Πώς τοποθετούνται σωστά οι αντιολισθητικές αλυσίδες στο ΙΧ

bb

Πώς τοποθετούνται σωστά οι αντιολισθητικές αλυσίδες στο ΙΧ

Η επέλαση του χιονιά συνεχίζεται σήμερα και το χιόνι, αν και υπάρχει σημαντική κινητοποίηση Δήμων και Περιφερειών, αναμένεται να σκεπάσει το οδικό δίκτυο

Το χιόνι και ο πάγος στους δρόμους θα πρέπει να κινητοποιήσουν τους οδηγούς, οι οποίοι θα πρέπει όχι μόνο να έχουν στο πορτμπαγκάζ του οχήματός τους αντιολισθητικές αλυσίδες, αλλά να γνωρίζουν και πως θα τις τοποθετήσουν. Μάλιστα ένα απαραίτητο αξεσουάρ που θα πρέπει να έχουν οι οδηγοί είναι ένα ζευγάρι ειδικά γάντια για να μπορέσουν να αντέξουν στο κρύο, αν και όταν θα χρειαστεί να τοποθετήσουν στα ελαστικά του οχήματός τους τις αλυσίδες.  

Πώς τοποθετούνται οι αλυσίδες στα ΙΧ

 

Τα βασικά είδη αλυσίδων είναι τρία:

«Απλές» αλυσίδες

Οι απλές αλυσίδες αποτελούν μία οικονομική λύση, ωστόσο η τοποθέτησή τους δεν είναι τόσο εύκολη όσο φαίνεται στην αρχή και στην επίδειξη που γίνεται κατά την αγορά τους. Γι αυτό οι οδηγοί θα πρέπει να κάνουν μία… πρόβα τοποθέτησης πριν ξεκινήσουν για τον προορισμό τους. 

Για να τις τοποθετήσουμε σωστά, πρώτα περνάμε το πλαστικοποιημένο συρματόσχοινο πίσω από τον τροχό του οχήματος και κάτω από την ανάρτηση και τραβώντας τους κρίκους. Στη συνέχεια η επόμενη κίνηση είναι να ενώσουμε και να δέσουμε τις άκρες του με την ειδική ασφάλεια. 

Το επόμενο βήμα είναι να τραβήξουμε την κόκκινη αλυσίδα μέχρι τον απέναντι μηχανισμό και να την ασφαλίσουμε. 

Το αυτοκίνητο είναι έτοιμο να πατήσει στο χιονισμένο ή παγωμένο οδόστρωμα. Ωστόσο καλό είναι να προχωρήσουμε λίγα μέτρα με το αυτοκίνητο και στη συνέχεια να σταματήσουμε και να ξανακοιτάξουμε τις αλυσίδες ώστε να βεβαιωθούμε πως όλα βρίσκονται σωστά τοποθετημένα.
Ωστόσο η τοποθέτηση των αλυσίδων δεν σημαίνει πως δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος, γι αυτό θα πρέπει να οδηγήσουμε προσεκτικά. 

Πολύ σημαντικό για την ασφάλεια μας είναι να έχουν τοποθετηθεί σωστά οι αλυσίδες

Πολύ σημαντικό για την ασφάλεια μας είναι να έχουν τοποθετηθεί σωστά οι αλυσίδες

Αλυσίδες «Αράχνη»

Μία άλλη επιλογή που έχουν οι οδηγοί που επιθυμούν ή πρέπει να κινηθούν με τα οχήματά τους στο χιόνι είναι οι αλυσίδες «αράχνη». Ωστόσο είναι μεγάλου όγκου και δεν κάνουν για μικρά αυτοκίνητα. Η σωστή τοποθέτησή τους βασίζεται στα μπουλόνια του αυτοκινήτου και απαιτεί μια προεργασία από το σπίτι, αλλά και προσεκτικό διάβασμα των οδηγιών χρήσης. Οι ειδικοί αναφέρουν πως είναι αρκετά εύχρηστες και αποτελεσματικές όμως πρέπει να είναι ρυθμισμένες σωστά ώστε να σφίγγουν καλά πάνω στον τροχό. 

Αλυσίδες «Κουβέρτα»

Οι «κουβέρτες» είναι ιδανικές για την οδήγηση σε μαλακό χιόνι, ενώ είναι πιο βολικές και πιο εύχρηστες από τις άλλες δύο κατηγορίες. Αφενός δεν πιάνουν πολύ χώρο και αφετέρου η τοποθέτηση τους είναι εξαιρετικά απλή και γρήγορη. «Φοριούνται» εύκολα στον τροχό και έχουν την ικανότητα να απορροφούν τους κραδασμούς, γλυτώνοντας το αμάξι από πολλή ταλαιπωρία.
Ωστόσο η ευκολία και η άνεση έχουν επιπτώσεις στην ασφάλεια, καθώς η συμπεριφορά τους δεν είναι τόσο καλή στον πάγο και γενικότερα η οδήγηση με αυτές χρειάζεται μεγάλη προσοχή.

 

Πηγή: https://www.kontranews.gr/KOINONIA/350616-Pos-topothetoyntai-sosta-oi-antiolisthetikes-alysides-sto-ICH ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ακολουθήστε το nafpaktianews.gr στο Google News αλλά και στο Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...