Σενάρια για πρόταση μομφής – «Ας τολμήσουν», απαντά η κυβέρνηση – Σύγκρουση κορυφής

Ο Αλέξης Τσίπρας, σύμφωνα με πληροφορίες, από συνεργάτες και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, προτίθεται να καταθέσει πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης την Τετάρτη, με παρέμβασή του στη Βουλή.

Για «παραλήρημα» του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ έκανε λόγο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, σχολιάζοντας τα όσα είπε ο Αλέξης Τσίπρας βγαίνοντας από το Προεδρικό Μέγαρο, αναφορικά με το θέμα των υποκλοπών και την επιστολή Ράμμου.

«Με το αποψινό παραλήρημα του κ. Τσίπρα έξω από το Προεδρικό Μέγαρο ολοκληρώθηκε η μεθόδευση που μήνες τώρα βρίσκεται σε εξέλιξη», σημείωσε ο κ. Οικονόμου, προσθέτοντας ότι «με υλικό που εδώ και καιρό έχουν στην διάθεση τους ρυπαρά δίκτυα, προχωρά σε ατεκμηρίωτα, ευφάνταστα και πλήρως αναληθή συμπεράσματα».

«Πρόταση μομφής τώρα»

Ο Γιάννης Οικονόμου, μάλιστα, τονίζοντας πως «τα πολλά λόγια είναι φτώχεια», καλεί τον Αλέξη Τσίπρα να «τολμήσει να προβεί σε πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης», λέγοντας πως «εκεί θα τα συζητήσουμε όλα».

Και προσέθεσε: «Όλα! Πώς ήταν η Ελλάδα με πρωθυπουργό τον κ. Τσίπρα και πώς είναι σήμερα.

»Το κράτος δικαίου, που επί των ημερών του αφέθηκε στα χέρια κάτι μαρτύρων σαν τον ‘Μάξιμο Σαράφη’, που συνελήφθη σήμερα για απάτη.

»Τις ένορκες καταθέσεις για σακούλες με χρήματα που πήγαιναν στα ταμεία του ΣΥΡΙΖΑ. Τον Α2 και τις κυπριακές offshore.

»Τις αθλιότητες για την δήθεν νεκρή Μαρία.

«Αυτά και πολλά ακόμα. Περιμένουμε λοιπόν».

Νέα σενάρια για πρόταση μομφής

Να σημειωθεί, πάντως, ότι ο Αλέξης Τσίπρας, που αύριο, Τετάρτη, θα λάβει τον λόγο στη Βουλή – σε νομοσχέδιο για την Υγεία που θα συζητείται στην Ολομέλεια – και θα καταγγείλει όσους προσπαθούν να εμποδίσουν την έρευνα στην υπόθεση των υποκλοπών, δέχεται ήδη προτάσεις για κατάθεση πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης.

Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες από το περιβάλλον του, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ θα καταθέσει πρόταση μομφής στο κλείσιμο της αυριανής παρέμβασής του στη Βουλή.

Το σενάριο που επικρατεί είναι ότι, μετά την κατάθεση της πρότασης μομφής κατά της κυβέρνησης από τον Αλέξη Τσίπρα, η διαδικασία, που είναι τριήμερη, θα ξεκινήσει πιθανότατα την Παρασκευή και θα ολοκληρωθεί το βράδυ της Κυριακής με ονομαστική ψηφοφορία.

Τι προβλέπει ο Κανονισμός της Βουλής

Το άρθρο 142 του Κανονισμού της Βουλής για την πρόταση δυσπιστίας, όπως τυπικά αποκαλείται, προβλέπει τα εξής:

1. H Boυλή μπoρεί με απόφασή της να απoσύρει την εμπιστoσύνη της από την Kυβέρνηση ή από μέλoς της ύστερα από πρόταση δυσπιστίας. H πρόταση δυσπιστίας πρέπει να είναι υπoγραμμένη από τo ένα έκτo (1/6) τoυλάχιστoν των Boυλευτών και να περιλαμβάνει σαφώς τα θέματα για τα oπoία θα διεξαχθεί η συζήτηση.
2. H πρόταση δυσπιστίας υπoβάλλεται στoν Πρόεδρo σε δημόσια συνεδρίαση της Boυλής.
3. Aν διαπιστωθεί ότι η πρόταση υπoγράφεται από τoν ελάχιστo απαιτoύμενo αριθμό Boυλευτών, η Boυλή διακόπτει τις εργασίες της για δύo ημέρες, εκτός αν η Kυβέρνηση ζητήσει να αρχίσει αμέσως η συζήτηση για την πρόταση δυσπιστίας.
4. Mε την επιφύλαξη της ευχέρειας πoυ παρέχει η πρoηγoύμενη παράγραφoς στην Kυβέρνηση, η συζήτηση για την πρόταση δυσπιστίας αρχίζει δύo ημέρες μετά την υπoβoλή της και τελειώνει τo αργότερo τη δωδεκάτη νυκτερινή της τρίτης ημέρας από την έναρξή της με oνoμαστική ψηφoφoρία, πoυ διεξάγεται σύμφωνα με την παράγραφo 3 τoυ πρoηγoύμενoυ άρθρoυ.
5. H συζήτηση αρχίζει με την oμιλία δύo Boυλευτών από εκείνoυς πoυ υπoγράφoυν την πρόταση δυσπιστίας και oρίζoνται με ανάλoγη εφαρμoγή τoυ άρθρoυ 91 παρ. 5. H εγγραφή των άλλων oμιλητών γίνεται έως τo τέλoς της oμιλίας των δύo Boυλευτών τoυ πρoηγoύμενoυ εδαφίoυ. Kατά τα λoιπά η συζήτηση και η ψηφoφoρία διεξάγoνται σύμφωνα με τις παραγράφoυς 3 έως 5 τoυ πρoηγoύμενoυ άρθρoυ.
6. Πρόταση δυσπιστίας δεν μπoρεί να υπoβληθεί πριν περάσει εξάμηνo από την απόρριψη πρoηγoύμενης όμoιας πρότασης, εκτός αν υπoγράφεται από την απόλυτη πλειoψηφία τoυ όλoυ αριθμoύ των Boυλευτών.
7. Πρόταση δυσπιστίας γίνεται δεκτή μόνo αν εγκριθεί από την απόλυτη πλειoψηφία τoυ όλoυ αριθμoύ των Boυλευτών.

https://www.in.gr/



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...