Π.Ρήγας: Θα ολοκληρώσουμε την αποστολή μας σε ορίζοντα τετραετίας

panagiotis-rigasΤην πεποίθησή του ότι η δεύτερη αξιολόγηση θα ολοκληρωθεί σύντομα και ότι στο Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου, θα παρουσιαστούν τα μέτρα για το χρέος εκφράζει σε συνέντευξή του στην «Kontra news» o γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ Πάνος Ρήγας.

Παράλληλα ο κ. Ρήγας επισημαίνει, ότι «οι δυσμενέστατοι συσχετισμοί του 2015 δεν ισχύουν σήμερα, τους έχουμε με πολύ κόπο ανατρέψει».

«Οι σκληρές και πολλές φορές ακραίες θέσεις του κ. Σόιμπλε για το ελληνικό ζήτημα είναι γνωστές εδώ και καιρό σε όλους», λέει ο κ. Ρήγας απαντώντας σε ερώτηση σχετική με τη στάση του Βερολίνου και σημειώνει:

«Το ποιοτικό στοιχείο που έχει αλλάξει είναι ότι αντιτίθενται, ανοικτά πλέον, στα σχέδιά του όλο και περισσότεροι παράγοντες που εμπλέκονται στις διαπραγματεύσεις. Οι δυσμενέστατοι συσχετισμοί του 2015 δεν ισχύουν σήμερα, τους έχουμε με πολύ κόπο ανατρέψει. Μόλις προχθές διαβάζαμε τη δήλωση Ευρωπαίου αξιωματούχου ότι ο Σόιμπλε δεν μπορεί να τα θέλει όλα δικά του. Η ελληνική οικονομία έχει ήδη μπει σε τροχιά ανάκαμψης, που δεν πρέπει να ανακοπεί με τεχνητό τρόπο. Οι πολιτικές αποφάσεις πρέπει να είναι στην κατεύθυνση της αναπτυξιακής ώθησης. Η Ελλάδα δικαιούται γρήγορα να ενταχθεί στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Πεποίθησή μου είναι ότι η δεύτερη αξιολόγηση θα ολοκληρωθεί σύντομα, ενώ πλέον περιμένουμε από τον κ. Ρέγκλινγκ να παρουσιάσει στο Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου τα μέτρα για το χρέος, στο πλαίσιο των αποφάσεων του Eurogroup του περασμένου Μαΐου».

Ερωτηθείς γα το εάν οι αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα συνδέονται με επίσπευση των απαιτήσεων των δανειστών, o γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ χαρακτηρίζει τις αιτιάσεις αυτές υπερβολικές.

«Ο ανασχηματισμός που έγινε πρόσφατα πραγματοποιήθηκε με μοναδικό γνώμονα την αποτελεσματικότερη λειτουργία της κυβέρνησης και την ταχύτερη υλοποίηση των συλλογικών κυβερνητικών αποφάσεων. Οι όποιες αλλαγές προσώπων δεν πρόκειται να μεταβάλλουν σε τίποτα την ασκούμενη κυβερνητική πολιτική, ούτε πρόκειται να σημάνουν τη μετατόπιση προς τις απαιτήσεις των δανειστών» τονίζει και προσθέτει.

«Στα εργασιακά που βρίσκονται στην αιχμή της δεύτερης αξιολόγησης στόχος μας παραμένει η επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων και οι αλλαγές στην αγορά εργασίας, η οποία, την πενταετία 2010-2014, απορρυθμίστηκε πλήρως, χωρίς να επιτευχθεί κανένας από τους στόχους που οι θεσμοί και οι τότε ελληνικές κυβερνήσεις είχαν θέσει».

Απαντώντας σε ερώτηση για το ενδεχόμενο εκλογών στην περίπτωση που ο σχεδιασμός της κυβέρνησης για την απομείωση του χρέους δεν ευοδωθεί, ο κ. Ρήγας υπογραμμίζει ότι, «ένα τέτοιο σενάριο έχει ελάχιστες πιθανότητες υλοποίησης», καθώς «από τα μηνύματα που λαμβάνουμε δεν προκύπτει πιθανότητα εμπλοκής των διαπραγματεύσεων» και σημειώνει ότι, «τον περασμένο Μάιο όλες οι πλευρές -του Βερολίνου συμπεριλαμβανομένου- αναγνώρισαν την ανάγκη απομείωσης του μη βιώσιμου ελληνικού χρέους».

«Θεωρώ ότι δεν υπάρχει τίποτε το ηρωικό σε μια φυγή δια των εκλογών στη μέση της εφαρμογής ενός προγράμματος. Η εντολή που πήραμε από τον ελληνικό λαό είναι να προστατεύσουμε την κοινωνική πλειοψηφία από τις συνέπειες μιας δημοσιονομικής προσαρμογής σε μια ήδη επιβαρυμένη κοινωνία και αυτή την αποστολή έχουμε σκοπό να την ολοκληρώσουμε σε ορίζοντα τετραετίας, προκείμενου να μας κρίνουν εκ του αποτελέσματος οι πολίτες».

Συνεχίζοντας ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ, κατηγορεί τη Νέα Δημοκρατία, ότι «ασκεί τα καθήκοντα της αξιωματικής αντιπολίτευσης με μόνα όπλα τις κραυγές και την καθημερινή καταστροφολογία» ενώ βασική της επιδίωξη «δεν είναι τόσο να βγει η χώρα από την κρίση, όσο η δική της δικαίωση και η παλινόρθωση των παλαιών συστημάτων της οικονομικής ελίτ που στηρίζει και τη στηρίζουν.

Το πρόγραμμα της ΝΔ περιλαμβάνει οριζόντιες περικοπές στις συντάξεις, ομαδικές απολύσεις στον ιδιωτικό τομέα, απολύσεις στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας και διαιώνιση της ανοχής απέναντι στο σύστημα διαπλοκής. Ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης από το βήμα της ΔΕΘ ανέφερε ότι εφόσον αναλάβει την εξουσία όχι μόνο θα εφαρμόσει το πρόγραμμα, αλλά θα το συμπληρώσει με επιπρόσθετες μεταρρυθμίσεις. Πίσω από αυτές τις αόριστες «μεταρρυθμίσεις», όπως και πίσω από την εξίσου αόριστη περικοπή «δαπανών», δεν κρύβεται τίποτε άλλο παρά η κοινωνική συντριβή. Μια τέτοια ατζέντα δεν μπορεί παρά να συγκροτεί στην πράξη ένα τέταρτο μνημόνιο».

Αναφερόμενος στο θέμα των σχέσεων της πολιτείας με την Εκκλησία, ο κ. Ρήγας υπογραμμίζει ότι «η θέση τού ΣΥΡΙΖΑ για το ζήτημα της εκκλησίας είναι γνωστή και δημόσια εδώ και χρόνια και πως ο ίδιος ο πρωθυπουργός στην πρότασή του για τη συνταγματική αναθεώρηση -τον περασμένο Ιούλιο- μίλησε για την ανάγκη εξορθολογισμού των σχέσεων κράτους και Εκκλησίας, με προοπτική τον διαχωρισμό και τους διακριτούς ρόλους τους, ενώ ερωτηθείς εάν διαμορφώνεται εσωκομματικός πόλος αντιπολίτευσης, τονίζει ότι, «οι συλλογικές αποφάσεις του συνεδρίου μας δεσμεύουν όλους και όλες».

Σχετικά με την εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ, ο κ. Ρήγας εκτιμά ότι «είναι εξαιρετικά πρώιμο να εξαχθούν ασφαλή συμπεράσματα για το τι σημαίνει για την Ελλάδα η εκλογή του» και προσθέτει ότι υπάρχει εύλογη ανησυχία και εγρήγορση, στο βαθμό που ο Τραμπ δείχνει να έχει άγνοια των θεμάτων της εξωτερικής πολιτικής, ενώ οι ελάχιστες αναφορές του στη χώρα μας ήταν ως τώρα απαξιωτικές.

«Πιστεύω πάντως ότι η εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ έχει εμφανίσει ως τώρα μια ιστορική συνέχεια, ανεξαρτήτως του ποιος ήταν Πρόεδρος», σημειώνει.

Συνεχίζοντας, χαρακτηρίζει την επίσκεψη του Προέδρου Ομπάμα και του υπουργού Οικονομικών Τζακ Λιού στην Αθήνα, «γεγονός με ιδιαίτερη σημασία, για τη χώρα μας και για την Ευρώπη».

«Είναι γνωστή η στάση των ΗΠΑ και του Προέδρου Ομπάμα υπέρ των ελληνικών θέσεων για το ζήτημα της ρύθμισης του ελληνικού χρέους, ως σημαντικό βήμα για τη μετάβαση σε μια εποχή ανάπτυξης και ευημερίας», καταλήγει ο κ. Ρήγας.

The post Π.Ρήγας: Θα ολοκληρώσουμε την αποστολή μας σε ορίζοντα τετραετίας appeared first on indicator.gr.

Πηγή:



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...