Σε κλοιό της Αφρικανικής σκόνης η χώρα-Μέτρα προστασίας κατά του φαινομένου

Η Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας  της  Περιφέρειας  Δυτικής Ελλάδος στο πλαίσιο πρόληψης και προστασίας της Δημοσίας Υγείας και με αφορμή τις πρόσφατες μετεωρολογικές προγνώσεις αναφορικά με την εκδήλωση του φαινομένου μεταφοράς αφρικανικής σκόνης που θα πλήξει την επικράτεια τις επόμενες ημέρες, καθώς και τις σχετικές συστάσεις του Υπουργείου Υγείας, σας ενημερώνει:

H “Αφρικανική σκόνη” αποτελεί ένα συχνό φαινόμενο, κατά το οποίο σωματίδια σκόνης από την επιφάνεια περιοχών της Βόρεια Αφρικής με τη βοήθεια ισχυρών ανέμων διασκορπίζονται στην ατμόσφαιρακαι μεταφέρονται σε απομακρυσμένες περιοχές του πλανήτη. Τα αιωρούμενα σωματίδια μπορούν να προκαλέσουν ή να επιδεινώσουννοσήματα του αναπνευστικού συστήματος (Άσθμα, ΧΑΠ, βρογχίτιδα κ.α.), αλλεργίες (αλλεργική ρινίτιδα, επιπεφυκίτιδα, δερματίτιδες κ.α.) καρδιαγγειακές παθήσεις καθώς και να δημιουργήσουν μακροχρόνια προβλήματα υγείας. Τα άτομα που είναι περισσότερο ευάλωτα στην έκθεση της “Αφρικανικής σκόνης” είναι τα βρέφη, παιδιά, ηλικιωμένοι και άτομα με χρόνιες αναπνευστικές και καρδιαγγειακές παθήσεις.

Ως εκ τούτου συστήνεται,ειδικά για τα πιο ευάλωτα άτομα: 

• Περιορισμός των δραστηριοτήτων εκτός σπιτιού όσο το φαινόμενο παραμένει έντονο (να αποφεύγονται οι άσκοπες μετακινήσεις, χειρονακτικές εργασίες και η εξωτερική άθληση ειδικότερα τις ώρες με τις υψηλότερες συγκεντρώσεις σκόνης).

• Ερμητικό κλείσιμο στα παράθυρα και τις θύρες ( π.χ. τοποθέτηση χαλιών στις εισόδους)  του σπιτιού με σκοπό τον περιορισμό της εισόδου της σκόνης.

• Προστασία των ματιών, της μύτης και του στόματος (π.χ. χρήση μάσκας) 

• Εξασφάλιση της απαραίτητης ενυδάτωσης, κυρίως με την επαρκή κατανάλωση νερού.

• Τακτική ενημέρωση για την τρέχουσα ποιότητα του αέρα στην περιοχή.

• Αναζήτηση ιατρικής συμβουλής και βοήθειας σε περίπτωση εμφάνισης ή και επιδείνωσης κλινικών συμπτωμάτων όπως, βήχας, δύσπνοια, φαγούρα κ.α. Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...