Πως μπορούμε να δούμε ηλεκτρονικά μέσω εφαρμογής την αντικειμενική αξία ακινήτου

Γράφει ο Οικονομολόγος Ανδρέας Καλιγάς

Πως μπορούμε να δούμε ηλεκτρονικά μέσω εφαρμογής την αντικειμενική αξία ακινήτου  Οι τιμές ζώνης για τον προσδιορισμό της φορολογητέας αξίας των ακινήτων  

Σε λειτουργία η νέα ηλεκτρονική πλατφόρμα που εντοπίζει τις τιμές ζώνης των ακινήτων σε όλη τη χώρα που βρίσκονται εντός του αντικειμενικού συστήματος υπολογισμού αξιών  

Ο πολίτης επιλέγει μέσω ψηφιακού χάρτη τον δρόμο στον οποίο βρίσκεται το ακίνητο που τον ενδιαφέρει και εμφανίζεται η τιμή ζώνης που ισχύει σήμερα και μέχρι τέλος του έτους και την νέα τιμή ζώνης που ανακοινώθηκε και θα εφαρμοστεί από τις αρχές του 2022. Ο ψηφιακός χάρτης ενημερώνεται σταδιακά.  

 Οι οδηγίες της εφαρμογής αναφέρουν τα εξής:

  • Οι κυκλικές ζώνες απεικονίζονται με κόκκινο χρώμα, οι γραμμικές με πορτοκαλί (σε κλίμακα 1:36.000 ή μεγαλύτερη) και με ετικέτα Όνομα Ζώνης-Τιμή (€/τ.μ.). Η τιμή ζώνης αναφέρεται σε νεόδμητο διαμέρισμα πρώτου ορόφου συνήθους θέσης και κατασκευής με πρόσοψη σε ένα δρόμο .
  • Η εναλλαγή μεταξύ των ζωνών της αναπροσαρμογής του 2018 και της αναπροσαρμογής του 2021 γίνεται μέσω του σχετικού κουμπιού αριστερά.
  • Για εντοπισμό ζώνης του αντικειμενικού συστήματος, εισάγετε διεύθυνση, τοπωνύμιο ή τον κωδικό ζώνης στο πεδίο αναζήτησης και πατώντας το μεγεθυντικό φακό εστιάζεται στη ζώνη ενδιαφέροντος.
  • Επιλέγοντας μια ζώνη, σε κλίμακα 1:72.000 ή μεγαλύτερη, εμφανίζεται παράθυρο με τις πληροφορίες της ζώνης, τον αντίστοιχο Πίνακα και Χάρτη του ΦΕΚ του Αντικειμενικού Συστήματος και τους ενημερωμένους συντελεστές εμπορικότητας. Η ενημερωμένη τιμή ζώνης εμφανίζεται στο χάρτη.
  • Η εφαρμογή υπολογισμού αντικειμενικής αξίας για μεταβίβαση ακινήτων για συγκεκριμένα έντυπα ενεργοποιείται από το σχετικό κουμπί πάνω δεξιά. Αφού επιλέξετε στο χάρτη το ακίνητο, καθώς συμπληρώνετε τα απαραίτητα στοιχεία, η αντικειμενική αξία εμφανίζεται στον τίτλο του παραθύρου. Η εφαρμογή είναι πληροφοριακού χαρακτήρα.   

Η ηλεκτρονική πλατφόρμα ψηφιακού χάρτη με τις τιμές ζώνης

https://maps.gsis.gr/valuemaps/

Οι αντικειμενικές αξίες για τον προσδιορισμό της φορολογητέας αξίας των ακινήτων

Αριθμ. 57732 ΕΞ 2021 – ΦΕΚ Τεύχος B’ 2375/07.06.2021
Αναπροσαρμογή των τιμών εκκίνησης των περιοχών που είναι ενταγμένες στο σύστημα αντικειμενικού προσδιορισμού φορολογητέας αξίας ακινήτων και έναρξη ισχύος των διατάξεων του άρθρου 41 του ν. 1249/1982 και καθορισμός τιμών εκκίνησης και συντελεστών αυξομειωσης τους για τον προσδιορισμό της φορολογητέας αξίας των ακινήτων που βρίσκονται σε λοιπές περιοχές εντός σχεδίου ή ορίων οικισμών κατά το αντικειμενικό σύστημα.



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...