Στήνει «μηχανή» το ιδιωτικό εμπόριο με τις φετινές τιμές στο καλαμπόκι

καλαμποκιΕπιδρομή» θα μπορούσε να χαρακτηρισθεί ο τρόπος, με τον οποίο κινείται αυτές τις μέρες το ιδιωτικό εμπόριο για την «αρπαγή» του καλαμποκιού από τους παραγωγούς. Η πολιτική που εφαρμόζεται από τους «καθοδηγητές» του κλάδου των δημητριακών, παραπέμπει σε οργανωμένη προσπάθεια ώστε να συγκεντρωθεί και μάλιστα στα αλώνια το μεγαλύτερο μέρος της παραγωγής σε εξευτελιστικές τιμές, οι οποίες δεν απηχούν με κανένα τρόπο την εικόνα της διεθνούς αγοράς, αλλά και τις συνθήκες προσφοράς και ζήτησης στην εγχώρια αγορά.

Έτσι, ενώ το εμπόριο επιχειρεί να «σπείρει» κλίμα πανικού και να αρπάξει το καλαμπόκι ακόμα και με 14 λεπτά το κιλό, οι παραδόσεις σε κτηνοτροφικές μονάδες της Κρήτης και των νησιών του Αιγαίου γίνονται σε τιμές, που κυμαίνονται από 35 μέχρι 40 λεπτά το κιλό, με ότι αυτό μπορεί να σημαίνει για την ευνομία στη λειτουργία της αγοράς.

Σε καλύτερες προϋποθέσεις ξεκίνησε την προηγούμενη εβδομάδα η φετινή αγορά του καλαμποκιού στην περιοχή της Βοιωτίας, όπου μικροί έμποροι από την νησιωτική Ελλάδα αγόραζαν με 21 λεπτά το κιλό, όταν οι μεσίτες της «Δημητριακής» έδιναν 17 και 18 λεπτά το κιλό. Στη συνέχεια, βέβαια, και όσο η «κοπή» κορυφώνεται χαμήλωσαν την τιμή και οι μικροί που τώρα κινούνται στα 18 με 19 λεπτά το κιλό.

Χειρότερα εξελίσσονται αυτή τη στιγμή τα πράγματα στην Κεντρική και Βόρεια Ελλάδα. Πληροφορίες από τη Θεσσαλία αναφέρουν ότι το δίπολο Μάρκου – Καραγιώργου επιδιώκει να εφαρμόσει με αυστηρότητα την τιμή των 14 με 15 λεπτών το κιλό, ενώ σε ανάλογη «γραμμή» κινούνται και οι «παραδοσιακές δυνάμεις» του εμπορίου στη Μακεδονία και τη Θράκη, όπως η συγκομιδή τώρα αρχίζει.

Ζημιά στην προσπάθεια των παραγωγών να αντισταθούν σ’ αυτό το κλίμα, έκανε, όπως όλα δείχνουν, τις τελευταίες ώρες και η ανακοίνωση της ΕΑΣ Τρικάλων, από τις λίγες με ενεργό ρόλο στη συγκέντρωση καλαμποκιού, να ξεκινήσει τη συγκέντρωση με ανοικτή τιμή, κάτι που ουσιαστικά αφήνει το ιδιωτικό εμπόριο… να χορεύει όπως θέλει!

Είναι σαφές ότι μέσα σ’ αυτό το κλίμα οι παραγωγοί καλαμποκιού που έχουν τη δυνατότητα να αποθηκεύσουν το προϊόν είναι υποχρεωμένοι  να καθυστερήσουν τις πωλήσεις τους μέχρι να εξομαλυνθεί η αγορά. Μια άλλη επιλογή είναι η αναζήτηση κτηνοτροφικών μονάδων, στις οποίες θα μπορούσαν να διαθέσουν απ’ ευθείας το προϊόν τους, επιτυγχάνοντας σημαντικό όφελος τόσο για τους ίδιους όσο και για τους κτηνοτρόφους που θα παραλάβουν.

Σε κάθε περίπτωση, οι τιμές που ακούγονται αυτές τις ώρες είναι εξευτελιστικές και δεν έχουν καμιά λογική βάση από τη στιγμή που η διεθνής αγορά κινείται ψηλότερα, δηλαδή στα 210 ευρώ το τόνος, οι κτηνοτροφικές μονάδες αγοράζουν ακόμα ψηλότερα και η ποιότητα του ελληνικού καλαμποκιού στο σύνολό της δεν συγκρίνεται με κανένα από τα προϊόντα που διακινούνται στην ευρωπαϊκή και παγκόσμια αγορά. 



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...