“Πόλεμος” ΕΕ – Ιταλίας: Απερρίφθη ο ιταλικός προϋπολογισμός

“Πόλεμος” ΕΕ – Ιταλίας: Απερρίφθη ο ιταλικός προϋπολογισμός

Ο προϋπολογισμός της Ιταλίας για το 2019 δεν πέρασε τελικά από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με την Κομισιόν να ζητάει έναν καινούριο από τη γειτονική χώρα.

Μάλιστα,  η Ιταλία έχει περιθώριο τριών εβδομάδων για να παρουσιάσει αυτό τον νέο προϋπολογισμό όπως μεταδίδει το ιταλικό πρακτορείο ειδήσεων AGI επικαλούμενο πηγές στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Στην ανακοίνωσή της, η Επιτροπή επισημαίνει ότι ο ιταλικός προϋπολογισμός δεν συμμορφώνεται με τη δημοσιονομική σύσταση που απηύθυνε στην Ιταλία το Συμβούλιο της ΕΕ, στις 13 Ιουλίου 2018.

Ο αρμόδιος επίτροπος για θέματα Οικονομίας, Πιέρ Μοσκοβισί, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε στο Στρασβούργο, τόνισε ότι η Ιταλία δεν έχει απαντήσει σε τρία σοβαρά ζητήματα: Στο ύψος του διαρθρωτικού ελλείμματος, στη σημασία του χρέους και ττην προοπτική της ανάπτυξης.

Η Ιταλία έχει τρεις εβδομάδες από σήμερα για να στείλει στην Κομισιόν τον αναθεωρημένο προϋπολογισμό για το 2019. Είναι η πρώτη φορά που η Επιτροπή ζητά από μία χώρα της Ευρωζώνης να αναθεωρήσει το προσχέδιο του προϋπολογισμού της.

Ο Ιταλός πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε, σε δηλώσεις του στο πρακτορείο ειδήσεων Bloomberg, αναφέρθηκε στις επόμενες κινήσεις της κυβέρνησής του αναφορικά με την αντιπαράθεση με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

«Δεν έχουμε κανένα σχέδιο Β. Το ιταλικό σπρεντ δεν θα φτάσει τις 400 μονάδες διότι επαναλάβαμε ότι η Ιταλία δεν θα βγει από το Ευρώ», τόνισε ο Κόντε.

Πρόσθεσε, δε, ότι «το 2,4% είναι το ανώτατο όριο της σχέσης ελλείμματος-ΑΕΠ. Αν η οικονομική ανάπτυξη θα είναι ισχυρή, το ποσοστό θα είναι χαμηλότερο. Διαφορετικά, θα υπάρξει μείωση των δημοσίων δαπανών».

«Δεν παίζουμε σε ρωσική ρουλέτα, δεν παίζουμε με το μέλλον των παιδιών μας», υπογράμμισε επίσης ο επικεφαλής της ιταλικής κυβέρνησης.

Ο ιταλός υπουργός Εσωτερικών, Ματέο Σαλβίνι, παράλληλα, κατέστησε σαφές ότι «μόνον το ιταλικό κοινοβούλιο μπορεί να βελτιώσει τον δημόσιο προϋπολογισμό της χώρας». «Είναι μέτρα που στοχεύουν στην ανάπτυξη, στην εργασία και στο δικαίωμα στην σύνταξη και στην υγεία», πρόσθεσε ο γραμματέας της Λέγκα. «Ακούμε την γνώμη όλων, αλλά δεν γυρνάμε πίσω», ολοκλήρωσε ο Σαλβίνι.

 

Πηγή: https://www.kontranews.gr/KOSMOS/345435-Polemos-EE-Italias-Aperriphthe-o-italikos-proypologismos ΚΟΣΜΟΣ



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...