Σήμερα οι αποφάσεις για το lockdown

Σε ανακοινώσεις για τη χαλάρωση των μέτρων της καραντίνας λόγω κορωνοϊού πρόκειται να προβεί σήμερα το απόγευμα ο Νίκος Χαρδαλιάς έπειτα και από τις τελικές εισηγήσεις των ειδικών προς την κυβέρνηση.

Όπως όλα δείχνουν, η κυβέρνηση προσανατολίζεται προς την προσαρμογή του ωραρίου απαγόρευσης κυκλοφορίας τα Σαββατοκύριακα, κάτι που μάλιστα αναμένεται να ισχύσει από αύριο. Άλλωστε και ο ίδιος ο πρωθυπουργός, μιλώντας στο CNN, προανήγγειλε τις αλλαγές, ενώ χθες η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη έκανε λόγο για «βαλβίδα αποσυμπίεσης και εκτόνωσης» των πολιτών, οι οποίοι βρίσκονται σε εγκλεισμό για μεγάλο διάστημα.

Πληροφορίες αναφέρουν πως πρόκειται να καταργηθεί το όριο μετακινήσεων των δύο χιλιομέτρων (για τον κωδικό 6), ενώ θα υπάρξει αλλαγή και στο ωράριο απαγόρευσης μετακινήσεων τα Σαββατοκύριακα (από τις 19:00 θα γίνει 21:00). Παράλληλα θα ανακοινωθεί το άνοιγμα των κομμωτηρίων και των αρχαιολογικών χώρων.

Πάντως αξίζει να σημειωθεί πως στο κυβερνητικό επιτελείο υπάρχει προβληματισμός λόγω του μεγάλου αριθμού κρουσμάτων Covid-19. Ωστόσο η αλλαγή στα μέτρα κρίνεται απαραίτητη αφενός λόγω της κούρασης των πολιτών και αφετέρου λόγω του γεγονότος πως οι δραστηριότητες σε εξωτερικό χώρο μπορούν να λειτουργήσουν ως βαλβίδα αποσυμπίεσης.

Επιπλέον υπάρχουν και «φωνές ειδικών» που επισημαίνουν πως ένα απρόσεκτο άνοιγμα της αγοράς μπορεί να αυξήσει σημαντικά τον αριθμό των κρουσμάτων. Εικόνα για την κατάσταση που επικρατεί στην Αττική δίνουν και τα λύματα, τα οποία, σύμφωνα με τον καθηγητή Αναλυτικής Χημείας, Νίκο Θωμαΐδη, δεν φανερώνουν κανένα σημάδι ύφεσης. 

«Οι μετρήσεις δείχνουν ότι η Αττική συνεχίζει να έχει υψηλό ιικό φορτίο στα λύματα, χωρίς κανένα σημάδι ύφεσης. Φαίνεται μικρή αύξηση στο ιικό φορτίο στα λύματα, μέσα στα φυσιολογικά όρια, που μπορεί να είναι αποτέλεσμα συγχρωτισμού όπως ίσως της Τσικνοπέμπτης» δήλωσε στον ΑΝΤ1.

Ο καθηγητής εκτίμησε ότι «η αύξηση των κρουσμάτων θα συνεχιστεί και την επόμενη εβδομάδα», ενώ ερωτηθείς σχετικά είπε πως «αυτό που φαίνεται είναι ότι είμαστε στη χειρότερη φάση και τα δεδομένα ενισχύουν την παράταση κάποιων μέτρων».

Μιλώντας με «αριθμούς» ανέφερε πως «είναι πιθανό να ξεπεράσουμε και τα 3.000 κρούσματα ημερησίως» και, παρά το ότι εξαρτάται και από τον αριθμό των τεστ, «το επιδημιολογικό φορτίο σε όλη τη χώρα είναι επιβαρυμένο».

«Δεν είμαι ειδικός των μέτρων, μόνο λογικά μπορώ να προσεγγίσω» είπε σε ερώτηση σχετικά με το αν υφίσταται λόγος παράτασης ή άρσης των μέτρων, παρατηρώντας πως «υπάρχουν κίνδυνοι επέκτασης από τη στιγμή που ο εμβολιασμός προχωρά με αργούς ρυθμούς».

Τέλος, σχετικά με το ποια περιοχή της Αθήνα είναι πιο επιβαρυμένη επιδημιολογικά, είπε πως είναι το κέντρο της.

Αντίθετα, την Τετάρτη, ο καθηγητής Γενετικής του Πανεπιστημίου της Γενεύης, Μανώλης Δερμιτζάκης, με ανάρτησή του στο Facebook ανέφερε πως η μόνη λύση είναι η μεταφορά όλων των πολιτών και των δραστηριοτήτων σε εξωτερικούς χώρους συντεταγμένα

zougla.gr



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...