Σε έντονο κλίμα η συνάντηση Μπορέλ-Τσαβούσογλου: Τι εκνεύρισε τον Τούρκο ΥΠΕΞ

Σε έντονο κλίμα η συνάντηση Μπορέλ-Τσαβούσογλου: Τι εκνεύρισε τον Τούρκο ΥΠΕΞ
Σε έντονο κλίμα η συνάντηση Μπορέλ-Τσαβούσογλου: Τι εκνεύρισε τον Τούρκο ΥΠΕΞ

Μόνο καλό δεν ήταν το κλίμα στη συνάντηση του Τούρκου υπουργού, Μεβλούτ Τσαβούσογλου με τον Ύπατο εκπρόσωπο εξωτερικών υποθέσεων της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ, όταν ο δεύτερος αναφέρθηκε στις ανησυχίες των Κυπρίων.

Ας πάρουμε, όμως, τα πράγματα από την αρχή. Η ατζέντα της συνάντησης των δύο ανδρών περιελάμβανε το μεταναστευτικό, την κατάσταση στην ανατολική Μεσόγειο και τη Λιβύη. Και η κατάσταση, όπως αναφέρει η Daily Sabah, ξέφυγε στις κοινές δηλώσεις των δύο ανδρών. Ο κ. Μπορέλ αναφέρθηκε στην πρόθεση της ΕΕ να οργανώσει διαπραγματεύσεις μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας για τη διαμάχη στην Ανατολική Μεσόγειο, ενώ αναφέρθηκε στις διαφωνίες των δύο χωρών και στο Κυπριακό.Όπως έκανε γνωστό, η ΕΕ σκοπεύει να προχωρήσει σε νέα συμφωνία με την Τουρκία σε όλα τα «προβληματικά ζητήματα» μεταξύ των οποίων η προσφυγική κρίση, η κρίση στη Λιβύη και τη Συρία καθώς και τα ζητήματα της τελωνειακής σύνδεσης.

Και κάπου εκεί ακολούθησε η δήλωση στήριξης της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην ελληνοκυπριακή πλευρά τονίζοντας πως θα ληφθούν υπόψιν οι ανησυχίες των Κυπρίων στα ζητήματα αυτά. Και εκεί αντέδρασε, σύμφωνα με όσα αναφέρουν τα τουρκικά ΜΜΕ, ο Τσαβούσογλου. Κατηγόρησε την Ε.Ε. για αποτυχία στήριξης της Τουρκίας στο μεταναστευτικό και συνέχισε: «Τώρα ισχυρίζεσαι (σ.σ. Μπορέλ) ότι θα κάνεις ό,τι χρειαστεί για να λύσεις την κρίση, αλλά λες επίσης ότι πρέπει να λάβεις υπόψιν τις ανησυχίες των Ελληνοκυπρίων. Τι σχέση έχουν οι Ελληνοκύπριοι με την προσφυγική κρίση;» ρώτησε.

Πρόσθεσε σε υψηλούς τόνους απευθυνόμενος στον Ευρωπαίο αξιωματούχο: «Αν συνεχίσεις να προωθείς τους Ελληνοκύπριους σε κάθε ζήτημα σχετικά με τις διμερείς σχέσεις, τότε κι εμείς θα έρθουμε με νέους όρους για να ικανοποιήσουμε τα αιτήματά σας».

Ο Τούρκος υπουργός αναγνώρισε ότι οι προθέσεις της ΕΕ απέναντι στην Τουρκία είναι καλές, αλλά, όπως είπε, κάποιες χώρες-μέλη πρέπει να συγκρατηθούν προκειμένου να βελτιωθούν οι διμερείς σχέσεις (σ.σ. ΕΕ-Τουρκίας).

Πηγή: kontranews.gr



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...