Σούπες: Το πιάτο του χειμώνα για την ενίσχυση του ανοσοποιητικού και την απώλεια βάρους!

 

Θέλεις ένα μικρό tip αδυνατίσματος; 

Κάν’ το όπως οι Ιάπωνες!

Και όμως, οι Ιάπωνες οι οποίοι αγαπούν τις σούπες (όχι μόνο αυτές με ρύζι), τείνουν να έχουν χαμηλότερο βάρος σε σχέση με άλλους λαούς! Συνήθως πριν από κάθε κύριο γεύμα τους τρώνε μια σούπα χαμηλή σε θερμίδες ή ένα μπολ με ζωμό λαχανικών.

Οι σούπες αυξάνουν το αίσθημα του κορεσμού και μειώνουν την ενεργειακή πρόσληψη. Έτσι, χορταίνουμε γρηγορότερα και καταναλώνουμε μικρότερες ποσότητες φαγητού στο επόμενο γεύμα μας!

Τι σας συστήνουμε για αυτήν την εβδομάδα;

Χειμωνιάτικες σούπες, χαμηλές σε θερμίδες, πλούσιες σε αντιοξειδωτικά, βιταμίνες, μέταλλα και νερό. Βοηθούν στην αποτοξίνωση του οργανισμού, ενυδατώνουν το σώμα και προκαλούν κορεσμό!

Ποια σας ταιριάζει;

Σούπα λαχανικών με κινόα

Υλικά για 4 μερίδες (225 θερμίδες/ μερίδα)

• 2 πατάτες

• 2 καρότα

• 1 μικρή σελινόριζα

• 1 πράσο (και το πράσινο μέρος)

• 6-7 φύλλα λάχανου

• 4 κλωναράκια σέλινο (μόνο τα φύλλα)

• 1 φλιτζ. τσαγιού τριμμένη ντομάτα (χωρίς τα σπόρια)

• 1 κρεμμύδι ξερό

• 2 κ.σ. κινόα (28-30γρ)

• 4 κ.σ. ελαιόλαδο

• χυμός από 1 λεμόνι

• πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Εκτέλεση

Καθαρίστε, πλύνετε όλα τα λαχανικά και κόψ’ τε τα σε χοντρά κομμάτια. Πλύνετε το κινόα. Προσθέστε σε κατσαρόλα 2 λίτρα νερό και μόλις βράσει ρίξτε όλα τα λαχανικά (πατάτες, καρότα, σελινόριζα, πράσο, λάχανο) και λίγο αλάτι. Βράστε τα σε μέτρια φωτιά μέχρι να μαλακώσουν. Στην συνέχεια προσθέστε το κινόα (ή την ίδια ποσότητα ρυζιού). Συνεχίστε το βράσιμο για 15 λεπτά. Αποσύρετε την κατσαρόλα από τη φωτιά και πολτοποιήστε το μείγμα με το ραβδομπλέντερ. Ρίξτε και πάλι τα πολτοποιημένα λαχανικά στην κατσαρόλα, προσθέστε το ελαιόλαδο, το πιπέρι και το χυμό λεμονιού, και βράστε για 5-10 λεπτά ακόμα. Εάν η χορτόσουπα είναι πολύ πηχτή, πρόσθεσε λίγο ζεστό νερό.

 

Χορτόσουπα

Υλικά για 4 μερίδες (240 θερμίδες/μερίδα)

4 πατάτες μικρές

• 5 καρότα

• 5 κολοκυθάκια

• 1 ματσάκι σέλινο

• 1 πράσο

• 2 κρεμμύδια

Εκτέλεση

Ρίχνουμε αρκετό νερό στην κατσαρόλα μας μαζί με λίγο λάδι και βάζουμε σταδιακά τα λαχανικά για βράσιμο ξεκινώντας από τις πατάτες και τα καρότα και συνεχίζοντας με τα υπόλοιπα. Τα αφήνουμε να βράσουν για περίπου 40 λεπτά, ώστε να έχουν μαλακώσει όλα. Σουρώνουμε τα λαχανικά από τον ζωμό τους και τα τοποθετούμε λίγα-λίγα στο blender. Με κάθε λίγα λαχανικά ρίχνουμε και λίγο ζωμό. Το πολτοποιημένο μείγμα το ρίχνουμε σε μια άλλη κατσαρόλα. Αν η σούπα είναι πολύ πηχτή προσθέτουμε κι άλλον από τον ζωμό κι ανακατεύουμε. Εξαρτάται από το πόσο πηχτή θέλουμε να είναι η σούπα. Αλατοπιπερώνουμε καλά και σερβίρουμε.

Μανιταρόσουπα

Υλικά για 4 μερίδες (175 θερμίδες/ μερίδα)

• 500 γραμμ. μανιτάρια λευκά

• 250 γραμμ. μανιτάρια πλευρώτους

• 3 κ.σ. ελαιόλαδο

• 1 ποτήρι κρασί λευκό ξηρό

• 1 πράσο ψιλοκομμένο

• 1 πατάτα κομμένη σε κυβάκια

• 2 σκελίδες σκόρδου ψιλοκομμένες

• λίγο μαϊντανό ψιλοκομμένο

• 1 λίτρο ζωμός κότας ή ζωμό λαχανικών

• πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Εκτέλεση

Πλένετε και σκουπίζετε τα μανιτάρια. Τα κόβετε σε λεπτές φέτες. Σε μια κατσαρόλα ρίχνετε το ελαιόλαδο και σοτάρισε το σκόρδο και το πράσο σε χαμηλή φωτιά για 1 λεπτό. Ρίχνετε τα μανιτάρια, σκεπάζετε και μαγειρεύετε μέχρι να βγάλουν τα υγρά τους. Σβήνετε με το κρασί, ζεσταίνετε σε ένα άλλο κατσαρολάκι τον ζωμό λαχανικών ή κότας και τον προσθέτετε στην κατσαρόλα. Κόβετε τις πατάτες σε μικρούς κύβους. Την ρίχνετε στην κατσαρόλα και άφησέ όλα τα υλικά βράσουν για 10-15 λεπτά με κλειστό καπάκι. Κατεβάζετε από τη φωτιά και αφήνετε τη σούπα σας να κρυώσει για λίγα λεπτά. Με μια βαθιά κουτάλα βγάζετε τα λαχανικά σας και τα πολτοποιείτε στο μούλτι. Τα ρίχνετε πάλι στην κατσαρόλα με το νερό που έχει μείνει και ανακατεύετε μέχρι να δημιουργήσετε μια ομοιόμορφη βελουτέ σούπα. Διαφορετικά μπορείτε να μην πολτοποιήσετε τα λαχανικά σας στο μούλτι αλλά να τα λιώσετε σιγά- σιγά με μια ξύλινη κουτάλα ανακατεύοντας απαλά. Συνέχισε το βράσιμο για άλλα 10 λεπτά ακόμη σε χαμηλή φωτιά μέχρι να χυλώσει ελαφρώς η σούπα σας . Πρόσθεσε το μαϊντανό, το πιπέρι, ανακάτεψε και σερβίρετε με λίγο λεμόνι.

 

Σούπα καρότου με λεμόνι και τζίντζερ

Υλικά για 4 μερίδες (135 θερμίδες/μερίδα)

• 8-10 καρότα (περίπου 500 γρ)

• 2 πατάτες

• 1 κουτ. σούπας φρέσκο τζίντζερ ψιλοκομμένο

• 2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο

• 2 κουτ. σούπας χυμό λεμόνι

• 1 ματσάκι σέλινο

• Αλάτι

• Φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση

Καθαρίζετε και κόβετε σε κομμάτια τα καρότα, τις πατάτες, το τζίντζερ και το σέλινο και τα βάζετε σε κατσαρόλα. Προσθέτετε νερό μέχρι να σκεπαστούν και βράζετε σε μέτρια φωτιά με κλειστό καπάκι έως ότου μαλακώσουν (γύρω στα 30- 45 λεπτά). Αφήνετε 5΄να κρυώσουν και όπως βρίσκονται στην κατσαρόλα τα χτυπάτε στο bimmer (Εάν δεν έχετε, τα μεταφέρετε και τα χτυπάτε στο μπλέντερ. Στη συνέχεια τοποθετείτε τον χυλό ξανά στην κατσαρόλα). Προσθέτετε νερό για να πετύχετε την υφή που επιθυμείτε, ζεσταίνετε λίγο ακόμη σε μέτρια φωτιά, προσθέτετε το ελαιόλαδο και το χυμό λεμονιού. Ανακατεύετε και αποσύρετε από τη φωτιά. Προσθέτετε αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι. Σερβίρετε σε μπολ μαζί με 1/2 γιαούρτι χαμηλό σε λιπαρά, φυλλαράκια σέλινου και 1 φέτα φρυγανισμένο ψωμί ολικής αλέσεως.



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...