλαγουζιά του.

ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Στην «Εκπαίδευση», ο Γιώργος Τσαπρούνης, διευθυντής Επικοινωνίας Wind Ελλάς, ήταν ο άνθρωπος που τίμησε την Αλεξάνδρα Μακρυγεώργου του Liofyllo, που εκμεταλλεύεται τα φύλλα ελιάς για την παραγωγή ενός μεγάλους εύρους προϊόντων φιλικών προς το περιβάλλον.

>Η ομάδα της «Εκπαίδευσης» που τιμήθηκε από τον Αλέξανδρο Ζαπανιώτη, ManagingDirector της CoffeeIsland, ήταν το 12ο Δημοτικό Σχολείο Πάτρας. Οι μαθητές του σχολείου δημιούργησαν μία ταινία με στόχο την αποδοχή ατόμων με διαφορετικότητες παρουσιάζοντας τη ζωή του μικρού Νικόλα που ανήκει στο φάσμα του αυτισμού.

ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Στην κατηγορία «αθλητισμός», οι συντάκτες της εφημερίδας «ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ» Παναγιώτης Αντωνόπουλος και Κωνσταντίνος Λαμπρόπουλος κλήθηκαν από τους παρουσιαστές να παραδώσουν διαδικτυακά τα βραβεία στους μεγάλους νικητές.

>Ως πρόσωπα, τιμήθηκαν από το κοινό και την επιτροπή της διοργάνωσης ο Γιώργος Κυριακόπουλος, ο οποίος χρίστηκε διεθνής με την Εθνική ομάδα ποδοσφαίρου στις 15 Νοεμβρίου σ ένα παιχνίδι με αντίπαλο την Μολδαβία και έγινε ο 9ος Αχαιός που το πετυχαίνει.

>Επιπλέον, ως πρόσωπο τιμήθηκε και ο ποδηλάτης του Ομίλου Πάτρας Γιάννης Βαρώτσος που το 2020 έζησε μια ονειρική χρονιά κατακτώντας πέντε μετάλλια σε πανελλήνια πρωταθλήματα.

>Για την ίδια κατηγορία, ως ομάδα, τιμήθηκε η Αθλητική Ενωση Καλαβρύτων, η οποία τη χρονιά που μας πέρασε αγωνίστηκε για πρώτη φορά στην ιστορία της στην πρώτη κατηγορία των τοπικών πρωταθλημάτων της Αχαΐας στο ποδόσφαιρο και παράλληλα διατήρησε πολλά αγωνιστικά τμήματα σε αρκετά αθλήματα με περισσότερα από 80 παιδιά στις τάξεις της.

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

>«Πολιτισμός» το 2020 ήταν εξαιρετικά δύσκολο να υπάρξει δεδομένου πως σχεδόν κάθε δραστηριότητα έχει «παγώσει». Ομως και πάλι, υπήρξαν Αχαιοί που ξεχώρισαν με τις δράσεις τους, όπως ο Σταύρος Ράπτης που συνέγραψε τη ταινία «Μήλα» η οποία οδεύει ολοταχώς προς τα βραβεία Οσκαρ. Την βράβευση πραγματοποίησε η διευθύντρια Εφορείας Αρχαιοτήτων Νομού Αχαΐας Αννίτα Κουμούση.

>Η ομαδική δράση που βραβεύτηκε στην κατηγορία «πολιτισμός» ήταν αυτή των κυριών Ερωφίλη Κόλλια και Αναστασία Γκαδόλου. Η δικηγόρος Βασιλική Ντζελβέ, μέλος του ΔΣ του Ιδρύματος «Δούκα», τίμησε τις δύο αρχαιολόγους που ολοκλήρωσαν τις έρευνες στον ναό του Ποσειδωνίου Ελικώνα στο ύψος της αρχαίας Ελίκης.

ΤΙΜΗΣ ΕΝΕΚΕΝ

Για το τέλος, αφήσαμε τους ήρωες του 2020, οι οποίοι τιμής ένεκεν βραβεύθηκαν για την προσφορά τους το έτος της πανδημίας. Ασφαλώς αναφερόμαστε στο ιατρικό, νοσηλευτικό και διοικητικό προσωπικό των νοσοκομείων και κέντρων υγείας της Αχαΐας που από τις αρχές Μαρτίου βρίσκονται στην πρώτη γραμμή καταπολέμησης του κορονοϊού.

Τους ιατρούς των δύο νοσοκομείων της Πάτρας, ΠΓΝΠ και «Αγίου Ανδρέα», τίμησε ο διοικητής της 6ης ΥΠΕ Γιάννης Καρβέλης.

Τους νοσηλευτές των δύο νοσοκομείων, ο περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Νεκτάριος Φαρμάκης. Το διοικητικό και λοιπό προσωπικό, ο αντιπεριφερειάρχης Αχαΐας Χαράλαμπος Μπονάνος.

Τα Κέντρα Υγείας Βορείου, Νοτίου τομέα και Κάτω Αχαΐας ο Νίκος Χατζηνικολάου, διευθυντής του Ογκολογικού Τμήματος και μέλος ΔΣ της Pfizer Hellas.

Τέλος, το ΕΚΑΒ 3ης Περιφέρειας βράβευσε η πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Πατρών, ΆνναΜαστοράκου.

____

Διοργάνωση
Εφημερίδα ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Ινστιτούτο Πρόσωπα
Ίδρυμα «Λήδας, Νανάς & Σπύρου Δούκα»

Συνδιοργάνωση
Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας
ΠΕΔ Δυτικής Ελλάδας

Χρυσός Χορηγός
CoffeeIsland

Ασημένιοι Χορηγοί
WIND
ΜΠΑΚΑΛΑΡΟΣ

Υποστηρικτές
ΟΛΠΑ Α.Ε.
MEDFRIGO
stegno

Official Broadcaster
IONIAN tv

ΧορηγοίΕπικοινωνίας
ΑΘΗΝΑΪΚΟ-ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΠρακτορείοΕιδήσεων
westcity.gr
ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ NEWS

Δείτε ξανά την Τελετή Απονομής στο: https://www.prosopaxronias.gr/



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...