«Πόλεμος λάσπης και πανικός από τη Ν.Δ. μετά το κλείσιμο της αξιολόγησης»
Συνέντευξη της Ράνιας Σβίγκου, εκπροσώπου τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, στην κυριακάτικη kontranews και τη Στέλλα γκαντωνα
1. Επειδή είδαμε κ. Σβίγκου ότι η πρόσφατη συμφωνία με τους δανειστές, μόνο αναίμακτα δεν έκλεισε. Μπορείτε να διαβεβαιώσετε τους πολίτες ότι η επόμενη αξιολόγηση δεν θα περιλαμβάνει και νέα μέτρα;
Η απόφαση του Eurogroup της 15ης Ιουνίου είναι ένα αποφασιστικό βήμα προς την έξοδο από την κρίση και τα μνημόνια, παρόλες τις δυσκολίες και τον αρνητικό συσχετισμό δυνάμεων. Η κυβέρνηση δικαιώνεται που δεν αποδέχθηκε το προηγούμενο σχέδιο απόφασης, αυτό του Eurogroup της 22ας Μαΐου, παρά τις πιέσεις από το εξωτερικό, αλλά και το εσωτερικό. Η συμφωνία έκλεισε με θετικό πρόσημο, κάτι που δημιουργεί πανικό και αφωνία στην αξιωματική αντιπολίτευση. Τα μακροπρόθεσμα πρωτογενή πλεονάσματα θα είναι χαμηλότερα από αυτά που απαιτούνται από το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης από άλλες χώρες, που δεν είναι σε πρόγραμμα, γίνεται λόγος για ρήτρα ανάπτυξης, η εφαρμογή των μέτρων για το χρέος είναι πλέον δεδομένη, και οι μελλοντικές συζητήσεις θα αφορούν την έκτασή τους, ενώ αποσαφηνίζονται μέτρα και μηχανισμοί για την ανάπτυξη, κάτι το οποίο είναι και το μεγάλο στοίχημα της κυβέρνησης. Αυτοί που εύχονται να υπάρξουν νέα μέτρα, και μάλιστα υπόσχονται ότι θα πάρουν από μόνοι τους και παραπάνω μέτρα από όσα θα ήθελαν να μας ζητήσουν οι δανειστές, είναι η Ν.Δ. του κ. Μητσοτάκη.
2. Έξοδο στις αγορές πότε να περιμένουμε;
Δεν πρόκειται να βγούμε στις αγορές με τον τρόπο του κ. Σαμαρά, ο οποίος πουλούσε στο εσωτερικό success story, ενώ έξω έψαχνε πιστοποιητικά βιωσιμότητας για το χρέος, για να διευκολύνει τους ευρωπαίους ομοϊδεάτες του. Η έξοδος δεν θα είναι ένα επικοινωνιακό πυροτέχνημα, ούτε ένα προεκλογικό τέχνασμα. Για αυτό ακριβώς, η χρονική στιγμή της εξόδου στις αγορές, θα επιλεγεί μετά από σχεδιασμό, συντονισμένες κινήσεις της κυβέρνησης, θα εξαρτηθεί από τις διεθνείς οικονομικές συνθήκες, και μόνο όταν θα είμαστε βέβαιοι για το αποτέλεσμά της. Πάντως, το κλείσιμο της αξιολόγησης έχει θέσει τις βάσεις για την έξοδο, σε σύντομο χρονικό διάστημα από τώρα.
3. Εσείς γνωρίζατε πως δεν θα είχατε τώρα μέτρα για το χρέος και QE; Πράγμα που γνώριζε ωστόσο ο κ. Χουλιαράκης, όπως ο ίδιος είπε άλλωστε…
Όσο κι αν πολλοί προσπάθησαν να παρερμηνεύσουν όσα είπε ο κ. Χουλιαράκης στο συνέδριο του Economist, για να κάνουν τη συνηθισμένη μικροπολιτική σπέκουλα, τελικά δεν τα κατάφεραν. Ο κ. Χουλιαράκης είπε αυτό που όλος ο κόσμος γνώριζε και γνωρίζει, ότι τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος θα υλοποιηθούν μετά το τέλος του προγράμματος. Μεταξύ της υλοποίησης και της περαιτέρω συγκεριμενοποίησης, η οποία αποτελούσε και τον στόχο μας, παίχθηκε πάλι ένα παιχνίδι εντυπώσεων, ιδίως από τη Ν.Δ. του κ. Μητσοτάκη, και με τη βοήθεια των φιλικών του, συστημικών μέσων. Όσον αφορά την ένταξη στο QE, γνωρίζετε ότι αυτή αποφασίζεται από την ΕΚΤ, η οποία είναι ένας ανεξάρτητος οργανισμός, ο οποίος αποφασίζει με βάση τα δικά του κριτήρια.
4. Οι πολιτικοί σας αντίπαλοι, πάντως, κ. Σβίγκου σας κατηγορούν για το ότι λέτε πως η λιτότητα δεν είναι μονόδρομος, την ώρα που βαδίζετε σε αυτόν…
Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ένα μεγάλο ποσοστό των συμπολιτών μας περνάει δύσκολα. Από τότε που άρχισε η κρίση, χάθηκε το 25% του ΑΕΠ, η ανεργία αυξήθηκε κατακόρυφα, το ίδιο και το ποσοστό των πολιτών που ζει κάτω από το όριο της φτώχειας. Δεν υπάρχει, όμως, μεγαλύτερη υποκρισία από αυτή της αντιπολίτευσης, ειδικά της αξιωματικής. Όσα υπόσχεται σήμερα ο πρόεδρος της ΝΔ,με το σκληρό νεοφιλελεύθερο και αντεργατικό πρόγραμμά του είναι ελαφρύνσεις για τους έχοντες, απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων, ιδιωτικοποίηση των υπηρεσιών καθαριότητας, μέτρα που ούτε η πιο σκληρή πλευρά μέρος των δανειστών δεν έχει καν φανταστεί.
Ο κ. Μητσοτάκης θέλει νοσοκομεία χωρίς γιατρούς, σχολεία χωρίς δασκάλους, ούτε ίχνος κράτους πρόνοιας. Όλα θυσία στον βωμό των , φιλικών του, επιχειρηματικών συμφερόντων. Η σημερινή κυβέρνηση, αντίθετα, αγωνίστηκε, από την πρώτη στιγμή, παρά τις δύσκολες καταστάσεις, για την ανασυγκρότηση του κοινωνικού κράτους. Δώσαμε πρόσβαση σε δυόμισι εκατομμύρια ανασφάλιστους συμπολίτες μας σε υπηρεσίες δημόσιας υγείας, 550.000 συμπολίτες μας λαμβάνουν το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης, το οποίο θα επεκτείνεται διαρκώς, το 10% των δικαιούχων του κοινωνικού εισοδήματος αλληλεγγύης θα έχει τη δυνατότητα να ενταχθεί σε προγράμματα απασχόλησης, γίνονται προσλήψεις στην παιδεία και τη υγεία. Για να μη μιλήσω για τα αντίμετρα, που προβλέπουν επιδότηση ενοικίου, η οποία θα καλύψει σχεδόν τα μισά νοικοκυριά της χώρας, για την ενίσχυση της επιδοματικής πολιτικής, για την επέκταση των προγραμμάτων σχολικών γευμάτων σε Δημοτικά και Γυμνάσια περιοχών με υψηλά ποσοστά ανεργίας και φτώχειας, για την αύξηση κατά 50% του συνολικού αριθμού παιδιών προσχολικής ηλικίας, που θα μπορούν να εγγραφούν δωρεάν σε βρεφονηπιακούς σταθμούς, για τη ριζική μεταρρύθμιση στη χρηματοδοτική συμμετοχή των ασφαλισμένων στην φαρμακευτική δαπάνη. Όλα αυτά είναι έμπρακτα δείγματα για το ποιες είναι οι προτεραιότητες για μας.
5. Ο κ. Μητσοτάκης και η Ν.Δ. επιμένουν σε συγκρότηση εξεταστικής επιτροπής με αφορμή το θέμα Καμμένου. Αν δεν υπάρχει κάτι μεμπτό γιατί επιμένετε να λέτε όχι;
Τις τελευταίες μέρες δεχόμαστε έναν πόλεμο λάσπης από τη Ν.Δ. Η αξιολόγηση έκλεισε, όλα τα καταστροφολογικά της σενάρια έπεσαν στο κενό, και, ελλείψει άλλου αντιπολιτευτικού αφηγήματος βρήκε τώρα αυτή την ιστορία. Ζητάνε εξεταστική επιτροπή για μια δήθεν παρέμβαση του κ. Καμμένου. Πρόκειται για μια κίνηση αντιπερισπασμού, η οποία δεν γίνεται πιστευτή από κανέναν, και δεν θα καταφέρει να αποπροσανατολίσει κανέναν.
6. Διεύρυνση ο ΣΥΡΙΖΑ χρειάζεται; Και αν ναι, πώς θα την επιδιώξετε;
Αυτό που μας απασχολεί είναι η διεύρυνση της κοινωνικής βάσης του ΣΥΡΙΖΑ, κι όχι η συμμαχία με φαντάσματα του παρελθόντος ή με θιασώτες ενός άγριου νεοφιλελευθερισμού. Δυστυχώς, η εγχώρια πολιτική σκηνή, ιδιαίτερα ο χώρος της λεγόμενης κεντροαριστεράς, έχει παραμείνει προσκολλημένη σε μια αναπόληση της δεκαετίας του 1990 ή του 2000. Αντί να διδαχθούν από τη γενικότερη στροφή, πανευρωπαϊκά, της σοσιαλδημοκρατίας, προς μια πιο προοδευτική, αριστερή κατεύθυνση, επιμένουν ακόμα σε νεοφιλελεύθερα ιδεολογικά προτάγματα, ενώ πιστεύουν ότι η αναγέννησή τους θα έρθει διά της επίκλησης του πνεύματος του εκσυγχρονισμού του κ. Σημίτη, ή διά της σύμπραξης διαφόρων μικροφεουδαρχών και παραγόντων του παρελθόντος, οι οποίοι, σήμερα, δεν εκπροσωπούν παρά μόνο τον εαυτό τους.
7. Το κόμμα, κατά τη γνώμη σας, σε ποια κατεύθυνση θα πρέπει να δουλέψει από δω και στο εξής;
Η μείωση της ανεργίας, του μεγαλύτερου προβλήματος της ελληνικής κοινωνίας, η οικοδόμηση ενός πραγματικού κοινωνικού κράτους, οι μεγάλες τομές στην υγεία, την παιδεία, την πρόνοια, οι μεταρρυθμίσεις στους θεσμούς, η θεμελίωση ενός κράτους κι ενός δημοσίου που να υπηρετεί και να μην δυναστεύει τον πολίτη, η μάχη για τη διεύρυνση της δημοκρατίας και των κοινωνικών δικαιωμάτων, αλλά, πάνω από όλα, η μεγάλη μάχη για τη βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών, είναι ζητήματα που μας απασχόλησαν από την πρώτη στιγμή, αλλά που θέλουν ακόμα πολύ κόπο, αγώνα και προσπάθεια.
Πηγή: http://www.kontranews.gr/POLITIKE/292059-Rania-Sbigkoy-Panikos-kai-aphonia-ste-ND-meta-to-kleisimo-tes-axiologeses ΠΟΛΙΤΙΚΗ