Ρεύμα: Αυξήσεις από 7% έως 63% στην τιμή ηλεκτρικής ενέργειας τον Δεκέμβριο

Από 15,5 έως 19,9 λεπτά διαμορφώνεται η τιμή της κιλοβατώρας για το μήνα Δεκέμβριο που παρά την αυτοσυγκράτηση των μεγάλων ηλεκτροπαραγωγών οι τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας παρουσιάζονται ακριβότερες από 7% έως και 63% συγκριτικά με τον Νοέμβριο.

Το κόστος του ρεύματος αντανακλά το μεγάλο ράλι στην τιμή της χονδρεμπορικής με την μέση τιμή για το Νοέμβριο να διαμορφώνεται αυξημένη κατά 53% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα. Για σήμερα η τιμή της χονδρεμπορικής σημειώνει νέα άνοδο κατά 31,30% στα 135,83 ευρώ ανά μεγαβατώρα με την συμμετοχή του φυσικού αερίου στην ηλεκτροπαραγωγή να αντιστοιχεί στο 50%, των ΑΠΕ στο 30,23%, των εισαγωγών στο 9,73% και του λιγνίτη στο 6,56%.

Η κυβέρνηση έχει προεξοφλήσει τις τελευταίες μέρες την ανάγκη στήριξης του ρεύματος για το Δεκέμβριο προκειμένου η τελική τιμή για τους καταναλωτές να κινηθεί στην περιοχή των 15 λεπτών ανά κιλοβατώρα. Ωστόσο στο ΥΠΕΝ εκτιμούν ότι τα μέτρα και η χάραξη της πολιτικής για την ανακούφιση των καταναλωτών θα πρέπει να γίνουν σε ορίζοντα τριμήνου.

Ο κίνδυνος διακοπής των ρωσικών προμηθειών μέσω της Ουκρανίας στα τέλη του έτους, σε συνδυασμό με την πιθανότητα ενός βαρύ χειμώνα αλλά και τις κυρώσεις που έχει επιβάλλει η κυβέρνηση Μπάιντεν στην ρωσική τράπεζα Gazprombank διαμορφώνουν ένα ιδιαίτερα δύσκολο περιβάλλον για τον φετινό χειμώνα με το TTF να σταθεροποιείται πλέον στα 47 ευρώ ανά μεγαβατώρα σημειώνοντας αύξηση 40% σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο.

Διαβάστε περισσότερα στο newmoney



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...