Σεισμός Ζάκυνθος: -Ρωγμή στο Λιμάνι – Πτώση βράχων-πρώτες εικόνες …Συνεχής ενημέρωση

Συνεχής ενημέρωση

Αντεξε για μία ακόμη φορά η Ζάκυνθος τον ισχυρό σεισμό μεγέθους 6,8 βαθμών της κλίμακας ρίχτερ, που σημειώθηκε στις 01.54 με επίκεντρο 38 χλμ στη θαλάσσια περιοχή Νοτιοδυτικά της πόλης της Ζακύνθου και με εστιακό βάθος τα 10 χιλιόμετρα.
Ο ισχυρότερος μετασεισμός έγινε στις 02.09 μεγέθους 5,6 R με επίκεντρο 60 χλμ ΝΔ του νησιού.
Τα γεοδυναμικά ινστιτούτα από όλο τον κόσμο παρακολουθούν την πειοχή, ενώ υπάρχουν συνεχώς διορθώσεις όσον αφορά στο επίκεντρο και στο μέγεθος του μεγάλου σεισμού.
Ο σεισμός ακούστηκε μέχρι την Αθήνα ενώ σήκωσε στο πόδι όλη την Δυτική Πελοπόννησο, την Πάτρα και την Καλαμάτα.
Μέχρι στιγμής δεν έχει ανακοινωθεί σοβαρές ζημιές, πέρα από αναμενόμενες ρωγμές σε οικίες κυρίως στον κάμπο του νησιού και στα χωριά του κόλπου του Λαγανά που βρίσκεται στη Νότια πλευρά του νησιού.
Από το νοσοκομείο οι πληροφορίες λένε ότι δεν υπάρχουν ούτε τραυματισμοί.
Η πόλη βυθίστηκε στο σκοτάδι λόγω προβλήματος στο δίκτυο της ΔΕΗ στην πόλη της Ζακύνθου και συγκεκριμένα στο κέντρο (21ης Μαίου). Η βλάβη ήδη έχει αποκατασταθεί πριν από λίγη ώρα.

πηγή Imerazante ΙΟΝΙΑΝ

Κατολίσθηση βράχων είχαμε στην περιοχή Κρυονερίου χωρίς προβλήματα ή ατυχήματα

Σύμφωνα με τους ρεπόρτερ της εφημερίδας μας, ρωγμή έχει σημειωθεί και στον τραπεζοειδή προβλήτα στο λιμάνι της πόλης. Το συγκεκριμένο σημείο δεν είναι η πρώτη φορά που παθαίνει καθίζηση, αφού αποτελεί φαινόμενο κακοτεχνίας από την εποχή της δημιουργίας του…

Οι κάτοικοι έχουν αναστατωθεί και πολλοί έχουν φύγει από την πόλη προς την ύπαιθρο.
Ζημιές σε ξενοδοχειακές μονάδες δεν έχουν αναφερθεί ενώ οι ξένοι επισκέπτες αναστατώθηκαν χωρίς όμως κανένα πρόβλημα.

Αρκετές ζημιές υπάρχουν σε πολλά ράφια καταστημάτων από πτώση προϊόντων.

Στα Στροφάδια το καστρομοναστήρι φαίνεται να έλαβε την τελική του σεισμική επίθεση μετά την ζημιά του 1998 με σοβαρές ζημιές αλλά όλα δείχνουν ότι ο Πύργος τελικά έχει αντέξει. Στο πρώτο φως της ημέρας θα έχουμε ενημέρωση και φωτογραφίες.

Το νησί είναι θωρακισμένο σεισμικά και αυτό αποδεικνύεται κάθε φορά που δοκιμάζεται από τόσο πολύ μεγάλους σεισμούς. Είναι γεγονός ότι τέτοιοι σεισμοί θα είχαν ισοπεδώσει στην κυριολεξία, άλλες περιοχές και άλλες πόλεις.

3:15 Την εκτίμηση ότι κατά πάσα πιθανότατα ο σεισμός αυτός ήταν ο κύριος, έκανε ο καθηγητής σεισμολογίας Άκης Τσελέντης στο thebest.gr, απαντώντας σε σχόλια και ερωτήσεις φίλων του στο facebook. Εκτίμησε επίσης πως η μετασεισμικη ακολουθία ειναι φυσιολογική.

02:40 Οι πρώτες πληροφορίες αναφέρουν σοβαρή και ανυπολόγιστη ζημιά στον Πύργο του καστρομοναστηριού στα Στροφάδια, αφού το επίκεντρο του μεγάλου σεισμού ήταν εκεί κοντά σύμφωνα με το thebest.gr

Το έκτακτο δελτίο της ΕΡΤ

Συμφωνα με την imerazante.gr

Οι κάτοικοι του νησιού είναι ανάστατοι και ήδη υπάρχει κίνηση αυτοκινήτων από την πόλη προς την ύπαιθρο, δημιουργώντας σοβαρό μπλοκάρισμα στους δρόμους.
Ανάστατοι και αρκετοί τουρίστες που βρίσκοναι έξω από τα καταλύματά τους.
Μέχρι στιγμής σύμφωνα με την πυροσβεστική υπηρεσία δεν έχουν αναφερθεί θύματα ή ζημιές.
Ο σεισμός έγινε αισθητός μέχρι την Αθήνα, ενώ έχει αναστατώσει την Δυτική Πελοπόννησο.
Το επίκεντρο ήταν 38 χλμ Νοτιοδυτικά της πόλης της Ζακύνθου και 28 χλμ από το χωριό Λιθακιά, μεγέθους 6,8 βαθμών της κλίμακας ρίχτερ με 10 χλμ εστιακό βάθος, σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες των ινστιτούτων.
Συνεχώς γίνοναι ισχυροί μετασεισμοί με τον μεγαλύτερο στα 5,6 R στις 02.09′
Εχει προηγηθεί προσεισμός 5,1 R στις 01.22′
Οι μεγάλες ζημιές φαίνεται ότι έχουν συμβεί στο ιστορικό μοναστήρι των Στροφάδων το οποίο όλα δείχνουν ότι το πρώτο φως της ημέρας θα αποκαλύψει σοβαρή ιστορική ζημιά.
Το μοναστήρι είχε πληγεί και το 1998, και από τότε δεν είχε γίνει καμία παρέμβαση για την αναστύλωσή του.

Δείτε τις πρώτες φώτο:

Ο ισχυρός σεισμός που χτύπησε τα ξημερώματα την Ζακύνθου προκάλεσε κατολισθήσεις στην περιοχή του Κρυονερίου. Όπως εξήγησε μιλώντας στο thebest.gr ο αστυνομικός διευθυντής του νησιού Τριαντάφυλλος Πανώριος έχει πέσει ένας βράχος στην μέση του δρόμου.

Στο σημείο σπεύδουν συνεργεία του Δήμου και της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων για να το απομακρύνουν και να αποκαταστήσουν την κυκλοφορία. Μέχρι στιγμής πάντως (2:25) δεν είχαν αναφερθεί άλλες σοβαρές ζημιές, ή τραυματίες.

Υπάρχουν διακοπές και στην ηλεκτροδότηση.



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...